TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki bayram arası düğün yapmak caiz mi?   

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2024 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 08:57

İslam dini, Müslümanların evlenip, yuva kurmalarına büyük önem verir. Kur’an-ı Kerim’de evliliği teşvik eden birçok ayet olduğu gibi Hazret-i Peygamberin de hadisleri söz konusudur. Ama ne Kur’an-ı Kerim’de ne de peygamberlerin sünnetinde iki bayram arasında evlenmeyi yasaklayan bir nass (delil) yoktur. Bu yöndeki inanış ve söylentiler hurafedir. Kaldı ki, iki bayram arası olmayan bir zaman da söz konusu değildir. Ramazan bayramı ile kurban bayramı arası olduğu gibi Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı arası da bir zaman dilimidir. Buna göre şartlar oluştuğu vakit her zaman nikah akdini yapmak caizdir.

Mezarın üzerine su dökmenin İslam’da yeri var mıdır?

Mezarın üzerine su dökmenin dinen bir sakıncası yoktur. Bilakis mezarın üzerinde bulunan ve ölüye bir faydası olacağı umut edilen bir ağacın ya da çiçeğin sulanması dinen hem caizidir hem de sevaptır. Sulanan bu ağacın ya da yeşilliğin de ölüye bir faydası olacağı da umulur. Nitekim sevgili Peygamberimiz bir mezarlığın yanından geçerken bir inilti sesi duymuş bunun üzerine bir dal istemiş. Getirilen bu dalı o mezarda yatan kimsenin kabrine dikmiş. Ve umulur ki ona bir faydası olur demiştir. Dolayısıyla mezarı sulamak ya da üzerine ağaç veya çiçek dikmek, diktiğimiz bu yeşilliği de sulamak dinen caiz ve sevaptır.

Şevval ayında tutulan oruç peş peşe tutulmak zorunda mı?

Ramazan ayından sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak sünnettir. Hz. Peygamber, “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, “Sıyam”, 204.) buyurarak, bizleri Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmişlerdir. Şevval ayında tutulan bu bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi, ara verilerek de tutulabilir. Tutulan bu altı gün oruç vesilesi ile bütün yıl oruç ile geçirilmiş gibi kabul edilir.

Ramazan ayında tutamadığımız oruçları, istediğimiz zaman kaza edebilir miyiz?

Zamanında tutulmayan ya da tutulamayan oruçlar her zaman kaza edilebilir. Kişi fırsat bulduğu anda hemen kaza etmelidir. Bu oruçları imkan bulup da daha fazla geciktirmek uygun değildir. Hanefi mezhebinde bu oruçları sadece kaza etmek kafidir. Şafii mezhebinde ise gelecek Ramazan’a kadar kaza edilmezse, hem oruç tutmak, hem de fidye vermek gerekir.  

Günün Ayeti

Dünya hayatı kâfirlere cazip görünür. Bunlar müminler ile alay ederler. Oysa Allah’ın azabından sakınanlar, Kıyamet günü, kâfirlerden üstün konumdadırlar. Allah dilediğine hesapsız olarak rızık verir. Bakara, 2/212.

Günün Hadisi

“Miskin ve yoksul bir iki lokma bir iki hurma diye kapı kapı dolaşan kimse değildir. Gerçek yoksul miskin ihtiyacını karşılayacak bir şeyi bulunmadığı halde mali durumu bilinmediği için kendisine sadaka verilmeyen ve kendisi de kalkıp insanlardan bir şey istemeyen kimsedir.” (Buhârî, “Zekat”, 25.)

Günün Sözü

Allah’a dost olan, hiçbir şekilde dünyaya dost olamaz; dünya dostu olan, asla Hakk’ın dostu olamaz. Ebû İshak

Günün Duası

Allah’ım ülkemizin ve milletimizin her türlü afet, musibet ve belalardan muhafaza eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Ehl-i Heva Nedir?

Nefsine uyan, nefsinin arzu ve isteklerinin peşinde koşan kimse demektir.

Günün Nüktesi

Bana bir nasihat et…

İbn-i Semmâk, Abbasî halifesinin huzuruna girdi. Halife bir bardak ile su içiyordu. Bu sırada Halife İbn-i Semmâk’a:

–Bana öğüt ver dedi. İbn-i Semmâk:

–Sen şiddetli susuzluğa yakalansan ve bu susuzluktan dolayı ölecek olsan ve bu suyu ancak bütün servetin karşılığında sana verecek olsalar ne yapardın? diye sordu.

Halife:

–Bütün servetimi verir, bu suyu alırdım, dedi. Bunun üzerine İbn-i Semmâk:

–O halde bir bardak su değerinde olan servetinle daha ne böbürlenip duruyorsun dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.