TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmit Körfezi’nde biyoçeşitlilik çalışması: 8,5 milyon metreküp çamur böyle çıkarıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği ve biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılması çalışmalarını sürdürüyor. İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği projesinin bir ayağını oluşturan bu çalışmalar, dip çamurunun deniz ekosistemi üzerindeki etkilerini araştırmayı hedefliyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne bağlı 'Yunus S' araştırma gemisiyle gerçekleştirilen ikinci örnekleme çalışması, 2024 yılında tamamlandı.

Proje kapsamında toplam 8,5 milyon metreküp çamurun bertaraf edilmesi hedefleniyor. Şu ana kadar denizden çıkarılan çamur miktarı 430 bin metreküpe ulaşmış durumda. Örneklemeler, 2023 yılında başlatıldı ve aylık periyotlar halinde devam ediyor. Araştırma gemisi, İzmit Körfezi'nde belirlenen noktalardan örneklemeler alarak çalışmalarını sürdürüyor. Toplamda 4 noktada yapılan bu çalışmalar, dip çamuru çekilecek alanlar ve referans noktaları üzerinde yoğunlaşıyor.

Çalışma kapsamında deniz suyundaki çeşitli parametrelerin yanı sıra besin tuzları, klorofil-a, bakteriyolojik ve fitoplankton analizleri ile balık ve bentik organizma çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmaların amacı, mevcut denizel biyoçeşitliliği ortaya çıkarmak ve temizlik çalışmalarının olası etkilerini değerlendirmek. Proje kapsamında başlatılan biyoçeşitlilik izleme çalışmalarının, dip çamurunun çekilme süreci ve sonrasında da devam ettirilmesi planlanıyor. Bu sayede İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği çalışmalarının çevresel etkileri ve olası faydaları daha detaylı bir şekilde değerlendirilecek.

Oluşturulma Tarihi: 18 Nisan 2024, Perşembe 15:46
Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2024, Perşembe 15:46
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.