TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaş beslenemiyor karın doyuruyor

Açıklanan enflasyon rakamlarının yaratacağı sonuçları değerlendiren Uğur Toprak, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin önümüzdeki dönemde obezite gibi ciddi hastalıklara sebebiyet vereceğini söyledi. Toprak, “Vatandaş beslenemiyor, karın doyuruyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2022 05:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vatandaş beslenemiyor karın doyuruyor

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre eylülde tüketici fiyatları aylık yüzde 3.08, yıllık yüzde 83,45 arttı. ENAG’a göre ise artış aylık yüzde 5.30, yıllık yüzde 186,27 oldu. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “Vatandaş ne yazık ki beslenemiyor. Sadece karın doyuruyor. Dengeli bir beslenme yerine tek tip ve özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenme ilerleyen yıllarda başta obezite olmak üzere diyabet ve diğer hastalıklara neden olacak” dedi.

HEPİMİZ YOKSULUZ, ÇOĞUMUZ AÇIZ

Mutfaktaki enflasyona dikkat çeken Toprak, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 9 bin 469 TL olduğuna vurgu yaptı. Toprak, “Türk-İş’in Eylül 2022 verilerine göre; mutfak enflasyonundaki artış yıllık yüzde 130,01 açlık sınırı 7.245,18 TL. Asgari ücret 5500 TL oldu ama yine de asgari ücretin altında kaldı. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 9.469,35 TL. Yani 1.5 asgari ücretten fazla… Yoksulluk sınırı 23.599,93 TL. Yani 4 kişilik bir ailede herkes asgari ücrete çalışsa dahi yine yoksul. Yani mevcut duruma baktığımızda hepimiz yoksuluz, çoğumuz açız desek yanlış olmaz. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelerin büyük bir kısmında, gelir dağılımındaki adaletsizlikler nedeniyle, açlık sınırında yaşayan insanların sayısı küçümsenmeyecek düzeyde. Son dönemde hemen her ülkede yaşanan gıdaya ilişkin sorunlar, önümüzdeki dönemde daha dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

VATANDAŞ BESLENEMİYOR

Artan fiyat artışlarından dolayı vatandaşların gıdaya ulaşamadığını belirten Toprak, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin ileriki yıllarda ciddi hastalıklara sebebiyet verebileceğini söyledi. Toprak, “Yurttaş ne yazık ki beslenemiyor. Sadece karın doyuruyor. Dengeli bir beslenme yerine tek tip ve özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenme ilerleyen yıllarda başta obezite olmak üzere diyabet ve diğer hastalıklara neden olacak” dedi.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ ARTMAYA BAŞLADI

Gıda Mühendisi istihdamının ivedilikle artırılmasının elzem olduğunu da dile getiren Toprak, artan taklit ve tağşiş sorununa dikkat çekti. Toprak, “Taklit ve tağşiş giderek artmaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda gıda mühendisi istihdamı sayısı ivedilikle arttırılmalı. Uzun zamandır söylediğimiz gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na Gıda Mühendisi istihdam edilmeli. Uzun yıllardır Oda olarak öğrenci temsilciliklerimizle beraber İlköğretim ve liselere yönelik yaptığımız Bilinçli Gıda Tüketimi Seminerleri zorunlu ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nda istihdam edilecek Gıda Mühendisleri tarafından verilmeli ve okul yemekhane ve kantinleri ders veren Gıda Mühendisleri tarafından denetlenmeli. Bugün gıda ve güvenliği için harcanmayan her bütçe ne yazık ki sağlık için harcanmak zorunda kalınacak. Unutulmamalıdır ki yaşamak nasıl bir insan hakkı ise sağlıklı, güvenli ve yeterli gıda ile temiz suya, sürdürülebilir bir biçimde ulaşabilmek de bir insan hakkıdır. Bunu sağlamak da kamunun en önemli görevlerinden biridir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.