TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Omurga dostu: Pilates

Hareket ve spor sağlıklı bir yaşam için en önemli kavramlar. Özellikle yüksek binalardaki ofislere sıkışmış yeni neslin kas ve iskelet yapılarını korumak adına pilates yapmaları çok daha büyük bir önem taşıyor. Pilatesin sağlığa faydalarını ve fit bir vücuda ulaşmak adına neler yapılabileceğini The Pilates Office’in sahibi ve eğitmen Aykut Dikmen ile konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2015 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Omurga dostu: Pilates

E. ÇAĞLA GENİŞ

Sporla tanışmanızı biraz anlatır mısınız?

-Spor hayatımda hep vardı. Pilatesle tanışma sürecim futbol oynarken sakatlık süreçlerinin sonrasında ortaya çıkan bir şeydi. 2 diz ameliyatı yaşadım ve bel fıtığım var. Bu sürecin tedavisi sırasında pilatesle tanıştım. Çok kısa sürede tedavi ettiğini görünce sakatlıklarım sonrasında futbolu bırakınca pilatese devam etmeye karar verdim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu mezunuyum ve Balanced Body diye dünyaca ünlü, eğitmen yetiştiren kurumdan pilates eğitimimi tamamladım. Şimdi de kendi stüdyom olan The Pilates Office’i açtım.

Hiç bilmeyenler için pilatesi nasıl tanımlarsınız?

-Vücudun kendi kendini kontrol etme yeteneğini artırmaya çalışan bir sistem. Bütün temel aslında karın bölgesinde odaklanıyor ve buraya güç bölgesi deniyor. İnsan vücudunun sınırlarını aşmasını sağlayan duruştan yürüyüşe kadar gün içinde kullandığınız aktivitelerin tamamında etkin rol oynayan bütün kas gruplarının aktif olduğu bir sistem. Bu sistemle egzersiz yapan insanlar kendilerini çok kısa sürede zinde hissediyor ve her şeyden önemlisi çok doğru bir omurgaya sahip oluyor. İnsanlar tarafından en çok talep görmesinin sebeplerinden birisi bu. Bel boyun ağrıları, hareketsizlikten kaynaklı kilo alımı, sıkılaşmanın olmaması gibi problemlerinden dolayı pilates yapmak istiyorlar.

Pilates yaparken nelere dikkat edilmelidir?

-Temel alınması ve uygulanması gereken bazı özellikler var. İnsanlar buraya geldiğinde öncelikli olarak duruşlarından attıkları adıma kadar bütün vücut dinamiklerini ve kassal yapılarını kontrol ediyoruz. Bunların sonucunda insanlara ‘Şimdi siz bir egzersiz yapacaksınız ve bu tamamen size özel olacak’ diyoruz. Çünkü beslenme gibi tamamen kişiye özel olmak zorunda olan bir dal. Doğru sonuca ancak bu şekilde ulaşılabilir.

Neden pilates diğer egzersizlerden daha farklı ve etkili?

-Diğer sporların çoğunda vücudun dış yüzeyini mobilize eden kaslar aktiftir. Pilates metodunda ise stabilizatör denen vücudu bir folyo gibi saran, dışarıdan görünmeyen ve insanların o kas gruplarından haberdar olmadığı kasları aktif ediyoruz. Bu da aslında dışarıdan görünen kasların çalışma dinamiğini yüzde 100 artırıyor. İnsanlar pilates yaptığında vücudunun dışındaki büyük kaslarını çok fazla hareket haline dönüştüremiyorken içindeki stabilizatör aslında o büyük kasları kontrol eden kasları çalıştırıyor. Bu da vücudun çok kısa sürede şekillenmesin ve insanların istedikleri ölçülere gelmesini sağlıyor.

Pilates hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?

- Türkiye’de yüzde 80 oranında bel ve boyun problemi yaşayan insan var. Doktorlar pilatesin omurga sağlığı üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlayıp insanları pilatese yönlendiriyorlar. Bilinçlenen insanlar da pilatese sadece zayıflamak için başlamıyorlar. Pilatesin aslında vücudun genel yapısına ne kadar iyi geldiğini bildikleri için pilates yapıyorlar. Bu yüzden pilatesin adı hiç lekelenmedi ve günden güne talep artıyor. Önemli olan öncelikle bir doktor kontrolünden geçip problemin ne olduğunu öğrenmek ve ona göre egzersiz yapmak. Detaylı eğitimleri ve dersleri verebilmek için insanların öncelikle ne problemi olduğunu ve neye ihtiyacı olduğunu belirlememiz gerekiyor. Bilinçli eğitmenlerle yaptığınız sürece faydası sadece sağlığınızla ya da vücudunuzla sınırlı kalmıyor. Genel bir vücut rahatlaması, dinçlik ve tamamen doğal omurga yapısına kavuştuğunuz için günden güne rahatlayan ve gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayan bir vücuda dönüşüyorsunuz.

Foto altı: Yeni açılan The Pilates Office’in sahipleri Aykut Dikmen ve Buğra Atışeri, pilatese meraklı herkesi stüdyolarına davet ediyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.