TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye sandık başına gidiyor

Türkiye, 13’ncü cumhurbaşkanını ve kendisini TBMM’de temsil edecek milletvekillerini seçmek için pazar günü sandık başına gidiyor.  Ülke genelinde 64 milyon 113 bin 941, İzmir’de ise 3 milyon 442 bin 424 seçmen oy kullanacak

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 12:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye sandık başına gidiyor

YAREN ELMAS GÜZELKAN

Türkiye’de seçmenler, beş yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerini belirlemek için pazar günü sandığa gidecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanının yanı sıra TBMM’de görev yapacak olan 600 milletvekilinin de belirleneceği seçim için siyasi partiler ve seçim görevlileri son hazırlıklarını tamamlıyor. Yarın oyların kullanılmasının ardından sonuçların açıklanmasıyla Türkiye’nin gelecek 5 yıllık siyasi tablosu belli olacak.

SEÇMEN VE SANDIK SAYILARI

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için ülke genelinde, pazar sabahı 08.00’den itibaren oy kullanma işlemi başlayacak. 18 yaş üstü kısıtlaması olmayan seçmenlerin oy kullanacağı seçimde, aynı gün 17.00’da oy kullanma işlemi sona erecek. Yarınki seçimlerde yurt içinde ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Yurt içindeki 60 milyon 697 bin 843 seçmenin 30 milyon 710 bin 790’ı kadın, 29 milyon 897 bin 53’ü erkek seçmenlerden oluşuyor. Yarın ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde 47 bin 523 seçmen 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerde ilk kez oy kullanacak. Türkiye genelinde 191 bin 910 sandık kurulacak. Ülke genelinde seçmen sayısı ise 60 milyon 697 bin 845. İzmir genelinde 9 bin 877 sandıkta toplam 3 milyon 442 bin 424 seçmen oy kullanabilecek. Milletvekili Genel Seçimine, 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek. İzmir seçimlerde kendisini temsil edecek 28 milletvekili seçecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAYLI YARIŞ

Cumhurbaşkanı seçiminde YSK tarafından gerekli koşulları sağlayan 3 aday yarışıyor. AK Parti, MHP, BBP’dan oluşan Cumhur İttifakı’nın adayı olarak halen görevini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarışacak. Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ise AK Parti listelerinden seçime katılarak ittifaka destek veriyor. CHP ve İYİ Parti ise Cumhurbaşkanı Adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu belirledi. İki partinin de içinde bulunduğu Millet İttifakı’nın diğer partileri olan Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Deva Partisi ise seçimlere CHP listelerinden katılıyor. Millet İttifakı adayı, aynı zamanda ittifak dışı bazı parti ve ittifaklar tarafından da destekleniyor. Seçimde Zafer Partisi, Adalet Partisi, Doğru Parti, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi’nden oluşan ‘Ata İttifakı’ ise Sinan Oğan’ı aday gösterdi. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, perşembe günü öğle saatlerinde bir son dakika açıklaması yaparak Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı. İnce, partisinin milletvekili seçimlerine herhangi bir değişiklik olmadan katılım sağlayacağını söyledi.

VALİLİK TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesi İzmir Valiliği’nden ‘tedbir’ açıklaması yapıldı. Valilikten yapılan açıklamada, İl Emniyet Müdürlüğünden 12 bin 175 personel, 886 araç, İl Jandarma Komutanlığından 3 bin 363 personel ve 657 araç, Sahil Güvenlik Komutanlığından 165 personel, 15 araç olmak üzere; toplam 15 bin 707 personelin ve bin 558 aracın seçim güvenliğini temin etmek üzere görev alacağı belirtildi.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Oy verme işlemi bittikten sonra sandıklar açılacak ve oy sayma işlemi başlayacak.  YSK takvimine göre seçim yasakları aynı gün 24.00’te sona erecek. Seçim sonuçlarının bildirilmesine ilişkin yasaklar ise 21.00’de sona erecek. YSK sayım işleminin gidişatına göre bu saati öne alabilecek. YSK Cumhurbaşkanlığı Seçimi geçici sonuçlarını 23.59’da açıklayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.