TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üzümcülerden talep: Fiyatları Cumhurbaşkanı açıklasın

Kuru üzüm alım fiyatlarının en kısa zamanda açıklanması gerektiğini söyleyen Çiftçi Gençeli, “Açıklamayı da Cumhurbaşkanı yapsın. Çayda gösterdiği cömertliği üzümde de göstersin” dedi

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2022 05:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üzümcülerden talep: Fiyatları Cumhurbaşkanı açıklasın

”NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Tarımda girdi maliyetleri her ay artarak rekor kırmaya devam ederken, kuru üzüm üreticileri devletin alım fiyatlarını hala açıklamamasına anlam veremiyor. Her yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru üzüm alım fiyatlarını açıkladığı ancak, açıklamaların hem geç yapıldığını hem de maliyetler karşısında düşük fiyat belirlendiğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve Üzüm Üreticisi Sinan Gençeli, devletin alım fiyatlarını bu sene bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan duymak istediklerini söyledi. Gençeli, “Kuru üzümün fiyat açıklanmasını TARİŞ, TMO ve Tarım ve Orman Bakanlığı yapmasın istiyoruz. Fiyat açıklamasını tıpkı çayda ‘Yüzde 200 zam yapıyoruz’ dediği gibi ‘Kuru üzüme de yüzde 200 zam yapıyoruz’ diyerek Cumhurbaşkanı yapsın. Sayın Cumhurbaşkanı çay için Düzce’de gösterdiği cömertliği Manisa’da da üzümcü için göstersin” dedi.

EN KISA ZAMANDA AÇIKLANMALI

Kuru üzüm fiyatlarının en kısa zamanda açıklanmasının hayati önem taşıdığını da sözlerine ekleyen Gençeli, “Fiyatların en kısa sürede Ağustos ayının ilk haftasında açıklanması lazım ki üretici ona göre hareket etsin. Çünkü Ağustos’un 10-15’i gibi Manisa’nın birçok yerinde üretici kurutmak için üzümünü kesmeye başlar. Ayrıca açıklanan kuru üzüm fiyatlarına göre yaş üzüm ihracat fiyatları da şekillenecek. Fiyatın erken açıklanması üreticiler için hayati bir önem taşıyor. Aksi takdirde üzümcü batmak üzere. Batmadan önce bize bir elin uzaması gerekiyor. Çiftçinin batmadan önceki son çıkışı budur” ifadelerini kullandı.

ZAM EN AZ 35 TL OLMALI

“Girdi maliyetleri göz önüne alınarak kuru üzüm için olması gereken alım fiyatı en az 35 TL’dir” diyen Gençeli, “Üzümün girdi maliyetlerinde en az yüzde 200 ile yüzde 600 arasında bir artış var. Bu zamlardan dolayı kuru üzümün fiyat artışı da yukarıda da bahsettiğim gibi en az yüzde 200 olmalı. Bizim Manisa üzümü sadece Türkiye’nin değil dünyanın vazgeçilmez bir ürünü. Sultani çekirdeksiz üzümün yüzde 95’i Manisa’da yetişiyor. Yani coğrafi işaretli bir ürünümüz var, kalkıp da geçen seneki gibi 50 kuruş zam yapılmasın. 50 kuruşa bakkaldan hiçbir şey alamazsınız. Geçen sene taban fiyatı 12,5 TL olan üzümün bu yıl en az 35 TL olması gerekiyor. Yoksa üzümcü batmaktan kurtulmaz. Zira geçen seneki fiyata göre yüzde 100 zam yapılsa bile ben bu zamla bir litre mazot alamayacağım” değerlendirmesinde bulundu.

AÇIKLANMASINI İSTEMEYENLER VAR

Devletin kuru üzüm alım fiyatını açıklamasını istemeyen iktidara yakın bazı firmaların olduğunu iddia eden Gençeli, “Hem kuru hem yaş üzüm ihracatı yapan firmalar var ve bunlardan birkaç tanesi iktidara yakın. İktidara yakın olan bu firmalar, üreticiden daha ucuza üzüm almak için fiyatların açıklanmasını istemiyor. Oysa millet zamlardan dolayı bir yıl gübre atamadı. İnsanlar borçlanarak üretim yapıyor. Bizim bu bölgemizde bir tane baraj yok. Küresel iklim değişikliğinden dolayı sular baya aşağı çekildi. Geçen sene su için yeni bir sondaj kuyusu açmak 300 bin TL’ye mal oluyordu, bu oran bu yıl 1 milyon TL’ye çıktı. Buradaki sular 400-500 metrede çıkıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) gele-gide yol ettim ama hiçbir şey değişmedi. Tüm bunlara rağmen kalkıp da üreticiden daha ucuza üzüm almak için devletin fiyat açıklanmasını engellemek nasıl bir vicdandır?” diye sordu.

CENAZE NAMAZINI KILARIZ!

Alım fiyatları bekledikleri açıklanmazsa geçmişte yaptıkları gibi kuru üzümü musalla taşına koyup, cenaze namazını kılacaklarını belirten Gençeli, “Bu yıl da geçen sene olduğu gibi düşük bir fiyat çıkarsa üzümcülük biter, cenaze namazı kılınır. Daha önce yapıldı yine cenaze namazını kılarız” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.