[title]|İlkses Gazetesi

Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, belirtileri neler? Takıntılı düşüncelerden kurtulmanın yolları

Obsesif kompulsif bozukluk, bireylerin rahatsız edici düşünceler ve zorlayıcı davranışlarla başa çıkması olarak tanımlanır. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri neler ve tedavi yöntemleri hangi yollarla uygulanabilir?

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 16:06
Kaynak: HABER MERKEZİ
Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, belirtileri neler? Takıntılı düşüncelerden kurtulmanın yolları

Her gün birçok insanın hayatını derinden etkileyen obsesif kompulsif bozukluk, bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde şekillendiren karmaşık bir psikolojik durum olarak belirtilir. Bu bozukluk, zihinde sürekli tekrarlayan istenmeyen düşünceler (obsesyonlar) ile bu düşüncelerden kurtulmak için yapılan tekrarlayıcı davranışların (kompulsiyonlar) birleşimiyle kendini gösterir. Peki, Obsesif kompulsif bozukluk nedir, belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kişinin takıntılı düşünceler ya da dürtüler (obsesyonlar) sonucunda, rahatlamak amacıyla sürekli tekrar eden davranışlar (kompulsiyonlar) sergilemesine yol açan bir ruhsal rahatsızlıktır. OKB'li bireyler, bu düşüncelerin mantıksız olduğunu bilseler de sürekli zihni meşgul eden bu takıntılarla baş edebilmek için bazı hareketleri defalarca yapma ihtiyacı duyarlar. Bu durum, genellikle uzun süreli ve kronik bir problem olarak ortaya çıkar.

Obsesif kompulsif bozukluk’da kontrol edilemeyen ve istenmeden akla gelen takıntılar ile sürekli tekrarlanan eylemler, bireylerin yaşam kalitesini düşürür. Bu rahatsızlık, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabilir, eğitim ve iş hayatını da olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDENLERİ

Obsesif kompulsif bozukluğunun kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber; genetik, çevresel ve biyolojik faktörlerle ilişkilendirilir. Özellikle serotonin sistemi üzerinde durulurken, psikolojik yaklaşımlar ise öğrenme teorileri üzerinden açıklamalar sunar. Bu rahatsızlık genellikle çocukluk çağında veya ergenlik dönemi olarak bilinen çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde ortaya çıkar ve kişinin yaşamında zorluklarla karşılaştığı, stresli dönemlerde belirtiler daha da şiddetlenebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), ilaç tedavisi ve psikoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. En yaygın tedavi yaklaşımları arasında ilaç kullanımı ve bilişsel davranışçı terapi yer alırken, ilaçların ve terapinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale devreye girebilir. Cerrahi müdahale, hasar görmüş sinir bağlantılarını onarmak amacıyla tercih edilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

OKB tedavisinde öne çıkan yöntemlerden biri bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapi yöntemi, hastaların obsesif düşüncelerini ve kompulsif davranışlarını fark ederek bunların kökenini anlamalarına yardımcı olmayı hedefler. Amaç, danışanların rahatsızlık verici durumlarla yüzleşerek bu düşüncelerle başa çıkmasını sağlamak ve böylece hastalığın etkilerini azaltmaktır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) genellikle hem takıntılı düşünceler (obsesyonlar) hem de tekrarlayan davranışlar (kompulsiyonlar) ile karakterize edilir, buda ayrı ayrı semptomlara sahip olabilir. İşte Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mikroplara veya kirlenmeye karşı aşırı korku
  • Belirsizlik karşısında aşırı endişe ve şüphe
  • Simetri ve düzenlilik konusunda yoğun ihtiyaç
  • Başkalarının dokunduğu eşyalara dokunmaktan kaçınma
  • Ocak, kapı, priz gibi şeyleri defalarca kontrol etme ihtiyacı
  • Kendine veya başkalarına zarar verme ile ilgili düşünceler
  • Sürekli zihinde dönen rahatsız edici görüntüler ya da düşünceler

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.