TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abdülkadir Güler’in 60. Sanat Yılı

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2024 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 14:00

İnternet ortamının dünyayı ekrana taşıdığı ortamda değerli hemşerim Abdülkadir Güler’i tanıdım. Milliyet Blog’un her telden yazılan, yorumlarla sınıf havası yaratan sıcak ortamında yazdığı millî, hümanist, dost canlısı, vefa dolu yazılar ve yorumlarla dikkatimi çekti. Mardin’in ebruli kültüründe yetişenler başka türlü yazamaz zaten… Hem Milliyet Blog’da, hem Kültür Bahçesi sitemde yazarken yakın desteğini gördüğüm Abdülkadir Abi, Kültür Dünyamızın koca çınarlarından sayılır. Şiirler, kıssalar, öykü, deneme, roman ve folklor yazılarında Mardin nirengi noktasıdır. Tanıdıkları için yazdığı vefa dolu şiir ve anılardaki duygusallık, Mardin ile yarışır. Kontrol edince duygusallığın öne geçtiğini gördüm. Ülke sorunlarını siyasete bulaşmadan dile getirirken, değer ve güzelliklerini coşkuyla seslendirir. Bu vatanseverliği yurdun her yerinde görev yapmasından kaynaklanır. Son görev yeri Ordu olsa da emekli olunca çok sevdiği Söke’ye yerleşti. Mardin ve Mardinlilerin yoğun olduğu yerlerle bağını sürekli zinde tuttu.

ABDÜLKADİR GÜLER KİMDİR?

Mardin’in her yönden doğal uzantısı sayılan Kızıltepe (Dunaysır) ilçesinde 1946 yılında doğan Güler, İlk ve ortaokulu Kızıltepe’de okudu. 1964’te Diyarbakır Erkek İlköğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Bir süre ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra, Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümüne devam ederek 1976 yılında mezun oldu. O sırada şiir ve yazıları farklı kaynaklarda yer almaya başladı.  Eğitimin sürekliliğine inandığından kendini hep geliştirdi, AÖF Edebiyat Bölümü’nü de bitirerek kelime hazinesini zenginleştirdi.  Öğretmenliğin yanı sıra Okul ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri yaparak, idarî ortamda da söz sahibi olan Güler, o dönemlerde görüştüğü, yazıştığı şair ve yazarlarla kültür alışverişinde bulunup, kazanımlarını kitaplara dökerek, Türk Kültürüne önemli katkılarda bulundu. Yazdığı kitaplara Devlet adamları ve bürokratların gönderdiği teşekkürler ile hakkında yazılanlar, 60. Sanat Yılında yayınladığı kitabı oluşturdu. Gazete ve dergilerde yazdığı Köşe ve Blog yazıları internet ortamında kültürümüze katkıda bulunurken; kitapları da birkaç baskı yaptı.

ESERLERİ

Yazılarında Geylani, Güler, Hür Ozan mahlaslarını kullanan Abdülkadir Güler’in eserleri onun ruhunu ve birikimini yansıtır. Kültür hazinesini herkesle paylaşan gönül erinin basılan eserleri: ŞİİR: Dicle Köprüsü (1970), Harran’da Atatürk Çiçeği (1986), Bir Başka Türkü (1991), Bahar Düşü (1992), Yaz Güneşi Bengisu (2004), Antoloji: Sökeli Şairler ve Yazarlar (1990), Yerli ve Yabancı Gözü ile Yunus Emre (1993). İnceleme-Araştırma-Derleme: Yerli ve Yabancı Gözü ile Yunus Emre (1993), Konularına Göre Manilerimiz (Söke, 1994), Çamaş Notları (Ordu, 1994), Mardin Folkloru Gelenekler-Görenekler (1998), Sökeli Bir Güzel Adam-Ahmet Güçsav (2001), Aydınlı Yazar Mahmut Özay (2004), Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı (Aydın, 2004), Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan Mustafa Kemal Yılmaz (Aydın, 2007), Aydın’a Gönül Veren Şairlerimiz (Bildiri, Denizli, 2003), 12. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları (Dergilerin sorunları konulu Bildiri, Elazığ, 2004), Aydın ve Yöresinde Söylenen Yöresel Fıkralar (Bildiri, Denizli, 2004), Kuşadası Şiir ve Öykü Günleri (Sanat ve Turizm konulu bildiri, Kuşadası 2004), Türk Halk Edebiyatımızda Mâniler ve Konularına göre Yansımaları (Fethiye, 2006), Geride Kalanlar(Sanat, Edebiyat, Biyografi-IV.Cilt, 2017-2020), Sanat ve Edebiyat Dünyasında 60 Yıl Nasıl Geçti? (İzmir-2023)

ÖDÜLLERİ

1973 Cumhuriyetimizin 50. yılında Kemalist Ülkü Dergisi ödülü, 1988 Söke Azerbaycan Kültür Derneği şiir ödülü, 1995 Kuşadası Gazeteciler Cemiyeti, inceleme dalında başarı ödülü, 1995 Milli Prodüktivite Merkezi Türkiye birincilik şiir ödülü, 1996 Başbakanlık Basın- Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (Yeni Söke) gazetesiyle birlikte araştırma dalında Türkiye birincilik ödülü, 1996 Söke Ticaret Odası ve Ticaret Borsası Yönetim Kurullarınca Türk Kültürüne hizmet ödülü, 1998 Türk Folkloruna hizmet ödülü, 2002 EGAY-DER’den Türk kültürüne hizmet ödülü, 2002 Atatürkçü Düşünce Derneği ve Beşparmak Dergisinin 14. yayın yılında hizmet ödülü, 2004 Söke Belediyesi’nden Söke Kültürüne hizmet ödülü, 1997-2010 yılına kadar AGC’den araştırma, İnceleme dalında gazeteci İsmail Sivri ve Mehmet Ali Akkar ödülü, 2006 T.C. Ziraat Bankası kuruluşunun 143.Yılında şiir ödülü, 2006 Kütahya/Tunçbilek şiir ödülü, 2007 Yılında Söke şairi seçildi, 2007 Isparta Paye Yayınlarından Abdülkadir Güler üstün hizmet ödülü, 2007 Yılında Şair Ahmet Tufan Şentürk adına şiir ödülü, 2008 Mardin MAREV Vakfı Türk kültürüne hizmet ödülü, 2008 Söke Kültür Çınarı seçildi, 2010 Adana / Ceyhan Şahmeran şiir yarışmasından Orhan Kemal şiir ödülü, 2011 Türkiye genelinde SAKÜDER’in açtığı şiir ödülü, 2012 Söke Belediyesi’nden Türk kültürüne hizmet ödülü, 2012 AGC’den “Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz” adını taşıyan eserine Jüri Özel ödülü verildi. Bunlardan başka başta MEB olmak üzere vali, kaymakam ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan Şiir ve kültürel yazılarından dolayı yüzden fazla plaket, onur ve teşekkür belgeleri aldı.

60. SANAT YILI

Millî ve yerel folklor değerlerini doğduğu yere has ebruli özellikleriyle harmanlayan koca çınarımız, halktan aldığını halka sunarak “Toplum için sanat” düsturundan ayrılmayıp, burnu Kaf dağında olan tek kitaplık ünlülere ders verircesine, yurt sathında çıkan tüm dergilerde yazdı, durmadan yazdı…

“Marifet, iltifata tabidir” vecizesinin değerini iyi bilen, aynı ebruli kültürü evrensel değerlerle harmanlayan Dr. Ümit Yaşar Işıkhan’ın Başkanlığını yaptığı Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’nin 15 Nisan Dünya Sanatçılar Günü’nde İBB ile düzenlediği muhteşem sanat şöleni “5.Amazonlar ve Titanlar Buluşması”nda “Edebiyat Ödülü” koca çınarımız Abdülkadir Güler’in 60. Sanat yılını taçlandırdı. Değerli Eğitimci-Sanatçılar Selmina Melikoğlu ve M. Sait Tunç’un katkıda bulunduğu bu şölen ödül alanları da izleyenleri de çok duygulandırdı. Abdülkadir Güler ağabeyimizin nice etkinliklerde bulunması, halkı aydınlatan eserlere imza atması ve esenlik içinde on yılları kutlamasını temenni eder, saygıyla selamlarım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.