TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çamur olmuş elbise ile namaz kılmada bir sakınca var mı?

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2024 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 09:07

Namazın şartlarından birisi de necasetten temizlenmektir. Namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, şarap, dışkı... gibi namaza engel necasetler bulunmamalıdır. Tesettüre uymak ve temiz olmak şartı ile iş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir. Bu itibarla, işin cinsine göre iş elbisesinde bulunan madeni yağlar, pas ve benzeri kirler namazın sıhhatine engel değildir. Aynı şekilde çamur veya toz olmuş elbise ile namaz kılmak da geçerlidir. Ancak kişi, camiye veya mescide gidecekse temiz elbise giymesi Kur’an’ın emridir. Örf, adet ve medeniyet gereği olarak camiye veya cemaate giden kimsenin en güzel elbiselerini giymesi cemaate saygının bir gereğidir. Gerek evde gerek diğer yerlerde tek başına da olsa namazların temiz ve güzel bir kıyafetle kılınması, şüphesiz daha iyidir.

İbadetlerin niyetini herhangi bir dilde yapmak caiz mi?

İbadetlerde niyetin hangi dilde yapıldığının bir anlamı yoktur. Hangi ibadet olursa olsun hangi dilde yapılırsa yapılsın fark etmeksizin o ibadet geçerlidir. Örneğin: Namaza başlamak için niyet etmek gerekir. Bu niyeti getirirken de niyetin Arapça olma zorunluluğu yoktur. Dileyen niyeti Arapça dileyen Türkçe, Farsça... ya da başka bir dilde niyet edebilir bunun namaza hiçbir zararı yoktur.

Namazda otururken sağ ayağın dikili tutulmasının hikmeti nedir?

Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir. Kadınlara gelince: Onlar teverrük şeklinde, yani butları üzerine oturup iki uylukları birbiri üzerine koyarlar, sol ayaklarını sağ taraftan çıkarmak suretiyle otururlar. Çünkü böyle oturuş onların örtünmelerine daha çok yardımcıdır. Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyrulmaktadır: “Hz. Peygamber namazda sol ayağını yatırır, sağ ayağını ise dikerdi.” Buna göre ettehiyyatüyü okumak için oturduğumuzda erkeklerin sağ ayaklarını dikili tutması sünnettir. Ancak kadınlar örtülerini daha iyi muhafaza etmek için bu şekilde oturmazlar.

Dövme ile kılınan namaz geçerli olur mu?

Gerek ele, gerekse yüze olsun dövme yaptırmak, birtakım çizgilerle süslenmek caiz değildir. Rasûlullah Efendimiz, bedenin herhangi bir yerine böyle süslemelerle dövme yapmayı menetmiştir. Değil insan bedenine, hayvanların dahi yüzlerine, hatta sırtlarına ve arkalarına böyle dövme yapmayı uygun bulmadığını ashabına haber vermiş, yapanları da azarlamıştır. Buharî deki bir hadîste, dövme yapan ve yaptırana Allah lânet ettiği haber verilmektedir. Onun için her Müslümanın lanete sebep olan bu davranıştan uzak durması gerekir. Dövmeli bir vücutla kılınan namaz ise dinen sahih ve geçerlidir.

Günün Ayeti

Doğrusu mallarınız ve çocuklarınız sizin için bir imtihandır. Teğabun, 64/15.

Günün Hadisi

Suyu üç nefeste içmek hem insanı suya kandırır hem mideye ve sağlığa daha faydalıdır. (Müslim, “Eşribe”, 123.

Günün Sözü

Mühim olan başka insanların derdi ile dertlenmek. Herkes kendi derdi ile zaten dertleniyor. Malcom X,

Günün Duası

Ya rabbi üzerimde hakkı olan bütün insanlardan razı ol ve onları cennetine al.

Bunları Biliyor Muyuz?

Garur Nedir?

İnsanı gaflete düşürüp yanıltan şeytan demektir.

Günün Nüktesi

Neden Bu Kadar Sakinsiniz?

Büyük bir arife sordular: “Neden bu kadar sakinsiniz?” Dedi ki: “Uzun zaman okumam ve tecrübelerimin neticesinde hayatımı beş esas üzerine kurdum: 1- Benim rızkımı kimsenin yiyemeyeceğini anladım ve sakinleştim. 2 – Allah’ın beni daima gördüğünü anladım ve haya ettim. 3 – Benim işimi kimsenin yapamayacağını anladım ve çalışmaya koyuldum. 4 – Anladım ki işimin sonu ölümdür ve ona hazırlandım. 5 – Anladım ki iyilik ve kötülük her ikisi de kalıcıdır, dolayısıyla iyiliklerimi çoğalttım ve kötülüklerimi azalttım.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.