TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem üretip hem eğlendiler

Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kültürpark Fuar Alanı’nda stantlar açarak yaptıkları çalışmaları anlatan kadınlar zumba, dans, yoga yaparak hem eğlenip hem de yaptıkları ürünleri sergilediler

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2018 07:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hem üretip hem eğlendiler

NİLGÜN TAZE

Kültürpark Fuar Alanı’nda Dünya Kadınlar Günü kapsamında stantlar açarak yaptıkları çalışmaları anlatan kadınlar zumba, dans, yoga yaparak ürünlerini sergilediler. Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Hatice Güldeniz Tokat, bugüne kadar kadınların hakları için yaptıkları büyük mücadelelerden bahsederek Türk Kadınlar Birliği Derneği’nin geçmişten bugüne kadına kazandırdığı hakları anlattı. 1926 yılında kabul edilen medeni yasa ile kadın toplumunun içindeki kimliğini elde ettiğini ve 1930 yılından bu yana kadınların belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazandığını hatırlatan Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Hatice Güldeniz Tokat, “Türk Kadınlar Birliği aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise TBMM’ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Kadınlar Birliği ikinci büyük kadın mitingini düzenlemiştir. Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır” dedi.

BÜYÜK MÜCADELE

1935 yılında yapılan 5. dönem milletvekili seçimlerinde meclise 18 kadın milletvekilinin girmiş olduğunu ve dernek için fesih kararı alındığını ifade eden Tokat şunları söyledi: “Ancak, 1949 yılında hakların kazanılması için olduğu kadar korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında dernek kurucularının başında Mevhibe İnönü’nün de yer aldığı aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisan’da yeniden kurulmuştur. Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır. Birlik, 60’lı ve 70’li yıllarda, ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçekleşmesi için mücadele verdiği, siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek Sivil toplum kuruluşu olan Türk Kadınlar Birliği, altmışlı yıllarda ilk kez Cumhurbaşkanlığı kontenjanından, Zerrin Tüzün ve Übeyde Belli’nin Parlamentoya Senatör olarak gönderilmesini sağlamıştır.”

EŞİTLİK HAKKI

Türkiye’de ilk kez uygulamasını başlattığı, “Toplum Merkezleri” ile Türk Kadınlar Birliği’nin kadının sağlığı, eğitimi ve örgütlenmesine ve yerel yönetimleri ve devleti de katmayı başardığını açıklayan Tokat, “Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü ‘Yasalar Önünde Tam Eşitlik’ kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına imza atmış ve kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın yazımında ve hayata geçmesinde yer almıştır” ifadelerini kullandı.

ULUSAL EĞİTİME DESTEK

Türk Kadınlar Birliği’nin kadına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli uluslararası güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi çalışmalarına katıldığını açıklayan Tokat, “2012 yılında, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunmasına Dair yasanın aktif katılımcısı olmuştur. Halen başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaşması için kamuoyu desteğini kazanmaya çalışmaktadır. Başlatılan Ulusal Eğitime Destek Kampanyası’nı yurdun üzerindeki tüm şubeleri ile katılan Türk Kadınlar Birliği bu kampanyayı, okuma yazma bilmeyen tek kişi kalmayıncaya kadar da sürdürme azmi ve çabası içindedir” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.