TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'yi ekimde yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor

Pazartesiden itibaren piyasalar gözünü enflasyon rakamlarıyla açacak, bu verileri salı günü Trabzon'da açıklanacak eylül ayı ve 3. çeyreğe ilişkin dış ticaret rakamları takip edecek

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2022 09:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye'yi ekimde yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor

Türkiye'yi gelecek haftadan itibaren yoğun bir ekonomik veri gündemi beklerken gözler bir yandan ihracat ve enflasyon rakamlarında diğer yandan da TBMM'nin gündemine gelecek torba kanun teklifi görüşmelerinde olacak.

Gelecek haftadan itibaren ekonomi gündemi daha da hareketlenecek.

Pazartesi günü eylül ayına ilişkin enflasyon rakamları belli olacak. Tüketici Fiyat Endeksi, ağustosta aylık bazda yüzde 1,46 artarken yıllık bazda yüzde 80,21 değerini almıştı. Yurt İçi Üretici fiyat Endeksi de ağustosta yıllık yüzde 143,75, aylık yüzde 2,41 artış olarak kayıtlara geçmişti.

Dış ticaret rakamları açıklanacak

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından da eylül ayına ve yılın üçüncü çeyreğine ilişkin geçici dış ticaret verilerinin 4 Ekim Salı günü açıklanması bekleniyor. Dış ticaret verileri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Trabzon'dan duyurulacak.

İhracat, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artışla 21 milyar 337 milyon dolar olurken ithalat da yüzde 40,4 artarak 32 milyar 531 milyon dolara çıkmış ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı dış ticaret rakamları açıklanmıştı.

20 Ekim'de faiz kararı bekleniyor

Ağustos ayına ilişkin işsizlik rakamları ise 10 Ekim Pazartesi günü belli olacak. İşsizlik oranı temmuzda 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmişti.

Merkez Bankasının ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri de 11 Ekim Salı günü açıklanacak. Cari işlemler hesabı, haziranda 4 milyar 10 milyon dolar açık vermişti.

Ekonomik gelişmelerin özel sektör üzerindeki etkileri bakımından 12 Ekim Çarşamba günü duyurulacak ağustos ayına ilişkin ciro endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi üretim endeksi de yakından takip edilecek. Sanayi üretimi temmuzda yıllık yüzde 2,4 artarken Kurban Bayramı tatilinin de etkisiyle aylık yüzde 6,2 azalmıştı.

Eylül ayına ilişkin ilişkin konut satış istatistikleri 14 Ekim Cuma günü belli olacak. Eylül ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ise 17 Ekim Pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulacak.

Gözler, 20 Ekim'de toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da olacak. Kurul, geçen ay bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizle ilgili değerlendirmelerinin ardından gözler PKK'ya odaklandı.

Bütçe ve torba yasa teklifi gündemi

Ekim ayıyla birlikte 2023 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. Bakanlıklar, yoğun bütçe mesaisinde bulunurken Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak 2023 bütçesi, 17 Ekim'de TBMM'ye sunulacak.

Ekonomi yönetimi, 1 Ekim'de yapılacak açılışının ardından TBMM'ye sunulacak torba kanun teklifine ilişkin de yoğun mesai yürütecek. Ekonomik düzenlemeleri içeren torba kanun teklifiyle dar gelirliye destek paketi, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili düzenleme ile Fiyat İstikrar Komitesinin yeniden yapılandırılması gibi konularda adım atılmış olacak.

Teklifle ihracatçı firmaların iki temsilcisine "yeşil pasaport" verilmesi, çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteği sağlanması gibi düzenlemeler de hayata geçirilecek.

Geçen yıl devreye alınan kur korumalı mevduat hesabı uygulamasının bir yıl daha uzatılması da kanun teklifiyle gerçekleşecek. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.