TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye’nin gerçek gündemini ele almıyorlar”

Ege adaları üzerinden gerçekleşen gerilimin medyanın gündeminde olmamasını eleştiren Prof. Dr. Çelik, “Aynı adamlar sürekli konuşuyor, Türkiye’nin gerçek gündemini ele almıyorlar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 12:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Türkiye’nin gerçek gündemini ele almıyorlar”

AHMET TOPRAK

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Tarihe Bakış programına katılan Tarihçi-Yazar Prof.Dr. Mehmet Çelik, son günlerde tartışmalara neden olan Ege adalarına ilişkin konuştu. Yunanistan, Türkiye ve sonrasında dahil olan diğer bazı ülkeler arasında yaşanan adalar krizinin tarihçesinden bahseden Çelik, Yunanlılardan bahsederken Rumların kastedilmesini yanlış bularak, “Yunanlılar bunu kullanarak ‘Biz Bizans İmparatorluğunun bir varisiyiz’ diyor. Bizim halkımızda da bu şuur empoze edilmiş” dedi.

Öte yandan, adalar üzerinden gerçekleşen gerilimin medyanın gündeminde olmamasını eleştiren Prof. Dr. Çelik, “Aynı adamlar sürekli konuşuyor, Türkiye’nin gerçek gündemini ele almıyorlar” dedi.

BİZİM KİLOMUZA UYGUN DEĞİL

Prof. Dr. Çelik, şunları kaydetti: “Ege adaları, kamuoyunu son günlerde epey meşgul etmeye başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ diyor. Bu söylemler açıkçası bizim kilomuza çokta uygun değil. Aynı zamanda batı medyasında da yer alan söylemler. Yunanistan’da da ciddi bir gündem. Fakat bugüne kadar adalar hakkında televizyonlarda ciddi anlamda bir program yapılmadı. Düne göre bugünün farklılıkları nedir, ne bozuldu? Amerika neden silahlandırıyor? Aynı adamlar bir konu tespit edip, sürekli aynı şeyi konuşuyor, Türkiye’nin gerçek gündemini ele almıyorlar.”

YUNANLILARIN RUMLARLA LAKASI YOKTUR

Prof. Dr. Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Ege adaları denilen adaların toplam toprak yüz ölçümleri 23 bin kilometre karedir. Bunları üç kategoriye ayırabiliriz. Osmanlı hakimiyetinde olan adalar, 24 Nisan 1830’dan sonra adaların durumu ve Paris Barış Anlaşması’nda gündeme gelen adalar… Bunların dışında adalar, adacıklar için egemenlik devri yapılmamıştır. Sadece bugün 12 adalar olarak konuşulmaya başlandı… Merhum Süleyman Demirel, ‘Ege Denizi Yunan gölü değildir. Ege Denizi Türk gölü de değildir. Ege Denizi göl değildir” diyerek önemli bir çıkış yapmıştır. Tarih boyunca en önemli yanlış şurada yapılıyor, mesela Anadolu’da Rum kelimesi ile Yunanlılar kast ediliyor. Ama Yunanlıların Rumlarla alakası yoktur. Kuranı Kerim’de bir Rum Suresi var. Rum’dan maksat Roma’dır. Doğu Roma İmparatorluğudur bu. Resmi adı da odur. Bizans diye resmi bir ad yoktur, onu halk arasında söylüyorlar. Roma ikiye bölündüğünde Doğu Roma, bugün ki Anadolu toprakları, Suriye ve Irak’ın bir kısmı Doğu Roma imparatorluğunun bir kısmıydı. Yunanlılarla bir alakası yoktu, bugün de alakası yok. Ama Yunanlılar bunu kullanarak ‘Biz Bizans İmparatorluğunun bir varisiyiz’ diyor. Bizim halkımızda da bu şuur empoze edilmiş. Hayır. Fener Patrikhanesi imparatorluk patrikhanesidir. Yani Roma patrikhanesidir. Doğu Romanındır. Bakınız, Yunanistan’ın patrikhanesi ayrıdır ve ilgisi yoktur, emrinde de değildir. Rum denilerek sanki Yunanlılar kast ediliyormuş gibi geliyor.”

Prof. Dr. Çelik, son olarak, “Ne oldu da Lozan’dan sonra adaları Yunanistan sahiplenmeye başladı? Yunanistan neyine güvenerek kalkmış bu adalara sahip çıkıyor? Bu adalar Türkiye açısında çok önemliydi. Bizim doğru düzgün bir donanmamız bile yoktu. Gelinen son süreçte Amerika silahı veriyor, kendi silahıyla silahlandırıyor… ‘Yunanistan’ı senin başına bela edeceğim’ diyor. Bizi birbirimize düşürmek için Yunanistan’a ‘arkandayım’ mesajını verdi” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.