TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yabancılar konut fiyatlarını arttırıyor

Irak ve İran’dan sonra Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Rusya ve Ukrayna’dan da göç olabileceğini söyleyen Güleroğlu,”Buna bağlı olarak ülkemizde; edinilen mülk sonrası konut fiyatları daha da artabilir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2022 05:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yabancılar konut fiyatlarını arttırıyor

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Ekonomik sorunlar ile enflasyonun yüksek seyri; inşaat maliyetlerinin artmasına ve ev fiyatlarının her geçen gün yükselmesine neden oluyor. Özellikle döviz kurunun TL karşısında değer kazanmasıyla gözünü Türkiye’ye diken İran ve Irak gibi ülkelerin vatandaşları 400 bin dolar değerinde ev satın alarak Türkiye’den vatandaşlık alabiliyor. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan ve vatandaşlığın Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancıların da konut fiyatlarının artmasında etkili olduğunu belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, “Yabancıların gayrimenkule en az 250 bin dolar üzerinden yatırım yapıyorlar ve vatandaşlık alıyorlardı. Şu an bu fiyat 400 bin dolara çıktı ve 250 bin dolar olan evler 400 bin dolar oldu. Bu durum konut fiyatlarının 400 bin dolara endekslenmesine ve fiyatların artmasına da neden oldu” dedi.

KONUT FİYATLARI DAHA DA ARTABİLİR

Irak ve İran’dan göç alındığını ve göç sonrası mülk edinme taleplerinin olduğunu ifade eden Güleroğlu, Rusya ve Ukrayna savaşına da dikkat çekerek “Önümüzdeki dönemde Moskova, Rusya ve Ukrayna’dan da göç olabilir. Buna bağlı olarak edinilen mülk sonrası da konut fiyatları daha da artabilir” ifadesine yer verdi.

GAYRİMENKUL KAZANDIRIR

Konut fiyatlarının ve satışların gerilediğine dair duyumlara dair değerlendirmede bulunan Güleroğlu, “Satışlar geçen yıla oranla yüzde 35-40 oranında düştü ancak fiyatlar düşmedi. Gayrimenkul fiyatları önümüzdeki günlerde daha da artarak yükseleceğini öngörüyorum. Gayrimenkule yapılan yatırımın her zaman daha kazançlı olduğunu öngörüyorum” ifadesine yer verdi. Arsanın bir değer oluşturduğunu ve ilk alış fiyatı oranın başlangıç değerini belirlediğini aktaran Güleroğlu, “Bu değer giderek artar. Arsa emlakçıların en önemli alanlarından bir tanesi. Çünkü arsanın günlük ve aylık getirisi olmasa dahi geri dönüşümü yüksek bir rant kapısıdır. Bu nedenle TOKİ ile başlatılan arsa projesinin de değerli olacağını düşünüyorum. Arsanın nasıl olursa olsun değer kaybedeceğini ve atıl duruma geleceğini göremiyorum. Toprak üretilmediği için bir değeri oluşturur ve her geçen gün artar. Dolayısıyla gayrimenkul değerini yitirmez” diye konuştu.

KONUT AÇIĞIMIZ VAR

Türkiye’de ve İzmir’de konut açığının da bulunduğunu belirten Güleroğlu, TOKİ kapsamında yapılacak evler ile İzmir’deki konut açığının kapanmayacağını vurguladı. Güleroğlu, “İzmir’de ciddi bir konut açığı var. TOKİ evleri dar gelirli ailelere yapıldığı ve belirli bölgelerde olduğu için bir Çeşme, Hatay, Narlıdere’de olan ev taleplerini karşılamadığından fiyatları aşağı çekemez. Ancak, şartlarına uyan vatandaşlar TOKİ’ye başvurabilir. Çünkü ileride aldıkları evler daha çok değerlenecek. Örneğin; geçen sene 1 milyon TL’ye satılan evler şu an 3 ile 4 milyon TL arasında. TOKİ ödemelerinin memur maaşı zammına endeksli olsa dahi 10 yıl sonra gayrimenkul fiyat artışı ile maaşların artış oranı arasında fark olacak. Çünkü gayrimenkulden uzun vadede daha büyük rantlar sağlanabilir” ifadesinde bulundu.

YETKİ BELGESİ OLANLARLA ÇALIŞIN

Son dönemde sektörde Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan konut satışı yapan firmaların vatandaşlar açısından sorun yarattığını dile getiren Güleroğlu, vatandaşların yetki almış emlak ofisleriyle çalışmaları gerektiğini belirtti. Güleroğlu, “Yetki belgesi olmayanlar ile çalışılmamalı. Çünkü bir sorun yaşandığında vatandaş mağdur olabilir” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.