TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz Ayları ve Beslenme Sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2022 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2022 08:29

Sağlıklı beslenme en genel tanımıyla, bireyin yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı için gerekli olan besin öğelerini alması ve metabolik fonksiyonları için bu gıdaların kullanmasıdır. Bireysel özelliklere göre besin gereksinimleri farklı olmakla beraber, genel fizyolojik gereksinimlere uygun enerjinin alınabileceği yeterli ve dengeli bir diyet, düzenli öğünler, yeterli miktarda su (sıvı) tüketimi, sağlıklı beslenmesin temel ilkeleri olarak kabul edilmektedir.

Yaz aylarının sıcak iklim koşullarında, sağlıklı beslenmenin önemi, daha da net olarak gözlemlenmektedir. Sağlıklı bir beslenme tarzıyla, yaz sıcaklarında metabolizmanın daha verimli çalışması mümkün olmakla beraber; yaz aylarında sağlık koşullarını zorlayabilecek birçok kronik hastalığınolumsuz etkilerinin de azaltılabileceği bilinmektedir.

Metabolik fonksiyonların düzenli çalışabilmesi içingünlük enerji alımına duyulan gereksinim, sağlıklı beslenmenin temel kurallarını da ortaya çıkardığı söylenebilir. Özellikle yaz aylarındaki sıcak iklim koşullarında ağlığının korunması ve metabolik fonksiyonların düzenli çalışabilmesi için temel besin öğeleri olan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun dengeli bir şekilde tüketilmesi son derece önem kazanmaktadır.

Sağlıklı beslenmenin, genel sağlık sistemi üzerindeki etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, sağlıklı ve dengeli bir beslenme diyeti oluşturmak içinkatı kurallar veya düzenlemelere gerek olmadığı, genellikle meyve, sebze, kepekli tahıllar, deniz ürünleri, baklagiller, süt ürünleri, kuruyemişlerin tüketilmesinin yeterli olacağı vurgulanmaktadır. Doğal ve dengeli beslenme yöntemlerinin ön planda olduğu bu doğal beslenme tarzında, işlenmiş gıdaların, şeker ve rafine tahılların kısıtlanmasının genel beslenme alışkanlığı olarak benimsenmesi de büyük önem taşımaktadır.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı, tüm organ sistemlerinin verimli çalışmasına verdiği katkı çok net bilinmekle birlikte özellikle kardiyovasküler ( kalp ve damar sistemi) üzerinde ve kalp sağlığını iyileştirme açısından son derece önemli olduğu da gözden uzak tutulmamalıdır. Doğal ve dengeli beslenme alışkanlığının daha düşük oranda kalp hastalığı ve felç riski ile bağlantılı olabileceği ve kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan arterlerde (temiz kan taşıyan damarlar) plak (daralma) oluşumunu yavaşlatmada oldukça etkili olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlığının, özellikle yaz aylarında sıkça görülmekte olan hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği) ve kalp sağlığınıdesteklemeye yardımcı olabileceğine de vurgu yapılmaktadır.

Yaz aylarındaki sağlıklı diyet tarzı, kardiyovasküler sistemle( kalp ve damar sistemi) birlikte, endokrin (hormon) sistemi açısından da sağlıklı beslenme alışkanlığı, büyük önem taşımaktadır. Yaz aylarının sıcak ortamında, sağlıklı diyet alışkanlığının, açlık kan şekeri düzeylerini azaltabileceğini ve uzun süreli kan şekeri kontrolünü ölçmek için kullanılan biyokimyasal birçok göstergenin düzeylerini iyileştirebileceği ve dolayısıyla diyabet (şeker hastalığı) hastalığının kontrol edilmesinde de önemli rolü olabileceğide kanıtlanmıştır.

Sıcak hava koşullarında, metabolik dengenin ve sağlıklı yaşam koşullarının korunması ve geliştirilmesi için sağlıklı beslenme alışkanlığının çok etkin bir fizyolojik görevüstlenmekte ve bu nedenle de, doğal ve dengeli beslenme tarzı, yaşamsal önem taşıyan bir kavram olarak değerlendirilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.