TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuşadası'ndan Mısır kıyılarına: Güzel İzmir'in serüveni

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde tedavileri tamamlandıktan sonra denizle buluşturulan 3 deniz kaplumbağasından biri olan ve uydu takip cihazı takılan "Güzel İzmir" isimli caretta carettanın yolculuğu devam ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayında yola çıkan Güzel İzmir, yaklaşık 2 bin kilometre yol kat ederek 4 ayın sonunda Mısır'ın Bardawil Gölü yakınlarına ulaştı.

İzmir kıyılarında geçtiğimiz yıl Ocak ile Mart ayları arasında yaralı halde bulunan 3 iribaş deniz kaplumbağası, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi. Bakıma alınan carettalar, 6 aylık bir sürecin ardından Kuşadası'ndan denize yeniden salındı. Güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazıyla donatılan Güzel İzmir, Samos kıyılarından sonra Yunan adaları ve ardından Kıbrıs'ın altından geçerek Suriye kıyılarına ulaştı.

Bardawil Gölü yakınlarında sinyal veren Güzel İzmir, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska'ya göre, bu bölgenin deniz kaplumbağaları için önemli bir kışlama alanı olduğunu gösteriyor. Kaska, "Güzel İzmir adını verdiğimiz deniz kaplumbağamız İzmir'de yaralı olarak bulunmuştu. Tedavi altına alındıktan sonra Aydın Kuşadası'ndan denize saldık. Bu sefer sırtına bir uydu takip cihazı taktık. Bugün Mısır'ın Bardawil Gölü yakınlarında sinyal aldık. Kaplumbağamız oralara kadar göç etti ve bu bölgenin deniz kaplumbağaları açısından önemli bir kışlama alanı olduğunu anladık" şeklinde konuştu.

Oluşturulma Tarihi: 20 Nisan 2024, Cumartesi 14:12
Güncellenme Tarihi: 20 Nisan 2024, Cumartesi 14:12
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.