TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vize engellemesine uzman yorumu!

AB ülkelerinin Türkiye’ye üstü kapalı olarak uyguladıkları vize engellemesi iş dünyasında da tepkilere neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2023 05:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vize engellemesine uzman yorumu!

NURETTİN BAKİ-RÖPORTAJ

Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’ye üstü kapalı olarak uyguladıkları vize engellemesi iş dünyasında da tepkilere neden oluyor. İş dünyası temsilcileri, vize alamayan üyelerinin yurt dışındaki bağlantılarını ve iş fırsatlarını kaçırdıklarını belirtirken bir an önce buna çözüm bulunması gerektiği konusunda hemfikir. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Dış Ticaret Uzmanı Dr. Mutlu Yılmaz, “Avrupa’nın iki yüzlülüğüne vize vermemek lazım” dedi.

Özellikle Avrupa’nın ülkemiz vatandaşlarına uyguladıkları vize başvurularındaki uzayan süreler ve sonucunda vize verilmemesi ihracatımızı nasıl etkiler?

Uluslararası ticarette özellikle ihracat bağlamında baktığımızda 4 parametre ortaya çıkmakta. Birincisi mal dolaşımı, ikincisi iş insanlarının dolaşımı, üçüncüsü malları taşıyan araçların dolaşımı ve sonuncusu ise bu araçları kullanan şoförlerin dolaşımı gelmekte. Yani dörtlü bir sarmal söz konusu

KOTA ENGELİ AYRI BİR PROBLEM

Avrupa özelinde bakarsak bu süreçlerin sadece vize konusunda mı olduğunu düşünmeliyiz?

Bakın şu an vize gibi gözükmekte ama diğer unsurlar da açıkçası rekabetçi değil. Bunlardan ikisini detaylandırayım daha sonrasında da en son vize kısmına geleyim. Yıllardır Gümrük birliği diyerekten eşya Avrupa’da serbest dolaşıyor diyoruz da esası öyle değil. Eşya sadece sanayi ürünlerin de serbest dolaşımda, tarım ürünleri serbest dolaşımda değil, ayrıca birçok tarım ürünleri ile demir çelik ürünlerinde de kota mevcut. Dolayısıyla Gümrük Birliği eşyanın serbest dolaşım masalı gerçek anlamda bir masal. Diğer kısım ise eşyanın taşınmasında değerlendireceğimiz nakliye araçları ve maalesef ki taşıma araçlarına da kota engeli ayrı bir problem. Bu ikisi negatif. Aslında bu konular mevcut olan fakat pek te gündeme getirilmeyen konular. Şimdi vize meselesine gelirsek, bunun yine ihracat bağlamında hem de iş insanlarının hem de Avrupa’ya mal taşıyan şoförlerin vize randevuları ve sonucunda da vize verilmeyerek engelleme meselesi var ki bu da ihracatıma sekte vurabilecek diğer unsurlar.

NET SEBEP SİYASİ

Peki bu engellemelerin sebebi ne olabilir?

Çok net bir sebebi var o da siyasi. Bu kısma ben şahsen üç aşamada bakmak istiyorum. Birincisi İsveç’in NATO üyeliği kapsamındaki olumsuz yaklaşımı. İkincisi ise gayet açık Türkiye’nin Avrupa talepleri yerine kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve sonuncusu ise seçimleri kazanan Cumhurbaşkanımıza karşı hazımsızlıkları.

DURUM TESPİTİ YAPILMALI

Peki ne yapmak lazım? Ne gibi politikalar üretilebilir?

Önce bir durum tespiti yapmamız lazım. Avrupa her zaman olduğu gibi iki yüzlü bir tavır ile bu süreci aleyhimize kullanmaya çalışıyor. Birincisi vatandaş olarak Avrupa seviciliğinden vazgeçmemiz lazım. Devlet politikası olarak ise bazı fikirlerim var elbette. Birincisi hızlı bir şekilde İsveç’in NATO üyeliği kapsamındaki görüşmelerin durdurulduğunun Türkiye tarafından açıklanması. İkincisi madem öyle Türkiye olarak özellikle Avrupa’ya gidecek iş insanları, şoförler ve okumaya gidecekler için geçici olarak (Örneğin; 6 aylık ve 1 yıllık olmak üzere) şartsız olarak Yeşil Pasaport vermek. Hem AB konsolosluklarının gelir kaynaklarını kurutmak hem de ellerini ve kollarını böylelikle bağlamak. Üçüncü ise madem Türk ihracatçısının canını acıtıyorsunuz aynı şekilde ama daha spesifik olarak Türkiye’ye ithalat yapan firma yönetici, çalışanlarına ve hatta taşıt araçların şoförlerine vize başvurusu için fahiş fiyat uygulaması ve sonucunda ise vize vermeme yoluna gitmek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.