TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege Bölgesi’nde su kuşu sayımı: 156 bin 503 su kuşu tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı Kış Ortası Su Kuşu (KOSK) Sayımları sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla'da bulunan 30 sulak alanda gerçekleştirilen sayımlarda, toplamda 81 farklı türden 156 bin 503 su kuşu tespit edildi.

Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, yapılan açıklamada, ülke genelinde gerçekleştirilen Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarının Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının bir parçası olduğunu belirtti. Bu sayımların su kuşu popülasyonlarını ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimleri uzun dönemde izleyebilmek amacıyla yapıldığını vurgulayan Paşalı, sayımların her yılın Ocak-Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri dönemde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bölge Müdürlüğü ekipleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve gönüllü kuş gözlemcilerinden oluşan 10 ekip ve 52 kişiyle sayım çalışmalarını yürüttü. İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illerinde 13-21 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalarda en çok birey tespit edilen alanların İzmir Gediz Deltası, Aydın Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü ve Manisa Demirköprü Barajı olduğu belirtildi.

En fazla görülen kuş türlerinin başında Flamingo, Sakarmeke Ördeği, Çamurcun Ördeği, Gümüşi Martı ve Karabatak geldiği açıklandı. Tür çeşitliliğinin en fazla olduğu alanların ise İzmir Gediz Deltası, Aydın Büyük Menderes Deltası, Muğla-Milas Tuzla Sulak Alanı ve Bafa Gölü olduğu ifade edildi.

Hasan Paşalı, yapılan sayımların standart teknikler kullanılarak her yıl aynı noktalardan gerçekleştirilmesinin, elde edilen verilerin kalitesini artırdığını ve karşılaştırılabilirliğini sağladığını söyledi.

Kuşların yaşam alanlarının ve popülasyonlarının korunması için yapılan bu tür çalışmaların önemine dikkat çeken Paşalı, çevre bilincinin artırılması ve doğal yaşamın korunması adına çalışmaların süreceğini belirtti.

Oluşturulma Tarihi: 16 Mart 2024, Cumartesi 14:18
Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2024, Cumartesi 14:18
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.