TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de heykeli dikilen ilk kadın sporcu Süreyya Ayhan kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde heykeli dikilen ilk kadın sporcu atlet Süreyya Ayhan olarak biliniyor. Peki Süreyya Ayhan'ın heykeli neden kaldırıldı? Süreyya Ayhan Kimdir? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2023 12:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye'de heykeli dikilen ilk kadın sporcu Süreyya Ayhan kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında büyük başarılara imza atan Kadın Voleybol Milli Takımımızın ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kaptanı Eda Erdem'in heykeli dikiliyor. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanı Ali Koç "Eda Erdem'in heykeli" için açıklama yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Milletler Ligi’nde ve Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan “Filenin Sultanları” ülkemizin gurur kaynağı oldu. Kadın voleybol milli takımımızın üst üste elde ettiği başarılar Türkiye'de büyük gurur ve sevinç yaşattı.

süreyya ayhan

Filenin Sultanları, kadınlarımıza rol model oldu. A Milli Kadın Voleybol Takımı ve Fenerbahçe Opet'in kaptanlığını yapan Eda Erdem Dündar'ın heykelini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yakın zamanda dikmeyi planlıyor. Fenerbahçeli taraftarların isteği ile başlayan heykel talebi sonrasında, kulüp Başkanı Ali Koç devreye girdi ve son sözü söyledi. Eda Erdem, Türkiye Cumhuriyeti'nin spor tarihinde heykeli dikilecek olan ilk kadın sporcu olarak biliniyor. Eda Erdem'den önce milli atlet Süreyya Ayhan'ın heykeli dikilmişti, sonrasında heykel neden kaldırıldı? Süreyya Ayhan'ın doping olaylarının perde arkasında neler var? Sporseverler için derledik. İşte sizlerle...

İLK HEYKEL: SÜREYYA AYHAN

2000'li yılların başında rüzgarın kızı Süreyya Ayhan başarılarıyla ülkemizi gururlandırdı. 2002 yılında Almanya'nın Münih kentinde 1500 metrede Avrupa şampiyonu olan Süreyya Ayhan, Türkiye'nin büyük gururu olmuştu. İlk kez Türk atlet, Avrupa şampiyonu oldu. Ruhi Sarıalp'ten sonra da ikinci madalyayı kazandıran sporcu Süreyya Ayhan olmuştu. Çankırı Belediyesi, milli sprocu Süreyya Ayhan'ın heykelini dikmişti.

Milli atlet daha sonra Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak ülkemizde bayram havasını yaşattı. 2004 Atina Olimpiyatları'ndan önce Dünya Spor Kamuoyu, doping olayı ile çalkalandı. Süreyya Ayhan, yarışmalardan önce doping testini yapan kurumu engellemeye çalışsa da iki yıl ceza aldı.

Bu olayların ardından Çankırı Belediyesi  2011 yılında Süreyya Ayhan'ın heykelini kaldırdı. Çankırı Belediyesi'nin açıklamasında: " Vatandaşlar tarafından heykele zarar verildiğine dikkat çekildi. Karar doğrultusunda belediye ekipleri tarafından Süreyya Ayhan'ın Kastamonu yolu üzerinde bulunan heykeli 8 yıl sonra kaldırılarak belediyenin deposuna yerleştirildi" ifadelerine yer verdi.

heykel kaldırılıyor

DOPİNG OLAYI

2004 Atina Olimpiyatları'nda kuruldan kaçan Süreyya Ayhan, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda doping testine yakalandı. Süreyya Ayhan'a yapılan doping kontrolünde yasaklı madde kullandığı tespit edildi. Olimpiyat meşalesini yakamayan atlet büyük hüsrana uğradı. Bu olayların akabinde  25 Ocak 2008'de Türkiye Atletizm Federasyonu, Ayhan'a ömür boyu men cezası verdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, cezayı bozup 4 yıla düşürdü. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi-CAS ise 12 Mayıs 2010'da Süreyya Ayhan'a ömür boyu men cezası verdi.

SÜREYYA AYHAN KİMDİR?

Süreyya Ayhan 6 Eylül 1978, Çankırı doğumludur. 14 yaşında Çankırı Atletizm Eğitim Merkezi'nde spor başlıyor. Ayhan, MTA ve Fenerbahçe kulüplerinde yarıştı. Türkiye Atletizm Yarışmaları'nda Süreyya Ayhan, 800 ve 1500 metrede Türkiye rekorlarını elinde bulunduruyor. Sydney 2000 Olimpiyatı'nda 1500 metrede yarı final koştu. Golden League'de beşincilik, Balkan Salon Şampiyonası'nda ikinciliğin ardından, Şampiyon Kulüpler Şampiyonası'nda iki birincilik kazandı.

Atlet, 2001 yılında, Romanya Açık Yarışması'nda 1500 metrede ikincilik kazandı. Kanada, Edmonton'da  Dünya Atletizm Şampiyonası'nda finale kaldı. 2002'de Münih'te yapılan 18. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 1500 metrenin Avrupa Şampiyonu olan Ayhan, Golden League'in Zürih'te yapılan ayağında yine bir birinciliğe koştu ve kendisine ait Türkiye rekorunu kırdı.

2003 yılında yarıştığı Dünya Atletizm Şampiyonası'nda ikinci oldu. Medyada sporcu kimliğinden öte,  antrenörü Yücel Kop ile çocuk yaşta başlayan ilişkisi incelendi. 2002'de bir milletvekili konuyla ilgili soru önergesi verdi. Boşanma davasının sonuçlanmasının ardından Kop ile evlenen Süreyya Ayhan, 2004'te Atina'da düzenlenen olimpiyatlardan önce doping testi yapan yetkilileri engellediği iddiasıyla ceza aldı. 2008 Olimpiyatları'na hazırlanırken, doping kontrolü numunelerinde kanında iki yasaklı madde bulununca Atletizm Federasyonu'nca ömür boyu men cezası aldı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmirliler kurtuluş için koştu

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.