TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulaşımda bayram tarifesi belirlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde 2023 yılındaki milli ve dini bayramlarda uygulanacak ulaşım tarifesi belirlendi. Oturumda ayrıca kooperatif modeli tartışmaları da devam etti

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 16:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ulaşımda bayram tarifesi belirlendi

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda kentsel dönüşümde kooperatif modeli tartışmaları devam etti.

Oturumda, resmi, milli ve dini bayramlar ve 1 Mayıs gibi özel günlerde uygulanacak ulaşım tarifesi hakkında da karar verildi.

Mecliste oybirliğiyle alınan karar kapsamında, 21-23 Nisan 2023 tarihlerine denk gelen Ramazan Bayramı ile 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 28 Haziran - 1 Temmuz 2023 tarihlerine gelen Kurban Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında cumhurbaşkanlığı tarafından “ücretsiz ulaşım” kararı alınması durumunda, bu günlerde toplum ulaşımın ücretsiz, Cumhurbaşkanlığı tarafından herhangi bir karar alınmaması durumunda ise yüzde 50 indirimli ulaşım tarifesi uygulanacak.

İZULAŞ’A SERMAYE ARTIRIMI

Oturumda, Büyükşehir iştiraki olan ve kent içi ulaşım hizmetleri, otopark işletmeciliği gibi görev tanımları olan İZULAŞ A.Ş.’nin sermaye artırımı konusu da gündeme geldi. Alınan karar kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 89.80 ve ESHOT Genle Müdürlüğü’nün yüzde 9.6 payının bulunduğu İZULAŞ'ın 1 milyar 10 milyon 500 bin lira olan sermayesi, toplamda 300 milyon lira artırılarak 1 milyar 310 milyon 500 bin liraya çıkarıldı.

BOZTEPE: EN BÜYÜK ZARARI VATANDAŞ GÖRÜYOR

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, bir önceki oturumda gündeme gelen ‘kooperatif modeli’ tartışmalarına ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘Bostanlı ve Mavişehir’i taşıma’ önerisine değindi ve “Daha önce Karşıyaka Belediye Başkanı’nın yaptığı talihsiz bir açıklama var. Bostanlı ve Mavişer'i taşıyoruz kelimesi iş bilmezlik dışında bir şey değil. Herkes bu sözden sonra tedirgin oldu. O bölgede yaşayan insanlar sanki yarın gelip onları evden çıkaracakları korkusunu yaşıyorlar. Ardından kendisi ‘Ben öyle söylemedim’ gibi bir açıklama yaptı. Fakat bu konuyla ilgili belediye başkanının açıklama yapması gerekiyordu. Çok talihsiz bir açıklamaydı. Ayrıca Sayın Tunç Soyer, bir önceki oturumda yüzde 1’le çalışıyoruz gibi bir ifade kullanmıştı. Bu doğru değil. Biz Ege Şehir Planlama gibi firmalarla çalışıyoruz. Biz işi bir şirkete verdiğimizde o şirketler de işi ihalesiz olarak bir kooperatife veriyor. Yüzde 50 ya da yüzde 35 gibi rakamlar konuşuluyor. Kooperatif işi aldıktan sonra burayı herhangi bir müteahhitte veriyor. Sözleşmeyi de kooperatifle yapıyor. Kooperatif Büyükşehirin şirketiyle, şirket de büyükşehir belediyesiyle sözleşme yapıyor. Buradaki en büyük zararı kooperatif modelinin son halkası olan vatandaşlarımız olacak. Geçmiş yıllarda enflasyonlar çok yüksekti. 2 yılda da ülkemizde çok yükseldi. Belki belediye şirketi yüzde 1 karla yapıyor olabilir ama bu işin esası yüzde 1 değil, yüzde 50’lere varıyor. Aslında kooperatif üyesi olan kişi 1 konut kendine 1 konut da dönüşüm hak sahibine yapıyor” dedi.

AYDIN: SİZİN ÖNGÖRÜLERİNİZ ÜZERİNDEN TARTIŞACAKSAK…

Bozteye’ye yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Hüsnü Bey Karşıyaka’nın derdiyle bu kadar dertleniyorsa kendisini 2024 seçimlerinde Karşıyaka Belediye Meclis üyeliği adaylığına bekliyorum. 1 milyon lira olan şey benim tahminimce 4 milyon olur diyor. Biz burada sizin tahmin ya da sanılarınızla ilgilenmiyoruz. Biz sizin iş konundaki öngörüleriniz üzerinden bir tartışma yapacaksak bunun bir anlamı olmaz. Karşıyaka Belediyesi iş bilmezlik tanımına girmez” diye konuştu.

YILDIZ: BÜYÜKŞEHİRE MADDİ VE MANEVİ SONUÇLARI OLACAK

Tartışmalara ilişkin söz alan AK Parti Grup sözcüsü Hakan Yıldız, kooperatif modelinin olası sonuçlarına değindi ve  “Kenti yöneten insanların kullandıkları ifadelerde hassasiyet taşımaları gerekiyor. Siz bu ifadeyi kullandığınızda hem o bölgedeki inşaların can riski taşıdığını ifade ediyorsunuz hem de oranın gayrimenkul değerleriyle oynuyorsunuz. Burada biraz araştırıp konuşulmaması lazım. Hüsnü Bey’in ortaya koyduğu kooperatif meselesi… Asıl özeti şudur. Kooperatif meselesinde sıkıntılı bir süreci yönetiyoruz. Ana sorumlunun büyükşehir olduğu bir yapıda, bizim oybirliğiyle verdiğimiz yetkiyi kötüye kullanarak kooperatif modeliyle kullanıyorsunuz. Bir de bu kooperatife bizim kurumsal kimliğimize inanarak üye olan vatandaşlarımız var. Siz, bugün öngörülen maliyetlerde bir maliyet ilan ediyorsunuz ve bunların ne olacağı belli değil. Sonuç olarak vatandaşlarımız mağdur oluyor. Kooperatif yerleri ve inşaat seviyeleri bellidir. Kooperatif sürecimizin yarın belediyemizi maddi ve manevi yükümlülüklerle karşı karşıya bırakacaktır. Kooperatif yapmak için yapılmış bir faaliyettir ve ilerleyen dönemlerde büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Ayrıca Bayraklı’daki yapı risk tespit çalışmalarınızın sonuçları… 33 bin yapının yüzde 70’i depreme dirençsiz diyorsunuz fakat siz bu konuda ne yapacaksınız” ifadelerini kullandı.

ÖZUSLU: HAKSIZLIK OLMAZ MI?

Son olarak konuşan ve hem Karşıyaka hem Bayraklı eleştirilerine yanıt veren Özuslu, şunları söyledi; “Karşıyaka meselesi… Ben Mavişehir’deki yöneticiler ve diğer katılımcılarla yapılan iki toplantıya da katıldım. Orada Cemil Başkanımız gelen eleştirilere gereken yanıtı verdi. Orada bağlamından çıkarılmış bir şekilde manşet atıldı ki Cemil Başkan öyle bir söz söylemediğini söyledi. Deprem konusu ve İzmir… Kral çıplak dediğimizde çok da yanlış bir şey söylemiş olmuyoruz. Depreme hazırlıklı olmalıyız ve İzmir’i depreme hazırlıklı hale getireceğiz dediğimizde bunu yapacağız anlamına geliyor. Dönüşüm işbirliğiyle yapılacak bir şey. Eğer İzmir’in riskli bölgelerini, riskli yapılarını hangi yöntemle olursa olsun… Bizim yaptığımız çalışmalar hukuki bir sonuç doğurmuyor. Ne yapacaksınız deniliyor. Bütün İzmir’i düşünürsek bu haksızlık olmaz mı? Son 20 yılda acaba Türkiye’nin yapı stokunun ne kadarının hasarlı ya da az hasarlı olduğunu tespit ettik ve ne kadarını dönüştürebildik? Bu sonuçta bizim eksiğimiz. Bu eksiği kapatmak zorundayız. Bu konular önemli. Hepimiz İzmir’de yaşıyoruz ve hepimiz çözüm üretmeliyiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.