TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yağsa dert yağmasa da dert: “Esnaf kendi işini kendi görüyor”

Kente geçtiğimiz cuma günü yağan yağmur, Kemeraltı Çarşısı’nda senelerdir çözülmeyen aynı görüntüleri oluşturdu: Su ile dolan dükkanlar, sokaklar, çamura batan müşteriler ve eline süpürgesini, fırçasını alan esnaf

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2022 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yağsa dert yağmasa da dert: “Esnaf kendi işini kendi görüyor”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

İzmir’de geçtiğimiz cuma günü yağan yağış, alt yapı sorunlarının yıllardır çözülemediği Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yeniden mağduriyet yaşattı. Sokakları ve hatta dükkanları su basarken, çarşı çamura boğuldu. Yürümekte zorluk çeken müşterilerin yanı sıra esnaf ise süpürgesini, fırçasını eline aldı, dükkanının önünü temizlemeye çalıştı. “Esnaf kendi işini kendi görüyor” diyerek sitem eden dükkan sahipleri, her yağmur yağdığında meydana gelen bu görüntüye çözüm bulunamadığını kaydederek “Başkanımız Tunç Soyer’i kokteyllerde değil, sokaklarda görmek istiyoruz” dedi.

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’ni de eleştiren esnaf, “O sokağı temizledik, bu caddeyi tamamladık deyip duruyorlar ama ortada bizim gördüğümüz hiçbir sonuç yok. Madem çalışma yapılıyor sokaklar neden bu halde? Turist gelmiyor, gemi gelmiyor, UNESCO’dan elendik deyip duruyorlar. Turist bu su, çamur dolu sokaklarda ne yapsın?” dedi.

HER YAĞMURDA İŞ ESNAFA DÜŞÜYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, yağış dolayısıyla sokakları kontrol etmesi gerektiğini ancak sorumluları sokaklarda göremediklerini kaydeden bir esnaf, “Her yağmurda iş yine esnafa düşüyor. Elimize süpürgeyi, küreği, fırçayı alıyoruz, hem dükkanlarımızın içini hem de sokakları temizliyor. Bu bizim görevimiz değil. Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Konak Belediyesi’nin görevi. Yağmur yağdıktan sonra yapılan işte iş değildir. Yağmur yağmadan önce bu alt yapı çalışmalarını yapmaları gerekiyor. En ufak bir yağışta her yer batıyor. Kışın başında birçok sokağı kazıyorlar, ortalık toz, duman, çamur oluyor. Şükür diyoruz, düzelecek her şey. Ama yine aynı. O çalışma sırasında da olan bize oluyor” eleştirisinde bulundu.

KOKTEYLLERDE DEĞİL, SOKAKLARDA…

Bir başka esnaf da şunları kaydetti: “Sokak bu halde olunca müşterinin alışveriş yapası gelmiyor. Bir günle de kalmıyor. Sokağın temizlenmesi, çamurun yok olması günleri buluyor. Mazgallar derin değil, kanalizasyonlar suyu çekmiyor. Kimse kusura bakmasın ama yağmur yağdığında en fazla mağdur olan esnaftır. Siz de görüyorsunuz, esnaf kendi işini kendi görüyor. Başkanımız Tunç Soyer’i kokteyllerde değil, sokaklarda görmek istiyoruz. Sözde esnafın haklarını savunması gereken bir derneğimiz var, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği. Ama onlar da hiçbir şey yapmıyor. Belediyenin çalışmalarının reklamını yapıyorlar. O sokağı temizledik, bu caddeyi tamamladık deyip duruyorlar ama ortada bizim gördüğümüz hiçbir sonuç yok. Madem çalışma yapılıyor sokaklar neden bu halde? Turist gelmiyor, gemi gelmiyor, UNESCO’dan elendik deyip duruyorlar. Turist bu su, çamur dolu sokaklarda ne yapsın?”

YÜK KAMYONLARI ZARAR VERİYOR

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, çarşının altyapısının daha iyi hale getirilmesi için belediyenin çalışma başlattığını ancak çalışmalar sırasında bölgede tarihi eserlerin bulunması ve artan maliyetler nedeniyle işin uzadığını söyledi. Yetkililerin bu konuda iyi niyetle çalıştığını vurgulayan Girgin, “Bizim en büyük sıkıntımızdan bir tanesi de yaptığımız yatırımı koruyamıyoruz. Çünkü sabahleyin büyük yük kamyonları, araçlar bir şekilde girip altyapıya daha da zarar veriyorlar” bilgisini paylaştı. Esnaftan çöpleri kanalizasyona ve kanallara atmamasını isteyen Girgin, “Biz kirletiyoruz. Belli zamanlarda büyük araçların vakumlarla burada altyapıdaki birikenleri çekmesi lazım. Araçlarımızı sokamıyoruz. Çünkü biz de yaptığımız sundurmalarla, tentelerle bunların önünü hep tıkadık. Bugün bunun ceremesini çekiyoruz. Bu iki taraflı bir şey. Belediye tabii uzun yıllardan beri bu konuda yatırımı geciktirdi” sözlerine dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.