TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dev kamyonlara hükmediyorlar: Onlar maden ocağının usta kadın kamyon operatörleri

Uşak'taki maden ocağında çalışan kadın kamyon operatörleri, tonlarca ağırlıktaki kayaların taşındığı dev kamyonları ustalıkla kullanıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 15:21
Kaynak: AA
Dev kamyonlara hükmediyorlar: Onlar maden ocağının usta kadın kamyon operatörleri

Ulubey ve Eşme ilçeleri sınırlarında bulunan altın madeni sahasında, yüksekliği 8, genişliği 9,5, uzunluğu ise 15,3 metre olan dev kamyonlarla büyük kayalar taşınıyor. Bu devasa araçların yükleri 450 tona kadar ulaşabiliyor.

Kadın operatörler Kamile Mavi ve Meryem Saymalı, 7 ay önce bu zorlu göreve başladılar ve büyük bir başarıyla görevlerini yerine getiriyorlar.

Kamile Mavi, yaptığı açıklamada, işini çok sevdiğini belirterek, babasının emekli bir maden işçisi olduğunu ve maden ocaklarına olan ilgisinin çocukluktan beri var olduğunu paylaştı.

Sıra dışı işleri sevdiğini ifade eden Mavi, "Neden olmasın?" diye düşünerek başvurduğu işe, iki ay süren zorlu eğitim sürecinden sonra kabul edildiğini dile getirdi.

Mavi, işi ve çocukları aynı anda idare etmenin zorluğunu kabul ettiği ancak ailesini ve işini sevdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Hepsiyle başa çıkmak gerçekten zor ancak bununla birlikte çok keyif alıyorum. Kadınların kaya kamyonu operatörü olarak çalışabilmesine olanak sağlandığı için minnettarım. Erkekler arasında bulunan iki kadından biri olmak, normal bir iş yaptığımı hissettiriyor. Artık kullandığım kamyon bile benim için sıradan bir araç gibi. Başlamadan önce devasa görünüyordu ama şimdi günlük aracım gibi küçük ve komik geliyor."

Mavi, dev kamyonu kullanırken sanki oğlunun oyuncaklarıyla oynuyormuş gibi hissettiğini belirterek şunları ekledi: "450 tonluk kamyonu dünyanın öbür ucuna bile götürebilirim. Bu gücü kendimde hissediyorum. Kadınlarımızın her şeyi başarabileceğine inanıyorum."

Öte yandan, Saymalı, işe başvurmasının bir arkadaşının kadın kaya kamyonu operatörü arandığı bilgisini vermesiyle olduğunu paylaştı.

Kendisini tanıyanların cesaretlendirmesiyle ilerlemeye karar verdiğini ifade eden Saymalı, şunları dile getirdi: "En önemlisi, kızlarım 'Anne, seninle gurur duyuyoruz.' diyorlar. Yaptığım işten çok memnunum, çok mutluyum. Ama durmak yok. Türkiye'de olmayan büyük makineleri de kullanmak istiyorum. 'Bunu yapamaz, erkenden bırakır gider.' diyenlere cevabımız hazır, yaptık ve daha da yapacağız."

Otomobil ve minibüs kullanmayı babasının teşvik etmesiyle öğrendiğini vurgulayan Saymalı, "Minibüsü kullanırken babama yakalandım. Babam bana kızacak diye beklerken, 'Helal olsun kızım sana, sen uçak da kullanırsın.' dedi. Araçlara olan ilgim böyle başladı." şeklinde konuştu.

Aynı madende çevre mühendisi olarak çalışan Kübra Özkan ise maden sektöründe kadın olarak çalışmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.