TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye, kendi ilacını yapabilir”

Yerli ilaç firmalarının desteklenmesi halinde Türkiye’nin kendi ilacını üretebilecek altyapıya sahip olduğunu söyleyen Enver Olgunsoy, “Eczacılar Birliği de buna destek verirse bulunamayan bazı ilaçları çok rahat yapabiliriz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 05:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Türkiye, kendi ilacını yapabilir”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye’de uzun süredir gündemden düşmeyen ilaç krizi, insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Her yıl ciddi dövizle ilacı ithal eden Türkiye’nin, özellikle ekonomisinin iyi olmadığı dönemlerde ilaç bulamama sorunu da zirve yapıyor. Bir rivayete göre yaşanan ilaç krizinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de Türkiye’de hak ettiği değeri bulamayan ilaçların özellikle Arap yarımadası ülkelerine ihraç edildiği. Sektör paydaşlarına göre bu krizin önüne geçmek için Türkiye’nin kendi ilaçlarını yapması gerekiyor. Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy, Türkiye’de yerli ilaç sektörünün yok olma aşamasına geldiğine dikkat çekerek “Yerli ilaç sanayisi baskı altında” dedi. İlaçta yaşanan krizin yanlış fiyat politikalarından kaynaklandığını belirten Olgunsoy, Türkiye’nin kendi ilaçlarını yapabilecek alt yapı ve donanıma sahip olduğuna vurgu yaptı.

YERLİ İLAÇ SANAYİSİ BASKI ALTINDA

Türkiye’de yerli ilaç sektörünün yok olma aşamasına geldiğine dikkat çeken Olgunsoy, “Türkiye geçmişte birkaç yerde anahtar teslim ilaç firması açmıştı. Ama bu giderek geri gitti maalesef. Yerli ilaç sektörü maalesef hemen hemen yok oldu. Bugün Türkçe isimlerini duysanız bile; mesela Deva, Mustafa Nevzat, İbrahim Ethem gibi isimler aslında yabancı firmalardır. Dolayısıyla Türk ilaç sektörü maalesef başta fiyat baskısı olmak üzere baskılar altında kaldı. Hatta uluslararası ilaç tekelleri Türkiye’deki firmaların üretmesini bir anlamda istemediği için yerli ilaç sanayisi sürekli zayıfladı. Bu nedenle Türk ilaç sektörü özellikle son 20-25 yılda ciddi anlamda gerilemiştir” dedi.

YANLIŞ FİYAT POLİTİKALARI

İlaçta yaşanan krizin yanlış fiyat politikalarından kaynaklandığını dile getiren Olgunsoy, “Türkiye’de yaşanan ilaç sorunu ekonomi politikasıyla yüzde 100 ilgili olan bir hadise. Kısacası bu kriz, sağlık politikasında ilaçlarla ilgili uygulamalardaki doğru olmayan yöntemler sonucu oluştu. Türkiye’de ilaç üretmek isteyen yabancı veya yerli yatırımcı için ülkenin alt yapısı yeterli. İlaçların yokluğu ve fiyatlarının yüksekliğinin nedeni alt yapısı eksik diye değil, yanlış fiyat politikalarıdır. Devlet de ilacı doğal olarak ucuz almak istiyor, çünkü bütün ilacı karşılıyor. Ülkenin ekonomisi bozuldukça ilaç sektörüne bir baskı oluşuyor. İlacın da baskılanması genel ekonomik kurallar sonucu oluyor. Genel ekonomik kurallar da son yıllarda bozuldu. Bu bozulma ilaç alanında can yakıyor. Aslında diğer sektörlere bakıldığında da şikayetlerimiz var. Bu arda ülkemizde ilaçların olması da yetmiyor, çünkü insanların gücü bazı ilaçları almaya zaten yetmiyor” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE KENDİ İLACINI YAPABİLİR!

Türkiye’nin kendi ilaçlarını yapabilecek konumda olduğunu söyleyen Olgunsoy, “Türkiye’de ilaç alt yapısı olduğu için ülkemiz ilaç yapma noktasında avantajlara sahip. Hatta yeni teknolojiler var. Biyoteknolojik ilaçlarda da ülkemizin yetkinliği giderek artıyor. Yerli ilaç firmaları desteklendiği takdirde Türkiye kendi ilaçlarını üretebilir. Hatta bazı ilaçların eczanelerde yapılabilmesi bile mümkün. Majistral ilaçlar olarak. Bu konuda eczacılarımızın bir anlamda önlerinin açılması gerekiyor. Mesela eczanelerdeki ilaç yapımını artırmak için Majistral tarifenin eczacıyı bu konuda tatmin edecek ücrete çıkartılması lazım. Yani eczacı orada bir hak alabiliyor olsa, iyi bir ücrete satabiliyor olsa eczanesinde oturur bazı ilaçları yapabilir. Çünkü o kadar basit bazı ilaçlar, kayıp ve yok piyasada yok ki. Teknolojisi yüksek olan ilaçlar değil. Bu tür ilaçlar oturup yapılabilir. Bazı vitaminler bile eksik. Yerli ilaç firmaları bahsettiğim sebeplerle kollanmadığı için uluslararası tekeller arasında ezilip gitmiştir. Bu noktada en bilinen firmalarımız bile ilaç firmasını satıp, başka alanlara yönelmiştir” dedi.

ECZACILAR BİRLİĞİ DE BU KONUDA ÇALIŞMIYOR

Yerli ilaç yapma noktasında Eczacılar Birliği’nin de çalışmadığını belirten Olgunsoy, bu konuda birliktelik vurgusu yaptı. Olgunsoy, “Yukarıda da bahsettiğim gibi ülkede bulunamayan ilaçları Türkiye kendisi yapabilir. Buna tabi ki örgütsel olarak girilmesi lazım. Mesela Eczacılar Birliği de bu konuda çalışmıyor. Eczacılar Birliği de çalışmalarını artırsa bu konuda daha hızlı yol alınabileceğini düşünüyorum. Eczacılar Birliği’nin bile ilaç üretim birimi var. Orada isterse bu bulunamayan bazı ilaçları yapabilir. Bu konuda organize olunmak ve destek gerekiyor. Yani Türkiye’nin kendi ilacını üretme noktasında alt yapısı var. Sadece destek gerekiyor. Destekten kastım da şu; fabrika orada duruyor ama destek dediğim hadise fabrikanın önünü açacak ilaç politikalarının bizim yerli sanayiye göre bakarak yapılması gerekiyor. Ama bizde maalesef böyle olmuyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.