TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kandil gecelerinde nişan veya düğün yapmak caiz mi?

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2024 09:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 09:04

Bir işin ya da fiilin haram olup olmaması zamandan ziyade İslam’a uygun olup olmamasına bağlıdır. Herhangi bir gecede ya da Kandilde nişan veya düğün yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak zaman açısından nişan veya düğün haram olmamakla beraber yapılan düğünün şekli helallık veya haramlık açısından önemlidir. Şayet yapılan merasimde Kur’an, mevlid ve benzeri sevap kazandıran şeyler okunursa bu düğün, nişan şekli hangi gün gece olursa olsun caizdir. Ancak yapılan düğün kadınlı erkekli birbirine haram olan kişilerin karışık bir şekilde el ele ve benzeri şekilde oynaması şekli ile sazlı sözlü bir düğün ise yine hangi gün gece yapılırsa yapılsın dinen caiz değildir.

İsra ve Miraç Gecesi ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de ayet var mıdır?

Kur’an-ı Kerim’de İsra ile ilgili olarak ayet vardır. Nitekim İsra süresi birinci ayet İsradan bahsetmektedir. “Kulu (Muhammed’i) gecenin az bir bölümünde kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir. İşiten ve gören O’dur” (el-İsra, 17/1). Ancak Miraç ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de ayet bulunmamaktadır. Miraç hadisesi Hz. Peygamberin hadislerinde mevcuttur.

İslam’da kaç kandil vardır?

İslam’da beş kandil vardır. Mevlid Kandili: Peygamberimizin dünyaya geldiği gecedir. Regaib Kandili: Hz. Amine’nin Peygamberimize hamile olduğunu anladığı gecedir. Mirac Kandili: Peygamberimizin, Bir mucize olarak göklere ve daha nice alemlere seyahat ettiği gecedir. Berat Kandili: Kur’an-ı Kerim’in levh-i mahfuzdan sema-i dünyaya indirildiği, insanların bir senelik hayat ve rızıklarının gözden geçirildiği, Müslümanların af ve lütuflara nail olduğu gecedir. Kadir Gecesi: Kur’an-ı Kerim’in dünya semasından Peygamberimize indirilmeye başladığı gecedir.

Kur’an ayetleri yüklenmiş telefonla tuvalete girmek caiz mi?

Allah’ın ismini tuvalette açıktan zikretmek uygun değildir. Aynı şekilde Allah isminin yazılı olduğu bir yüzükle ya da kolye ile tuvalete girmek mekruhtur. Mekruh olduğundan o şekilde girmemek gerekir. Ancak kendisine Kur’an yüklenmiş telefonla tuvalete girmek caizdir. Çünkü kendisine Kur’an yüklenmiş telefon, mushaf hükmünde değildir. Durum bu olunca o şekilde girmek caizdir. Fakat imkan varsa Kur’an yüklenmiş telefonla tuvalete girmemek daha iyidir.

Günün Ayeti

Apaçık kitaba andolsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız. Duhan Suresi, 44/1-3.

Günün Hadisi

Kim: ‘Rab olarak Allah’ı, din olarak İslam’ı, Resul olarak Hz. Muhammed’i seçtim derse cennet ona vacip olur. Ebu Davud, “Salat”, 361.

Günün Sözü

Kandiller günah kirinden temizlenmek için mümine Allah’ın bir ikramıdır. MZU

Günün Duası

Allah’ım, evimizden, ailemizden ve de iş yerimizden huzuru ve bereketi eksik etme.

Bunları Biliyor Muyuz?

İstiaze Nedir?

Şeytanın ve kötü insanların şerrinden, her türlü zarar, bela, afet ve musibetlerden Allah’a sığınmak demektir.

Günün Nüktesi

Kuldan Yardım İstemek…

Müşkil durumda kalan fakir bir şahıs, müşkilinin halli için Halife Harun Reşid’e çıkmaya karar verdi. Halifenin sarayına vardığında baktı ki, Halife namazını kılmış, ellerini kaldırmış, dua ediyor. Halifenin bile başkasından bir şeyler istediğini gören adam, “Başka birine muhtaç olan bir kimseden bana ne hayır gelir, gider ben de onun istediğinden isterim” deyip geri döner.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.