TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düşünce gücüyle zoru başardı

ABD'li milyarder Elon Musk'ın sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, bilim dünyasında yeni bir dönemi başlattı. Dalış sırasında geçirdiği kaza sonucu boynundan aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, ocak ayında beynine yerleştirilen "telepati" adlı çip sayesinde yeniden bilgisayar kullanabilmenin sevincini yaşadı.

Arbaugh, düşünce gücüyle bilgisayarın imlecini kontrol etmeyi başardı ve çevrimiçi ortamda satranç oynadı. Neuralink'in geliştirdiği bu teknoloji, felç gibi engellere sahip bireylerin yaşam kalitesini artırmak için umut vaat ediyor.

İŞLERİNİ SADECE BEYNİ İLE HALLEDİYOR

Neuralink şirketinin canlı yayınında konuşan Noland Arbaugh, satranç oynamayı çok sevdiğini ancak kazanın ardından bu tutkusunu gerçekleştiremediğini belirtti. Beyin çipi takılmadan önce ağzıyla tuttuğu bir çubuk yardımıyla bilgisayar kullandığını söyleyen Arbaugh, şimdi ise sadece beyniyle işleri hallettiğini ve ekranda imlecin hareketlerini kontrol ettiğini ifade etti.

Canlı yayın sırasında röportaj yapan Neuralink mühendisinin "Çalan müziği durdurabilir misin?" şeklindeki sorusuna Arbaugh, müziği durdurarak cevap verdi ve ardından "Hepsini ben yapıyorum. Çok havalı değil mi?" diye ekledi.

Noland Arbaugh, şirketin kendisine aralıksız 8 saat boyunca oyun oynayabilme yeteneği kazandırdığını belirtirken, aynı zamanda bu teknolojinin mükemmel olmadığını ve bazı sorunlarla karşılaştıklarını da dile getirdi. Bu ifadeleriyle, Neuralink'in geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin önemli avantajlar sağladığını ancak henüz tam olarak olgunlaşmadığını ve iyileştirmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Şirket insan beynini bilgisayara bağlamayı amaçlıyor

Madeni para büyüklüğündeki Neuralink cihazının nöron hareketlerini okuyabilen ve kablosuz bağlandığı bir alıcıya sinyal gönderebilen mikroskobik tellerle kafatasına yerleştirildiği biliniyor. Şirket, çipi önce domuzlar ve maymunlar üzerinde denemiş ve maymunların basit video oyunu oynayabildiğini iddia etmişti. Mayıs ayında ise ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından çipi insanlar üzerinde test etme izni verilen Neuralink şirketi, karışık nörolojik durumların üstesinden gelmeye yardımcı olmak amacıyla insan beynini bilgisayara bağlamayı amaçlıyor.

Oluşturulma Tarihi: 21 Mart 2024, Perşembe 13:57
Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2024, Perşembe 13:57
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.