TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yazar Olmak…

Yazının Giriş Tarihi: 31.01.2023 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.01.2023 06:09
Yazar Olmak…

Yazarlık mesaisi olan, kendine has kuralları olan, disiplin ve süreklilik isteyen bir sanat aynı zamanda aslında bir meslektir.

Tüm bunlara evet. Ama önemli olan bir KARAKTERE sahip olmanız; İyi ve saygın bir karaktere.

Yazar olmak istiyorsanız eğer bu iş için zaman ayırmanız gerekli. Okumanız gerekli. Çok okumanız gerekli. Öyle ben birkaç kitap okudum, ayda üç kitap okudum demekle olmaz. Düzenli ve bol bol kitap okumanız gerekli. Bununla birlikle okuduğunuz kitaplardan dersler çıkarmalısınız. Notlar almalı, buradan edindiğiniz bilgileri de paylaşmalısınız.

Kendine has kuralları olmalı. Evet, rastgele yazmamalısınız. Kendinize bir çerçeve çizmelisiniz. Bir plan üzerinde hazırlık yapmalı, sonra yazmaya başlamalısınız. Asla ben yazarım, olur demeyin. Gerçekten olmaz. Yazdığınız kitabı bastıracak bir yayınevi bulursunuz. Fakat eseriniz ortalarda kalır, kendi akraba ve eşiniz dostunuzdan başka kimse tarafından okunmaz.

Eseriniz, gerçekten edebiyattan biraz anlayan, bol kitap okuyan ve gerçekten yazar olan birinin eline geçerse kitabın ne kadar boş olduğu meydana çıkacak ve bu kişilerden bir veya bir kaçının eleştirisi ise sizi yerle bir edecektir. Bu yüzden asla ve asla bir plan yapmadan yazmayın. Düzenli ve planlı olun.

Disiplin ve süreklilik olmalı. Çalışmalarınızda plan yapmanız gerektiğini vurguladım. Hem de ısrarla söyledim. İşte bu plana sadık kalacak disiplini kendi kendinize sağlamalı çalışmada bir sürekliliğiniz bulunmalı. Aksini düşünmek istemiyorum. Aksi halde yazmayı istediğinizi yazamazsınız. Yazdığınızı düşünelim onunda kendi istediğiniz gibi olmadığını yazdıktan hemen sonra bir kez okuduğunuzda anlayacaksınız. Yazdığınıza pişman olacağınızı söyleyebilirim. Bu yüzden belirli bir disiplin çerçevesinde çalışmalarınız sürekli hale getirmelisiniz.

Evet, yazmak bir sanattır. Gerçekten sanattır. Bu konu için sadece bir paragraf yazmak doğru değil. Sayfalarca yazmak istiyorum. Bu yüzden sadece yazarken itinalı olmak gerektiğini, ortaya sanatsal değeri olan bir eser çıkardığınızı asla unutmayın.

Son olarak benim ilave ettiğim bir özellik olmalı yazarda. KARAKTER. Evet, iyi bir karaktere sahip olmalısınız. Etik değerlere önem veren biri olmalısınız. Yaptığınız çalışmaların neticelerini göğüsleyecek tavır sergilemelisiniz.

Olumlu ve olumsuz eleştiri yaparken dikkatli olmalı insanları rencide etmemeli. Ama gerçekleri kendilerine ulaştırmalısınız. Aynı şekilde size ulaşan olumlu ve olumsuz eleştirileri saygı ile karşılamalı, eleştirilerin sizleri yazarlıkta daha ilerilere taşıyacağına inanmalısınız.

Diğer yazar ve yazar adaylarına saygıda kusur etmemeli, tepeden bakmamalısınız. Hayatın gelip geçici eylemlerin kalıcı olduğunu, eylemlerinizin sonuçlarına katlanmak durumunda kalacağınızı unutmamalısınız. İyi insan olmalı, diğer insanlara beddua etmemeli, size yapılan haksızlıklara da yapıcı tavırlar sergilemeli, çalışan emek veren insanlara yardımcı olmuyorsanız da engel olmamalı, engel olacak davranışlar sergilememelisiniz. Yaptığınız her olumsuz ve karaktersiz davranışın dönüp sizi bulacağını da sakın ama sakın unutmayın.

Yazar olmak gerçekten zor ama bir o kadar kolaydır. SADECE İSTEMEK YETMEZ. Çok çalışmak ve karakter sahibi olmak gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.