TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yargıdan depremzedeleri güldüren 'emsal' kararı

Danıştay, İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından ‘emsal artışı’ için verilen “yürütmeyi durdurma” kararını bozdu

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2023 12:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yargıdan depremzedeleri güldüren 'emsal' kararı

TENZİLE AŞÇI

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında evleri orta ve az dereceli hasar alan depremzedelerin yeniden evlerine kavuşabilmesi için ‘emsal artışı’ konusu gündeme gelmiş ve uzun süren tartışmalar sonucunda 2021 yılı Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30’lik artış kararı alınmıştı.

Siyasette ve kent gündeminde tartışmalara neden olan emsal artışı kararı TMMOB tarafından mahkemeye taşınırken odalar ve depremzedeler karşı karşıya gelmişti. Öte yandan bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı alırken, Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyu Danıştay’a taşımıştı. Davanın Danıştay’a intikal etmesinin ardından bir kez daha bilirkişi raporu talep edilirken hazırlanan yeni bilirkişi raporu sonrası mahkeme heyeti kararını verdi. Dün (1 Mayıs) gerçekleştirilen duruşmada emsal artışı ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

emsal

Alınan karar sonrasında uygulanacak olan yüzde 20 ve yüzde 30’luk emsal artışının önünde engel kalmamış oldu.

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi; “Karar veren İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından dava dosyası incelenerek işin gereği düşünüldü. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesinin 2. Fıkrası’nda idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olmasının şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hükme bağlanmıştır.

Dosyanın incelenmesinden, olayla yukarıda anılan kanunun hükmünde öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildi.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.