TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tüm dönüşümleri devlet ücretsiz yapmalı

İZDEDA Başkanı Özkan, orta ve az hasarlı binaların dönüşümü içinde hükümete seslenerek “Hasar tespitinde ‘oturulur’ ya da ‘oturulmaz’ diye tespit yapılsın. Oturulmaz denilenleri de devletin sosyal devlet anlayışıyla parasız bir şekilde yapılmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 07:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tüm dönüşümleri devlet ücretsiz yapmalı

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin 14. gününde arama kurtarma faaliyetlerinin yanında depremzedelerin hayat mücadelesi de devam ediyor. Binlerce binanın ağır hasar aldığı ya da yıkıldığı depremin ardından yıkılmayan binalara ilişkin hasar ayrıntıları da yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Hatay ili Erzin ilçesinde hiçbir binanın yıkılmaması gündem olurken ilçedeki binalarda ciddi çatlak ve hasarların olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte orta ve az hasarlı konutların dönüşümü ve deprem nedeniyle birikimlerini kaybeden vatandaşların durumu da gündeme geldi. 30 Ekim depreminin ardından orta ve az hasarlı binaların dönüşümüyle ilgili uzun ve ciddi bir mücadele veren İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, hem depreme dayanıklı kentler hem de dönüşümün hızlanması için orta ve az hasarlı binalar için hükümete seslendi.

AĞIR HASARLI DEĞİLSE...

Orta ve az hasarlı binalarda oturan vatandaşların depremzede kabul edilmemesini eleştiren Özkan, tamamının depremzede olduğunun altını çizerek “Devletimizin kanunları sadece ağır hasarlı binalarda oturanları depremzede olarak görüyor. Orta hasarlı ve az hasarlı binalarda oturanları depremzede olarak görmüyor. Orta hasarlı ve az hasarlıya ‘Kendi evin kendin yap’ diyor. Orta hasarlılara kentsel dönüşüm kredisinden faydalandırmadan önce ‘Sen evini güçlendirmek istiyorsan ben sana güçlendirme kredisini devlet olarak veririm faizsiz’ diyor. Ama şu an güçlendirme konuşulan yerlerin zemini bizim Bayraklı’da olduğu gibi zemini müsait olmayan bölgeler. Bu nedenle orada da güçlendirmenin faydası yok. O zaman da devlet hem az hasarlı hem de orta hasarlıya kentsel dönüşümcü gibi kendi evini kendin yenile diyor. Sen zaten az hasarlısın, devletin kanunlarına göre depremzede değil kentsel dönüşümcüsün diyor. Devlet kanunlarına göre 10 yıl içerisinde evini yenile diyor. Bu aşamada bizim söylediğimiz şey şu: Devlet ağır hasarlılara konutlarını yapıp veriyor. Orta hasarlı ve az hasarlı depremzedelere de sıfır faizli 2 yıl ödemesiz 18 yıllık kredi tahsisinde bulunun. Bu şekilde insanlar evlerini yapıp oturabilsin” dedi.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA

Hasar tespitinde yeni bir yöntem belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini belirten Özkan, “Ama işin şöyle bir yanı da var.  Orta hasarlı da olsa az hasarlı da olsa insanlar o evlerde oturamıyorlar. Devletin bizlere ‘Senin evinin yeniden yapılması 500 bin mi tutuyor, 250 binini ben vereyim’ demesi gerekiyor. Bizim talebimiz hep şu oldu: Hasar tespitinde ‘oturulur’ ya da ‘oturulmaz’ diye tespit yapılsın. Ağır-orta- az hasarlı diye ayırmayalım. Oturulur ya da oturulmaz diye tespit edelim ve oturulmaz denilenleri de devletin sosyal devlet anlayışıyla parasız bir şekilde yapıp vatandaşına teslim etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.