TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay zeka bilinmezliği: İnsanlık için fırsat mı, tehdit mi?

Yapay zeka teknolojisi hızla gelişerek hayatımızın her alanında yerini almaya devam ediyor. Peki yapay zeka, işlerimizi elimizden alabilir mi?

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 07:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yapay zeka bilinmezliği: İnsanlık için fırsat mı, tehdit mi?

KEMAL ÖZKURT

Yapay zeka günümüzde en çok konuşulan konulardan biri. Ardı ardına gelen teknolojik gelişmelerle hayatımızın bir parçası haline gelen yapay zeka teknolojisinin, insanlık adına bir tehdit oluşturup oluşturmadığı ise en çok merak edilen konular arasında. Dünya üzerinde pek çok alanda artık kendini gösteren yapay zeka ürünleri, şimdiden insanların işlerini elinden almış durumda gözüküyor. Bu konuda uzmanlardan yapılan açıklamar ise ikiye ayrılmış durumda.  Gelin iki tarafa da göz atalım... 

ROBOT 2

YAPAY ZEKA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Yapay zeka kavramı ilk olarak 1950’li yıllarda kullanılmıştır. Bilgisayar biliminin öncülerinden biri olan Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu ortaya atmıştır. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında kripto para ve mesajların çözülmesine yönelik bir cihaz geliştirilmeye başlanmıştır. Bunun üzerine 1956 yılında John McCarthy yapay zeka kavramını geliştirmiştir. İlk amaç problem çözme yeteneğine sahip bir zeka geliştirmek olduğu için çeşitli laboratuvarlar kurulmuştur. Daha sonra insan zekasını taklit edecek, farklı işleri de öğrenebilecek ve içerisine yüklenen bilgiler doğrultusunda veri analizleri ve değerlendirmeler yapabilecek bilgisayarlar geliştirilmiştir. 

YAPAY ZEKA HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Yapay zeka, bir insanın yapabileceği bazı görevlerin daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkan tanıyarak hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Akıllı telefonlar, otonom sürüş sitemleri, sosyal medya başta olmak üzere hayatımızın her alanına gün geçtikçe daha fazla etki edien yapay zeka sistemleri sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. 

yapay-zeka

UZMANLAR YAPAY ZEKA KONUSUNDA UYARDI
2015 yılında Yapay zeka teknolojisinin insanlığa karşı olası tehlikelerini araştırmak için kurulan Future of Life örgütü , 29 Mart'ta yayınladığı açık mektupta, "Kendi yaratıcılarını bile aşan dijital zekaya sahip, kontrolden çıkmış ve öngörülemez bir ırk yaratmak üzereler" ifadelerine yer verildi. Diğer taraftan, Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istiyor. Teknoloji devi Google'ın CEO'su Sundar Pichai, yapay zeka teknolojilerindeki gizli tehlikelerin kendisini uyutmadığını da ifade etti. Öte yandan, Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas'ın, "Artık şifre diye bir şey kalmaz. Yapay zekayı kontrol altına alamazsanız, her türlü şifrenin çok rahatlıkla çözüldüğü bir dünyaya doğru gidiyor olacağız" açıklamaları da yapay zekanın gelecek için tehlike arz edeceği anlamına geliyor. 

YAPAY ZEKA 300 MİLYON ÇALIŞANIN YERİNİ ALABİLİR
Yapay zekanın önlenemez yükselişi gün geçtikçe insanoğlunu daha çok tehdit ediyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada yapay zekanın dünya çapında 300 milyon çalışanın yerini alabileceği öngörülüyor. Bu meslekler arasında; kodlama ve yazılım, medya, hukuk, analistler, grafik tasarımcılığı,muhasebe ve sağlık sektörü gibi binlerce çalışanı olan alanlar da mevcut.  

YAPAY ZEKA ŞİMDİYE KADAR HANGİ ALANARDA KULLANILDI?
Günümüzde her alanda artık robotları görmek mümkün. Ciddi iş alanlarında bulunan yapay zeka robotları biriktirdikleri tecrübeler sayesinde kendi başlarına karar alma mekanizmasına da sahip. Çin merkezli bir mobil oyun şirketi NetDragon Websoft, yapay zeka destekli sanal bir insansı robot olan Tang Yu'yu iştiraki Fujian NetDragon Websoft'un CEO'su olarak atadı. Türkiye'de ise ilk olarak yapay zeka teknlojii medya alanında kulllanıldı. Türkçe konuşan haber spikeri Alexa, bir RoboTV isimli hesapta haber sunmaya başladı.

SOHBET ROBOTU: CHATGPT 

OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekaya dayalı olan -sohbet robotu ChatGPT, son zamanların en çok konuşulan konuları arasında. Kendisine sorulan soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabilen ChatGPT, insanlar tarafından büyük ilgi görüyor. Sorduğunuz her soruyu yanıtlayan yapay zeka sistemi sayesinde nerede ne var bir soruynuzla cevap bulabiliriiniz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.