TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan hilali ne zaman, nerede görülecek?

Ramazan ayının başlangıcı, Rü'yet-i Hilal veya Ramazan Hilali'nin görüldüğü an olarak kabul edilir. Peki, Ramazan hilali ne zaman, nerede görülecek?

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 10:39
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ramazan hilali ne zaman, nerede görülecek?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Gürhan Eren, Hicri takvimdeki 12 ayı belirlemek amacıyla yapılan "kameri ay" hesaplamalarında Ay'ın Dünya etrafındaki yaklaşık 29,5 günlük dönüş süresinin temel alındığını ve bu hesaplamalarda "içtima ile rüyet" kriterlerinin kullanıldığını ifade etti. Eren, "İçtima"nın Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultu üzerinde bulunmasını, "rüyet"in ise Ay'ın Dünya etrafındaki hareketine devam ederken içtima konumundan 8 derece açılmasını ifade etti. Ayrıca, ramazan ve Şevval hilalinin de bu hesaplamalara göre belirlendiğini açıkladı.

Peki, Ramazan hilali ne zaman, nerede görülecek?

ramazan hilali tarihi

RAMAZAN HİLALİ NE ZAMAN, NEREDE GÖRÜLECEK?

2016 yılında düzenlenen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nde alınan kararlarla birlikte hilalin görülebilirlik kriterlerinin belirlendiğini aktaran Eren, "Ramazan hilali, ilk kez Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında gözlemlenecek. 10 Mart'ta içtima ve rüyet aşamalarını geçecek. Kongrede alınan kararlara göre, Başkanlığımız dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görülmesine itibar ettiği için Amerika kıtasında tespit edilen hilal nedeniyle 11 Mart'ta ramazan ayına başlayacağız." bilgisini paylaştı.

Suudi Arabistan ile birlikte birçok İslam ülkesinin aynı gün ramazana başlamasını umut ettiğini belirten Eren, şevval (Ramazan Bayramı) hilalinin ise ilk olarak Asya kıtasının doğusunda gözlemleneceğini ifade etti.

Şevval hilali öncesinde 8 Nisan'da içtima, 9 Nisan ise rüyet aşamalarının gerçekleşeceğini paylaşan Eren, "10 Nisan'da Ramazan Bayramı'na erişmiş olacağız. Şevval hilali Asya kıtasında gözlemleneceği için hava koşulları uygun olduğunda 9 Nisan'da, yani rüyet gününde hem Türkiye'de hem de Mekke'de hilalin görülebileceği umudunu taşıyoruz. Dolayısıyla, dünya genelindeki Müslümanların 10 Nisan'da Ramazan Bayramı'nı kutlamasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Eren, Türk vatandaşları ve dünya genelindeki Müslümanların namaz vakit taleplerini karşılamak adına yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yerinin imsakiye bilgilerini web sitesi ve mobil uygulamalarda sunduklarını belirtti. Ayrıca, Avustralya'dan Amerika'ya kadar birçok ülkede Başkanlığın hazırladığı takvimleri paylaştıklarını ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.