TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VPN nasıl indirilir, VPN nasıl kullanılır?

Depremin ardından sosyal medyada görülen erişim kısıtlamasının seçim gününde de yaşanacağı düşünülürken, VPN nasıl indirilip, kullanılabileceği merak edilenler arasına girdi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2023 09:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
VPN nasıl indirilir, VPN nasıl kullanılır?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'de Twitter ve bazı sosyal medya platformlarına erişim kısıtlaması getirildi. Küresel internet erişimi sorunlarını takip eden Netblocks oluşumu, daha önce bazı patlamaların, saldırıların ve yayın yasaklarının ardından yaptığı gibi depremin ardından da Türkiye'de Twitter'a erişimin yavaşlatıldığını ya da bazı internet sağlayıcılar tarafından tamamen durdurulduğunu aktardı. 14 Mayıs Pazar günü de seçim dolayısıyla benzer bir durumun yaşanacağı düşünülüyor. Sosyal medya kullanıcılarını tedirgin eden kısıtlamaya ilişkin alternatif çözüm yolları aranmaya başladı. Bunlardan biri de VPN…

VPN kullanımı GOOGLE’ DE en çok arananlar arasına yerleşirken, henüz yeni keşfeden ya da hiç bilmeyenler için de bazı bilgileri derledik.

BİR SANAL ÖZEL AĞ…

VPN, İngilizce’de ‘virtual private network’, yani sanal özel ağ anlamına geliyor. Normal şartlarda kullandığımız cihazlar, internet servis sağlayıcımız aracılığıyla doğrudan internete bağlanırken VPN, cihazımız ile bir başka bilgisayar arasında güvenli bağlantı kurarak özel bir ağ oluşturuyor. Böylece bir başka cihazın internet bağlantısını kullanarak internete erişmiş oluyoruz. Bu sayede de kimliğimiz ve internet aktivitemiz gizli kalabiliyor.

SANSÜR VE KISITLAMALARI AŞMAK İÇİN!

VPN’ler masaüstü bilgisayarlarda, laptoplarda, tablet ve telefonlarda, genellikle kurumsal çalışma ortamlarında çalışanların ofis dışındayken ve uzaktan çalışırken özel işletim sistemlerine güvenli bir şekilde erişebilmesi için kullanılır. Ancak VPN’ler aynı zamanda kullanıcıların çevrimiçi aktivitelerini başka ülkelerdeki bilgisayarlara yönlendirerek devletlerin internet erişimine uyguladığı sansür ve kısıtlamaları aşmak için de etkili olabiliyor. Örneğin belli bir ülkede telif hakkı olmayan bir filme VPN aracılığıyla ulaşmak mümkün olabiliyor. Bazı ülkeler VPN sunucularını engellemeye çalışsa da devamlı yenileri ortaya çıktığı için erişimi tamamen kısmak çoğu zaman mümkün olamıyor. Diğer taraftan bazı VPN sunucuları, kullanıcılarının bilgilerini kaydettiği için tam gizlilik sağlanamayabiliyor. Ancak VPN, kullanıcıların IP adresini saklayarak gizliliği ve güvenliği artırdığı için tercih ediliyor.

VPN İÇİN EN PRATİK YOL

Bulunduğunuz yere ve cihazınızın türüne bağlı olarak kendiniz bir VPN sunucusu oluşturabilirsiniz. Ancak bunun en çok tercih edilen ve en pratik yolu VPN kullanılabilecek internet sitelerinde birine girip ya da uygulamalardan birini indirip kayıt olarak işlemcinize uygun sürümü indirmek olacaktır. Bu sitelerin büyük çoğunluğu ücretli ancak bazıları ilk kez kullandığınızda bir süre deneme amaçlı sınırlı da olsa ücretsiz servis sağlıyor. Uygulamalar da kullanım sırasında ücret alabiliyor. Bazılarında da deneme süresinin sonunda para iadesi yapılabiliyor. VPN’e kayıt olup bağlanma seçeneğine tıklandığında, kullanılan ağ, uzaktaki bir sunucu aracılığıyla yeniden yönlendirilerek IP adresini gizler. Cihaz, bağlandığı VPN ile aynı yerel ağda olduğunu algılar. Böylece coğrafi olarak engellenmiş internet sitelerine erişim mümkün hale gelir. İnternet servis sağlayıcısı da, hangi internet sitelerinin ziyaret edildiğini tespit edemez.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.