TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de emekli olmak zor ama emekli olunca yaşamak daha da zor!

Açlık sınırının altında bir emekli maaşının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ete, “Emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşürüldü” eleştirisinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 09:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’de emekli olmak zor ama emekli olunca yaşamak daha da zor!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, yıllardır çözüme kavuşmayı bekleyen emekli aylıkları ile ilgili net mesajlar verdi. Açlık sınırının altında bir emekli maaşının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ete, “Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına yapılan zam ilk 3 ayda eridi” dedi.

Ete açıklamasında, “Türkiye’de emekli olmak zor; emekli olunca yaşamak daha da zor. Emekliler son 20 yılda alım gücünde önemli kayıplar yaşadı, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı arttı. Emekli olmak zorlaşırken, yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratıldı. Özellikle 2008 yılında kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşulları zorlaştırıldı ve emekli aylıkları sistematik bir biçimde düşürüldü” eleştirisinde bulundu.

emekliler

AÇLIK SINIRININ ALTINDA EMEKLİ MAAŞI OLMAZ!

“Emekli aylığı güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları düşürülürken, emekli aylıklarında alt sınırı yani taban aylık uygulaması kaldırıldı” denilen açıklamada, “Aylık artışları resmi enflasyon oranıyla sınırlandırıldı. Emeklilere büyümeden pay yüzde 100’den yüzde 30’a düşürüldü. Bundan 20 yıl önce en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 üzerindeyken, bugün 20 yıl sonra, en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 34 altında kaldı. Milyonlarca emekli asgari ücretin altında bir gelirle yaşamaya mahkum ediliyor. Emeklilerin zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamak Anayasa’daki ‘sosyal devlet’ ilkesinin bir gereğidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Kök aylık uygulamasını, hazine tarafından tamamlama işleminden vazgeçilmelidir. Kapsamlı bir intibak düzenlemesiyle emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilmelidir. Açlık sınırının altında emekli maaşı olmaz!” bilgisi paylaşıldı.

SES VERİN!

Ete, son olarak ise “Emekli aylıklarının bağlanmasında 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç ayrı sistem olması yüzünden aynı sürelerle çalışan ve eşit prim ödeyen emeklilerin aylıkları arasında ciddi farklar doğmaktadır. Emekli aylık hesaplama basit, yalın, eşit ve adil olmalıdır. Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına yapılan zam ilk 3 ayda eridi. Resmi enflasyon halkın yaşadığı enflasyonu yansıtmıyor. Gıda enflasyonu yüzde 92-118 arasındadır. TÜİK, madde fiyat listesini açıklamıyor. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplamasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor. Emekli 2023 yılında borçlandı, ezildi. Sadece enflasyon farkı ile emekliyi susturamazsınız. Mutlaka enflasyon farkı dışında bir pay vermelisiniz. Çalışma ve Maliye Bakanlıkları, topladığınız vergi ve prim gelirlerini vatandaşınızdan esirgemeyin. Emekli ve çalışan sizden haber bekliyor. Ses verin!” çağrısında bulundu.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete: Emeklileri bir avuç insana bırakmayın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.