TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağışıklık Sistemi ve Sağlıklı Yaşam

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2021 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2021 09:29

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sürecinde, bağışıklık sistemini iyileştirmek için birçok yöntem hayata geçirilmektedir. Bağışıklık sistemi, insan vücudunun tehlikeli ajanlara karşı korunmasına ve sağlıklı yaşam koşullarına yönelik tüm tehditlere karşı hayatta kalabilmesine yardımcı olan oldukça karışık mekanizmalardan oluşan bir savunma sistemi olduğu için sadece belirli bir gıda veya besin maddesi tarafından değil, birçok faktörün ideal dengesinden etkilenir. Örneğin, yeterli uyku, düzenli egzersiz, zararlı alışkanlıklar (alkol tüketimi, sigara kullanımı vb.) stres faktöründen uzak bir gibi sağlıklı yaşam tarzıyla bütünleşmiş; vitamin ve mineralden oluşan dengeli bir diyetle birlikte, bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmak için en etkili şekilde koruyabilir.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için özellikle sağlıklı beslenme yöntemleri ilk bakışta önem kazanmaktadır. Bağırsak sağlığını koruyan canlı bakteriler ve mayalar olarak bilinen probiyotikler, bağırsakların fonksiyonlarını dengelemeye ve bağışıklık sistemine fayda sağlayabilecek gıdalar olarak göze çarpmaktadır. Probiyotik içeren besinler (kefir, yoğurt, peynir, turşu, boza gibi fermente gıdalar vb.) oldukça yaygın ve erişilebilir olması nedeniyle, virüslere karşı bağışık yanıtı arttırmak ve korunma yöntemlerini geliştirmek için probiyotik tüketimi önerilmektedir.Bununla birlikte, meyve (turunçgiller, böğürtlen, elma, muz, kivi, çilek, vb.) , sebze (soğan, sarımsak, marul, kırmızıbiber, enginar, pırasa, vb.), kepekli tahıllar, baklagiller ve kuruyemişler içeren lif oranı açısından zengin bir diyet bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Doğal ve sağlıklı beslenme ile alınacak vitamin ve mineraller de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Özellikle çinko, magnezyum, selenyum, demir, bakır gibi minareller ve folik asit ve A, B6, C, D ve E vitaminleri bağışıklık sisteminde savunma sistemi içinde antioksidan fonksiyon göstererekhücre koruyucu özelliğiyle, bağışıklık sisteminin aktivitesini desteklemektedirler.

Sağlıklı beslenmeyle birlikte, düzenli egzersiz alışkanlığı da bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça önem taşımaktadır.Ezersiz, fiziksel sağlık açısından, obezite ve aşırı kilo, sağlıkla ilgili metabolik sorunların çözümü aşamasında önemli bir tedavi yöntemi olarak uygulanmakla birlikte aynı zamanda bağışıklık sisteminin gücünü de arttırdığı bilinmektedir. Düzenli egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini gösteren klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sağlıklı ve dengeli beslenmeylebirlikte, haftada 3-4 saat civarında düzenli egzersiz alışkanlığının, stres, depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı ve böylelikle bağışıklık sisteminin, psikolojik sağlık açısından da desteklenmesinin mümkün olabileceği vurgulanmaktadır.

Vücudun savunma sistemi olarak adlandırılan bağışıklık sisteminin; doğal, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam koşulları ile güçlendirilmesi özellikle Korona pandemisi sürecinde önem kazanmaktadır. Güçlü bir bağışıklık sisteminin varlığında, metabolizmanın virüslere ve tüm vücut sisteminin sağlıklı çalışmasını tehdit edebilecek zararlı dış etkenlere karşı direnç göstermesi konusunda etkili olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.