TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite Öğrencileri ve Depresyon

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2022 05:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2022 05:12

Depresyon sözcüğü Latince kökü “depresus” dur ve aşağı doğru bastırmak, gamlı, bitkin, kederli, durgun gibi anlamlara gelir. Türkçe karşılığı ise ruhsal çöküntü veya çökkünlüktür. Bu hastalığın meydana çıkmasında birçok neden vardır. Bunlar; kalıtsal yapı, çevreyle olumsuz etkileşim, olumsuz bir yaşam sürme, bedensel hastalıklar veya psikiyatrik bozukluklar şeklinde özetlenebilir.

********

Günümüzde üniversite öğrencilerinin üniversite psikoloji danışma merkezlerine başvurmalarında en önemli nedenlerden biri olarak yakın ilişkilerde yaşadıkları sorunlar olduğu bilinmektedir. Yani romantik ilişkilerinde yaşadıkları problemler onların kötü, mutsuz, umutsuz gibi duygular hissetmelerine neden olabiliyor ve bu nedenle danışma merkezlerine çokça başvurdukları görülüyor.

********

Her birey ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir ve bu da onları depresyona itebilir. Fakat üniversite öğrencileri içlerinde bulundukları geçiş devresinden dolayı çeşitli bilişsel, sosyal ve duygusal değişimler yaşarlar. Bu faktörlerde onların yakın ilişkilerini yürütmede sorunlar oluşturabilmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre üniversite öğrencilerinin, bu sorunlar ve doyumsuzluklar nedeniyle depresyona meyillerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.

**************

Benim de üniversite yıllarında yaptığım araştırmalardan bir konuda buydu. Araştırmamın amacı; üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki doyum düzeyleri ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemekti. Çalışmada üniversite öğrencilerinin seçilmesinin nedeni ise bu öğrencilerin psikoloji danışma merkezlerine yaşadıkları romantik ilişki sorunları ve buna bağlı olarak hayatlarını sürdürmede zorluklar yaşamaları nedeniyle başvurmalarıydı. Sonuç olarak araştırma sonucu; bizlere romantik ilişki doyumu ile depresyon düzeyi arasında anlamlı bir ilişki var şeklinde tespit edildi.

************

Kişilerin romantik ilişkilerdeki doyum seviyelerinin düşük olması durumunda depresyon düzeylerinin yüksek olduğu görüldü. Romantik ilişkiler bizim çeşitli fiziksel, sosyal, duygusal ihtiyaçlarımızın karşılandığı bir ilişki türüdür. Bu nedenle ilişkilerde ki mutsuzluk, bizlere zaman zaman daha depresif hissettirebiliyor. Böyle durumlarda uzmanlardan destek almaktan çekinmeyelim. Sevgiler, sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.