TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fiziksel Aktivite ve Kadın Sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2024 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2024 08:21

Düzenli egzersiz alışkanlığının kadın sağlığı üzerindeki olumlu katkılarına ilişkin yapılmış olan klinik çalışmalardan elde edilen bulgular, sporun kadın sağlığı üzerindeki çok yönlü olumlu etkisini vurgulamaktadır. Spora katılımın; benlik saygısı, beden imajı, kardiyovasküler sağlık ve ruhsal iyilik halinin artması gibi olumlu sonuçlara katkı sağladığını gösteren pek çok çalışma yapılmıştır ve bu konuda bilimsel bir fikir birlikteliğine ulaşılmıştır.Kadınların genel sağlığı ve düzenli fiziksel aktivite arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar, spora katılımın kadınlarda özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) sağlık üzerinde olumlu katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivitenin, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıların önlenmesi ve tedavisinde olumlu sağlık etkileri ortaya çıkardığını gösterilmiştir. Kardiyovasküler katkılarının yanı sıra, düzenli fiziksel aktivite kemik, kas ve eklem sağlığının korunmasına yardımcı olurken, kadınlarda ileri yaşlarda sıklıkla görülebilen osteoporoz (kemik erimesi) ve benzeri birçok kronik hastalık ve erken ölüm riskini azalttığı bilinmektedir. Tüm bu olumlu sağlık etkilerine ek olarak; düzenli spor alışkanlığı, kalp hastalıklarını (miyokard enfarktüsü), hipertansiyon (yüksek tansiyon), tip 2 diyabeti (şeker hastalığı), hormonal sorunları, obezite ve aşırı kilo problemini, bazı kanser tiplerini, obeziteyi, depresyon ve anksiyeteyi (kaygı ve endişe) ve osteoporoza bağlı ortaya çıkabilecek olan iskelet sistemi sorunlarının önlenmesinde olumlu katkıları olduğu açığa çıkarılmıştır.

Düzenli egzersiz alışkanlığının, fiziksel sağlık açısından faydalarıyla birlikte, spora katılım gösteren kadınların psikolojik (ruh sağlığına) da önemli katkıları olduğu saptanmış ve kadınların spora katılımla, kadın psikolojik sağlığı arasında olumlu ilişkiler olduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmalarda, depresyon ve anksiyete şikâyetlerine sahip olan kadınların, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazanmalarıyla birlikte, depresyon ve anksiyete bulgularının azaltmakla birlikte, genel psikolojik yapı ve bilişsel seviyelerinde dikkat çekici gelişmeler gözlemlenmiştir

Kadınların spora katılımını motive eden pek çok faktör bir araya gelerek kadınların düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmasına neden olmakta ve kadın sağlığı açısından oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Tüm bu faktörlerin hepsi veya bazıları bir araya gelerek kadınların düzenli egzersiz alışkanlıklarını hayata geçirmelerine neden olmaktadır. Kadınlarda spora katılımı teşvik eden faktörlerden biri olan ve düzenli fiziksel aktivitenin benlik saygısı ve beden imajı üzerindeki olumlu etkileri kapsamlı bir şekilde incelendiğinde, düzenli egzersiz alışkanlığının kadınların benlik saygısı ve beden imajı üzerinde oldukça olumlu bir etkiye sahip olabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte, cinsiyete dayalı ayrımcılık ve sporda eşit olmayan fırsatlar kadınlar için önemli zorluklar olmaya devam etmekte ve kadınların spora katılımında olası bir engelleyici faktör olmaya devam etmekte olduğu için ortaya çıkan bu fırsat eşitsizliğinin, spor yapmak isteyen ya da sporu düzenli bir egzersiz alışkanlığı olarak hayatına dahil etmek isteyen kadınların, düzenli spor alışkanlığını kazanabilmesini ne yazık ki olumsuz etkileyebildiği görülmektedir.

Sonuç olarak, kadınların spora katılım göstermesiyle, kadın sağlığı arasındaki karmaşık etkileşime ilişkin bilimsel kanıtlar, egzersiz ve kadın sağlığı arasındaki katkıda bulunan ilişkiyi açıkça ortaya koymaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığının, kardiyovasküler sağlık, üreme sağlığı, ruh sağlığı ve kas-iskelet bütünlüğü üzerindeki çok yönlü etkilerini inceleyen bilimsel araştırmalarda, fiziksel aktivitenin kadın sağlığını olumlu etkilediği çeşitli fizyolojik, psikolojik ve sosyal mekanizmalar vurgulanmaktadır. Ayrıca, kadınların genel sağlığına ilişkin halk sağlığı politikaları ve gelecekteki araştırma projeleri için yeni çıkarımların tartışılmasıyla, kadın sağlığını iyileştirmenin ve hastalıkları önlemenin temel taşı olarak öngörülen fiziksel aktivite alışkanlığının teşvik edilmesinin önemi, daha net bir şekilde açığa çıkmaktadır. Bu nedenle, düzenli spor alışkanlıklarının kadınların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarını olumlu etkileyen çok yönlü etkileri nedeniyle, kadınların spora katılımını teşvik edilmesi ve desteklenmesiyle; kadın sağlığına çok önemli katkıların sağlanması mümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.