TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizli'nin yeşil hazinesi: Denizli Kekiği dünya piyasasında büyük talep görüyor

Kekik denilince akla gelen ilk ve tek ülke olan Türkiye, dünya genelindeki kekik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Türkiye'nin bu alandaki liderliğini sürdürmesinde önemli bir paya sahip olan Denizli, kekik ekim alanlarının yüzde 91,2'sine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Denizli, aynı zamanda üretiminin neredeyse tamamını tedarik ediyor.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 1994-2000 yılları arasında gerçekleştirilen yoğun eğitim ve yayım çalışmalarının meyveleri giderek artan kekik ekim alanlarıyla kendini gösteriyor. 2000 yılında 1750 hektar olarak başlayan kekik ekim alanları, yıllar içinde katlanarak artış gösterdi. 2023 yılında Denizli'de 19 bin 714 hektar alanda 26 bin 983 ton kekik üretildi.

Denizli'nin Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçeleri, kekik üretiminin en yoğun yapıldığı bölgeler olarak öne çıkıyor. Türkiye kekik ekim alanlarının yüzde 91,2'sine sahip olan Denizli, üretimin de yüzde 89,6'sını karşılıyor.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Denizli'nin dünya kekik ihtiyacını karşılayan önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ülkemiz birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumundadır. Kültüre alınmadan önce ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmı Ege ve Akdeniz Bölgesinin kıyıya bakan yüksek kesimlerinden toplanarak ihracatı yapılmıştır. 1990’lı yıllarda Dünya piyasalarındaki talep artışına bağlı olarak kekik bitkisinin kültüre alınması ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yoğunlaştırılmıştır. Özellikle 2000’li yıllardan sonra bilyalı kekik olarak bilinen (Origanum onites L.) türünün Denizli’de tarla yetiştiriciliğine geçilmesi ile kekik üretimi ve ticaretinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. İlimizde yetiştiriciliği yapılan bu kekik türü, 2021 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işareti alınarak ‘Denizli Kekiği’ olarak tescillenmiştir. İlimizde kekik yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalara, İl Müdürlüğümüz tarafından 1992 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen kekik fideleri ile başlanmıştır. Bu fideler ile Baklan İlçemizde 500 metrekare alanda ve 1993 yılında Çal İlçesi Kabalar Mahallesinde 7 dekar alanda kekik demonstrasyonu kurulmuştur. Buralardan alınan olumlu sonuçlar üzerine İlimizin farklı lokasyonlarında yoğun bir eğitim ve yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Sonraki yıllarda kekik özellikle ilimizin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca ve Güzelpınar bölgesine çok iyi uyum sağlamıştır”

Oluşturulma Tarihi: 22 Nisan 2024, Pazartesi 15:45
Güncellenme Tarihi: 22 Nisan 2024, Pazartesi 15:45
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
DİĞER İÇERİKLER
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.