TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dernekler…

Yazının Giriş Tarihi: 28.10.2022 05:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.10.2022 05:05

Sivil Toplum Örgütlerinin demokraside önemini bilmeyenimiz yoktur. Öyle tahmin ediyorum. Öyle umuyorum.

***

Sivil toplum örgütleri içinde sendikalar, kooperatifler ve dernekler bulunmakta. Sendikalar kendi kanunları ile çerçeveleri çizilmiştir.

***

Kooperatif ile Dernek arasında en belirgin özelliğin kar amacı güdüp gütmedikleri üzerinedir. Kooperatifler katılım payları ile üye kabul ederler. Bir sermaye ile dahil olurlar. Yapılan işlerden, üretim, satış vb. elde edilen gelirden pay sahibi olurlar.

***

Dernekler öyle değildir. Dernekler gelir amacı gütmezler. Belirlenen amaçlar doğrultusunda kar amacı düşüncesi olmadan hizmet verirler.

***

Dernekler ülkemizde daha çok hemşeri dernekleri olarak faaliyette bulunanlar çoğunluk gibi olsa da belirli bir amacın yerine getirilmesi için kurulan derneklerde vardır.

***

Bunları saymakla bitiremeyiz, hayvanların korunması, belirli hastalıklarla mücadele, askeri, yazar ve şair, sokak hayvanları, iklim vb. saymakla bitmeyecek dernekler mevcuttur.

***

Tüm bunları neden yazıyorum. Ülkemizde derneklere bakış açısının değişmesini, derneklere üye olma hususunda daha seçici davranırken, üyelikten sakınılmamasını belirtmek istedim. Elbette kötü niyetli kurulmuş dernekler vardır.

***

Bunların içinde, denetlemeleri sonucu açılanan ve kapatılan dernekler de vardır. Ama böyle derneklerin varlıkları sizleri derneklere üye almadan alı koymamalı.

***

Derneklerin aktif olup olmadıklarını web sayfalarından takip ederek anlayabilmeniz mümkün. Yaptıkları faaliyetleri sorgulayabilir, sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. Hatta üyeleri ile irtibata geçerek faaliyetleri hakkında net bilgiler elde edebilirsiniz.

***

Ülkemizde ne yazık ki derneklere üye olma oranı çok düşük. Avrupa ülkelerinde vatandaşlar neredeyse 5-6 derneğe üyelik gibi bir ortalamaları varken, ülkemizde insanların derneklerden kaçıyor olması anlamsız.

***

Derneklerin tüzüklerinden, yapmayı taahhüt ettikleri işlerden, derneğin hangi amaç ile kurulduğunu öğrenmek sonra da bu amaçlar doğrultusunda faaliyetlere katılabilmek için derneğe üye olmak gerek.

***

Hiç olmazsa haftada bir gün dernek faaliyetlerine vakit ayırarak hem sosyalleşmek mümkün, hem de yapılacak faaliyetlerde görev alarak çevreye, insanlara, hayvanlara, doğaya faydalı olmak mümkün, kendi iç huzurumuz için bunları yapmak gerekmez mi? Ne dersiniz?

***

Hadi hemen birkaç derneği araştırmaya başlayın. Mutlaka sizin ilgi alanınızı amaç edinmiş bir dernek bulacaksınız. Bir derneğe üye olup gönüllü olarak emek harcayıp huzuru yakalama şansını kaçırmayın.

Hep birlikte başarılmayacak bir sorun yoktur.

***

Birlikte olmak her zaman güce güç katacaktır. Amaçlarını incelediğiniz ve sizin düşünceleriniz ile uyum içinde olan bir hatta iki mümkünse üç derneğe üye olmaya ne dersiniz? Karşılıksız emek vermek ve paylaşmak gerçekten mutluluk kaynağıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.