TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Kültür Kent Konseyi kaynağı UASB

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2024 20:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 16:19

15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile gerçekleştirilen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği’nin etkinliği “5. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması” sergi ve festivali aratmayan gösterilerle İzmirlilerin belleğinde kolay silinmeyecek izler bıraktı.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği Başkanı Dr.Ümit Yaşar Işıkhan'ın genel koordinatörlüğünü, Derya Tüzen’in genel direktörlüğünü, Yıldız Arun’un küratörlüğünü, Selmina Melikoğlu Işıkhan ve Kutluhan Nesil’in sunumunu üstlendiği etkinlik,  İzmir Kültür Konseyi için işaret olarak, Atatürk’ün deyişini yine gündeme oturttu; “Yükselen uygarlığın merdiveni sanattır.”

Saat Kulesi önünde buluşan sanatçılar, Bando Rumeli eşliğinde Elhamra Sahnesi'ne kortej yürüyüşü yaparak coşkuyu çevreye yaydı. Tören, 2023 Yılına ait Etkinlik Görselleri Sunumu ve UASBD Başkanı  Dr. Ümit Yaşar Işıkhan’nın açılış konuşması ile başladı.

Şair-Yazar Dr.Ümit Yaşar Işıkhan, açılış konuşmasında; “Aktivist sanatçıların tarihsel sorumluluğuyla günümüzde barış ve kardeşlik için çevre ve doğal hayatın korunması için yapıtlarında bunun mücadelesini veren, yine bu paydada buluşan sanatçılar olduğunu, Sanatsal üretimleriyle ışığı çoğaltmaya çalıştıklarını” belirtti.

Doç.Dr.Gökhan Balık’ın Şaman Müziği sunumuna Neval Savak, Hülya Atılgan şiirleri ile eşlik ettiler. Cengiz Onur’un sazıyla dillendirdiği muhteşem türküler izleyenleri büyüledi.  Ayşen Deniz, Mutlucan Güvendir, Neda Olsoy, Neslihan Yalman’ın şiiirlerine  Direncan Şahyar’ın müzikleri eşlik etti.

Gürol Kaplan’ın  “Kaplanın Rüyası” adlı belgesel filminin ardından üç çeşit ödül verildi.

1-5. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Onur Ödülleri

Resim: Çetin Erokay, Seramik: Mehmet Tüzüm Kızılcan, Belgesel: Gürol Kaplan, Müzik: Gökhan Balık- Cengiz Onur, Folklor: Ahmet Diker, Tiyatro: Metin Güler, Edebiyat: Abdülkadir Güler(60.sanat Yılı) - Aydın Şimşek, TV Programı: Sevinç Öztürk

2-Katkı Ödülleri

Yıldız Arun, Mustafa Ali Kasap, Mehmet Sait Tunç, Direncan Şahyar, Navaı İbrahimov, Ali Reza Ghoojari, Anastassiya Coşkun, Munira Al Meer, Farid Ghoojari’ye teşekkür plâketleri verildi.

3-Katılım Belgeleri

Etkinliğe katılan bütün Dernek üyelerine Teşekkür Belgeleri coşku içinde dağıtıldı.

Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı saygıdeğer hemşerim Dr. Ümit Yaşar Işıkhan, Baş Amazon eşi sevgili Selmina Melikoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde düzenlenen 5.Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması; köklerden günümüze uzanan coşkulu, etkili, değer ve zarafet içeren festival gibi bir sanat etkinliği oldu.    

Doç. Dr. Gökhan Balık Şaman müziği bizi Anayurda götürürken, Diren Şahyar’ın müziği, beni Yuğ töreninde hissettirdi. Asya’dan İtalya’ya göç eden Etrüskler Roma kültürüne temel oluştururken, müziği de etkilediler. Yuğ(Cenaze) törenlerinde söylenen Ağıtlar, orada Aryalara dönüşerek, Opera müziğine temel oluşturdu. Ne alâka, diyeceklere; Amerikalı Araştırmacı-Tarihçi  Gene D.Matlock’ın deyişiyle yanıt verelim: “Ey Dünya İnsanları, Hepiniz Türksünüz” Batı kültürünün temelinde bizim kültürün etkisini unutmayalım.

İzmir Kültür Konseyi’ne Kaynak

“5. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması” İzmir Kent Kültürü’nde önemli bir iz bıraktı. İzmirli tüm sanatçıları bir araya getirmesi düşünülen “İzmir Kültür Konseyi”nin kurulması için bir kaynak oluşturabilir. Dr.Ümit Yaşar Işıkhan, Selmina Melikoğlu Işıkhan ve UASBD’nin tüm üyeleri, katılacak -kültürün her alanında eser veren- sanatçılarla ülke çapında etkinliklere katkı sunacak bir sinerji oluşturabilir, Türk Kültürü’nün köklü zenginliğini tüm Dünyaya tanıtabilirler.

Etkinliğe Ruh Veren Sanatçılar

Başta İzmir olmak üzere, yurdumun her yöresinden ve Türk ellerinden gelen sanatın farklı dallarında eser veren,  estetiğin ışığını alnında hissedip, çevreye yansıtan; Ali Reza Ghoojari-İran, Alpay Hükümdar, Anastassiya Coşkun-Kazakistan, Aslı Özen, Ayşe Perin Tatari, Avni Behluli-Kosova, Binay Bükey, Berkay Çetindağ, Cenk Mısırlıoğlu, Ceyda Kiraz,Demet Dayı, Maryam G. Goshayesh-İran, Dijle Talun, Dilek Bayat,Dilek Üstündağ, Dilşad Atasoy,Ekaterina Lemesheva-Ukrayna, Şehnaz Yılmaz, Esat Erçetingöz, Elvan Dok, Emel Atalay, Emine Özdemir,Emre Akçay, Eylem Sürer, Faden Suzi Kudsioğlu,  Hülya Gül,Hüsniye Ceylan, Fatma Elvin Öztürk, Filiz Pelit,Funda Alkan Cumbul, Gönül Ocak,Gülin Sayan, Hatice Türkergin, Hakan Sarıhan, İnci Tarakçıoğlu, Lütfiye Mine Akbatur, Mediha Kızılkanat, Mehlika Korol, Melis Erdölek, Mualla Gürle, Özgür Şanlı, Deniz Şanlı, Mustafa Ali Kasap (Efelerin Ressamı, Dr.Munira Al-Meer-Katar, Nilgün Ünal, Neval Kafesçioğlu, Nuri Aslan,Ömer Çam, Dr.Yıldız Arun, Seba Uğurtan, Selmina Melikoğlu Işıkhan, Yıldanur Ketenci, Seher Söyleme Çelik, Yasemin Diren, Tülay Moral, Melody Abedy-İran, Hülya Kuloğlu,Nuray İpek, Özlem Kalmaz,Rana Sirkecioğlu, Semra Duygulu Özar, Ümit Özmat, Sevinç Hüeynova Kahveci-Azerbaycan, Nevai Metin Memmedoğlu- Azerbaycan, Yeşim Alca, Onur Baran Işıkhan, Özlem Tok, Reyhan Abacıoğlu, Sedat Kumova, Şefkat İşlegen ve Türkan Kudsioğlu  Ile Ödülleri veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Yener Ceylan'a teşekkür eder, başarılar dileriz.

Yolunuz açık, başarınız daim olsun Değerlerimiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.