TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024 Berat Kandili: Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Berat kandili nedir?

Berat Kandili için geri sayım başladı. İslam camiası tarafından büyük bir heyecanla beklenen 2024 Berat Kandili, bu yıl dualar ve ibadetlerle ihya edilecek. Peki, Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Kandili hangi güne denk geliyor? İşte Berat Kandili hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 14:52
Kaynak: HABER MERKEZİ
2024 Berat Kandili: Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Berat kandili nedir?

2024 Berat Kandili tarihi, milyonlarca Müslüman tarafından merakla bekleniyor. Yılın üçüncü kandili olarak önemli bir yere sahip Berat Kandil’inde, vatandaşlar dini vazifelerini yerine getirmenin hazırlığına başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2024 kandil takvimine göre, Berat Kandili tarihi belli oldu. Peki, Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Berat Kandili hakkında merak edilen detaylar haberimizde…

berat kandili

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın duyurduğu 2024 dini takvimine göre, Berat Kandili tarihi netlik kazandı. Yılın üçüncü kandili olarak önem arz eden Berat Kandili, 24 Şubat 2024 Cumartesi günü kutlanacak.

BERAT KANDİLİ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

2024 yılında Berat Kandili Cumartesi günü idrak edilecek.

berat kandili

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Berat Kandili, İslam dininde kutsal sayılan gecelerden biridir ve Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla bu adı almıştır.

Arapça'da "temize çıkma" anlamına gelen Berat (Berâet), İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması nedeniyle "Mübarek Gece," günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle "Berat Gecesi," kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de "Rahmet Gecesi" gibi adlarla anılır.

Bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı olduğuna inanan Müslümanlar, İslam Peygamberi Muhammed'in bir hadisine dayanarak bu geceyi özel bir ibadetle değerlendirirler. Hadise göre, Şaban ayının on beşinci gecesi, ibadetle geçirilmeli ve gündüzünde oruç tutulmalıdır. Çünkü bu gece Allah-u Teâlâ'nın rahmet ve mağfiretinin bolca ihsan edildiği bir gecedir.

Ayrıca, Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak kabul edilir, buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır, buna da "tenzîl" denir.

berat kandili

BERAT KANDİLİ DUASI NASIL OKUNUR?

Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;

Peygamber efendimiz, Berat gecesinde şu duayı okurdu: "Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ." Berat Kandili'nde Hazreti Muhammed'in yaptığı dua şu şekildeydi:

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.