TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşlardan imza kampanyası: Deprem, sel ve tüm afetlere dirençli kentler istiyoruz!

Dirençli kentler konusunda ısrarcı olan birçok vatandaş, sosyal platformlardan da ses yükseltti; “Deprem, sel ve tüm afetlere dirençli kentler istiyoruz” başlıklı imza kampanyası oluşturuldu

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2023 10:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vatandaşlardan imza kampanyası: Deprem, sel ve tüm afetlere dirençli kentler istiyoruz!

Ege ve Karadeniz Bölgesinde şiddetli yağış sonucu yaşanan sel olayları Türkiye’nin birçok kentine hakim olmaya başlarken, iklim değişikliği tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Dirençli kentler konusunda ısrarcı olan birçok vatandaş, sosyal platformlardan da ses yükseltti; “Deprem, sel ve tüm afetlere dirençli kentler istiyoruz” başlıklı imza kampanyası oluşturuldu.

Kampanya metninde yer alan açıklama şöyle: “Bir afet ülkesinde yaşıyoruz; sorunumuz sadece depremler değil. Türkiye, aynı zamanda iklim krizine karşı en kırılgan ülkelerden bir tanesi. Uzmanlar, iklim krizi kaynaklı sel, yangın, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetlerin sıklığının ve şiddetinin de artacağının altınız çiziyor -ki çoktan bazılarını hissetmeye başladık. Artık bunu kabul edip; öfkemizi, isyanımızı, acımızı çareye dönüştürmeliyiz. Görüyoruz ki öncesinde doğru planlamaya sahip değilsek afetlerin ilk günleri yardımlar bile kaosa dönüşüyor, oysa bu çok önüne geçilebilir bir durum.”

dirençli kentler

ÇOK İYİ KAYNAKLARA SAHİP BİR ÜLKE

“Türkiye çok iyi bilim insanlarına, çok iyi kaynaklara sahip bir ülke” denilen açıklamada, “Bu sebeple afet sonrası yapılması gereken her türlü müdahale afet öncesinde bilim insanları önderliğinde planlanmalı. Yerel ve ulusal koordinasyon ve yardımlaşma ağları kurulmalı. Doğru planlama ile ihtiyaç halinde her kurum, kuruluş, dernek, birey ne yapacağını zaten biliyor olmalı. Bununla birlikte afet dirençli kentler için elbette yapıların güvenilirliği ve şehir planlamaları bilim insanlarının gözetiminde gerçekleştirilmeli. Ve bunun ilk adımları tam da şimdi acılarımız tazeyken, zaman geçip yavaş yavaş unutmaya başlamadan, konfor alanlarımıza çekilmeden önce atılmalı. Mevcut binaların yapı denetimlerinin yapılması ve uygun olmayanların yeniden inşası. Yeni yapılacak binaların bölgenin coğrafi yapısına göre her türlü afete karşı taviz verilmeden projelendirilmesi. Zaten gereğinden fazla kalabalık şehirlerimizin daha da genişletilmesi yerine istihdama ve yapılanmaya ihtiyaç duyan diğer şehirlerimize kaydırılması gibi daha da çoğaltılabilecek başlıklar her konunun muhatabı uzmanlar ve kurumlarla birlikte ele alınmalı” çağrısı yapıldı.

Kampanya şimdiden 25 bini aşkın imzacıya ulaştı.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Konteyner kentler yeni sorunlara gebe

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.