Aşura ne zamandır ve ne gibi özelliği vardır?

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2016 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 08:17

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günü’dür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Günü’nün de diğer günler içinde mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.

Âşura Günü’nün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresi’nin 2. ayeti olan “On geceye yemin olsun” ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Allah bu gecelere kasem ederek onların kutsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Bugüne Aşura denmesinin sebebi, Muharrem ayının 10. gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Allah’ın on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir.

Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Hz. Adem'in tövbesi Aşura Günü kabul edilmiştir.

2. Hz. Nuh gemisini Cudi Dağının üzerine Âşura Günü’nde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus balığın karnından Aşura Günü kurtulmuştur.

4. Allah, Hz. Musa’ya Aşura Günü’nde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davut’un tövbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakup’un, oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

İşte böylesine manalı ve kutsi olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrı’ndan beri Müslümanlarca hep yaşatılarak gelmiştir. Müslümanlar, bugünlerde ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nispetle daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır.

Kul hakkı cennete girmeye engel mi?

Kul hakkı kâfirlik değildir. Her Müslüman günahkar da olsa cehenneme girse bile cezasını çektikten sonra cennete girer. Cennete yalnız İslam’a inanmayanlar giremez. Ne kadar çok günahkâr olursa olsun, Müslüman, günahlarının cezasını çektikten sonra muhakkak Cennete girer.

Kul bu dünyada da ahiret gününde de hakkını helal etmese Allah ahiret gününde kul hakkı suçunu işleyenin sevaplarından alır hakkı olana verir. Sevap yoksa hakkı olanın günahlarını alır hak gasbedene yazar.

Nitekim bu hususta sevgili Peygamberimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: Müflis, şu kimsedir ki, kıyamette, amel defterinde pek çok namaz, oruç ve zekat sevabı bulunur. Fakat, bazılarına çeşitli yönden zararı dokunmuştur. Sevapları, bu hak sahiplerine verilir. Hakları ödenmeden önce sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları, bunun üzerine yükletilip cehenneme atılır.

Kişi bir kul hakkı yemişse kul hakkını hemen ödemeli, hak sahibi ile helalleşmeli. Kul borcu ile ölürse ahiret gününde hak sahibi onu affetmese cezasını çeker. Daha sonra tekrar cennete girer.  Dolayısıyla kul hakkı ağır bir haktır. Kişi hakkını affetmese cehenneme gitmeye sebep olabilir. Ama cehenneme gidilse bile günahın cezası çekildikten sonra kişi Müslüman’sa cennete girecektir. Tabi cehennemin o şiddetli azabını da göz önünde bulundurmak lazım ve ona göre kul hakkına riayet etmemiz gerekir.

Kabir hayatında kişiye verilecek ceza ya da nimet ruha mı bedene mi verilecek?

İslamiyet’te kabir hayatı vardır ve bu kabirde nimet ve azabda haktır. Buna delalet eden ayetler olduğu gibi tevatür derecesine varan hadis-i şerifler de vardır. Her ölü, ister bir kabre defnedilsin, ister denizlerin derinliklerinde kaybolup gitsin, isterse hayvanlar tarafından parçalanıp yenilsin, ahirette mut'aka ya nimetler içinde olacak veya azab görecektir.

Kafirler ve asi olan bazı mü'minler azab görecekler; salih mü'minler ise Allah Teala'nın dilediği şekilde nimet içinde bulunacaklardır. Bu hususta Kur'an-ı Kerim'de, “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler. Allah'ın lütuf ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde Rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar.” ayeti ile Nuh kavmi hakkındaki: “Onlar, günahları yüzünden suda boğuldular, ardından da ateşe sokuldular...” (Nuh Suresi, 25) anlamındaki ayetler birer delil teşkil etmektedir. Hz. Peygamber Efendimiz de; “Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur” diye buyurmuşlardır.

Günün Ayeti

Allah indinde ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı gün Allah'ın yazdığı şekilde, on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır, dosdoğru hesap işte budur.

Günün Hadisi

Aşura Günü’nde tutulan orucun Allah indinde, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.

Hadis-i Şerif

Günün Sözü

Hiçbir şeyin yoksa tatlı söz ikram et.

Günün Duası

Allah’ım bugün yapılan ibadet, dua ve ikramları aşura hürmetine kabul et.

Bunları Biliyor muyuz?

Aşura Nedir?

Hicri 10. güne verilen isim ve İslam dünyasında önemsenen bir gündür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.