TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toscana ve Floransa’da gezilecek yerler

Sahip olduğu tarihi ve kültürel ögeler ile insanlık tarihi açısından son derece kıymetli bir yerde konumlanan Toscana ve Floransa’da gezilecek yerler nereler? Birlikte inceleyelim…

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2023 01:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Toscana ve Floransa’da gezilecek yerler

İtalya’da 1934 Anayasası ile kısmı bölgesel özerklik verilen 20 bölge arasında yer alan Toscana’nın bölgesel başkenti ve idare merkezi Floransa’dır. Gerek tarihi gerek mimarisi gerek de kültürü ile her daim adından söz ettiren Toscana ve Floransa, her yıl binlere turiste ev sahipliği yapıyor. Yedi adet Toscana bölgesi UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Dünya Mirası Alanı olarak tanımlanmıştır. Dünyanın dört bir yanından büyük bir ilgi gören bölgede gezilecek yerleri birlikte inceleyelim.

pisa_ilkses

Toscana’da gezilecek yerler

İtalya’nın en göz alıcı doğasına sahip bölgelerinden biri olan Toscana hem doğası hem de köklü tarihi ile turizmin kalbinin attığı önemli lokasyonlar arasında yer alıyor. Toscana’da gezilecek başlıca noktalar şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Pisa

Pisa, Toscana’nın en ünlü kentlerinden biridir. Kentin ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, M.Ö. 5. yüzyıldan kalma çeşitli bulgular neticesinde bölgede Galyalılar ve Yunanlılarla ticaret yapıldığı ortaya konmuştur. Piazza del Duomo olarak adlandırılan ve içerisinde Pisa Kulesi, Pisa Katedrali ve vaftizhanesi bulunan bölge, 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Bu yapılar dışında kentte bulunan diğer ünlü eserler; Carovana Sarayı, Santo Stefano dei Cavalieri, Palazzo Gambacorti, Medici Sarayı ve San Matteo Milli Müzesi olarak kendini gösterir.

siena_ilkses

Siena

İtalya’nın en fazla turist çeken bölgelerinden biri olan Siena, Orta Çağ’dan kalma yapılarını son derce iyi korumayı başarmıştır. Bu açıdan ziyaretçilerine tam bir Orta Çağ görüntüsü sunan kent, zamanda yolculuk yapıyormuşçasına bir his yaşanmasına olanak sağlıyor. Siena’da çok sayıda müze, sanat eseri ve tarihi yapı yer alıyor. Ülke mutfağına dair pek çok yöresel lezzetin sunulduğu şehirde; tarım, el sanatları, hafif sanayi ve turizm son derece gelişmiştir. Piazza del Campo, Siena Katedrali, Fortezza Medicea, Palazzo Pubblico, Santa Maria della Scala, San Domenico Bazikası, Piccolomini Kütüphanesi, Palacio Salimbeni, Fontebranda, Opera delle Metropolitana ve Torre del Mangie gibi birçok önemli eser Siena’da en fazla ziyaret edilen noktalar arasında bulunuyor.

arezzo_ilkses

Arezzo

Toscana yönetim bölgesinde bulunan bir diğer şehir, Arezzo olarak karşımıza çıkar. Toskana’nın diğer bölgelerine göre daha az kalabalık olan Arezzo, İtalya tarihine dair son derece kıymetli yapıları bünyesinde barındırıyor. Arezzo Meydanı başta olmak üzere; Piazza Grande,St. Mary Parish Kilisesi, Basilica di San Francesco, San Domenico, Vasari Evi (Casa del Vasari), Ulusal Arkeoloji Müzesi ve Roma Amfitiyatrosu, Medici Kalesi, Palazzo delle Logge ve Palazzo Pretorio gibi görülecek çok sayıda önemli eser bulunuyor.

lucca_ilkses

Lucca

Rönesans Dönemi’nden kalan surları ile ünlü Lucca kentine, Porta San Pietro, Porta Santa Maria ve Porta San Donato adlı üç büyük kapıdan giriş çıkış yapılır. 1987 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Lucca,; sanatın, mimarinin ve tarihin kenti olarak bilinir. Lucca’da şehir sokaklarında araç trafiği yoktur, çünkü araç trafiğine izin verilmez. Oldukça fazla sayıda kişi tarafından yaygın olarak bisiklet kullanılır. Tarihi birçok bölgesi bulunan kentte, kırsal yaşama dair turizm gelişmiştir.

sangimignano_ilkses

San Gimignano

İtalya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan San Gimignano, Siena şehrine bağlı bir Orta Çağ kasabasıdır. Çevresi surlarla çevrilidir. San Gimignano’da bulunan yüksek kulelerin tarihi 12. ve 13. yüzyıllara uzanır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan kasaba, tarihi yapıları dışında beyaz şarabı ile de ünlüdür. Bölgede çok sayıda sanat galerisi yer alır. Güzel Kuleler Şehri olarak da anılan San Gimignano’da İşkence Müzesi yer alır.

floransakatedrali_ilkses

Floransa’da gezilecek yerler

Floransa, sahip olduğu mimari yapısı ve köklü eserleri ile hem son derece romantik hem de bir o kadar önemli bir yer. Geçmiş yıllarda yaşayan ve isimleri dünyaya mal ünlü sanatçıların imzasını taşıyan yapıları ile hemen hemen her kesimden insanın dikkatini çeken bölgede görülmesi gereken başlıca yapılar şu şekildedir:

Floransa Katedrali

Kentin en ünlü yapıları arasında bulunan Floransa Katedrali, ya da daha az bilinen ismiyle Santa Maria del Fiore, Rönesans sanatının en göz alıcı yansımalarından biri olarak kendini gösterir. Yalnızca Floransa’nın değil, Avrupa’nın da en fazla ziyaret edilen yapılarından biridir. Sanat şehri olarak tanımlanan Floransa’nın en gözde yapılarından biri olan Floransa Katedrali, mimarisi ve süsleme sanatı ile ayrı bir yerde tutulmaktadır. Duomo Katedrali olarak da anılan bu yapı, Floransa Başpiskoposluğu’na bağlı piskoposluk merkezi olarak da kullanılmaktadır. Gotik tarzı sanatın ve ilk İtalyan Rönesansı’nın gözdesidir ve şaheser olarak konumladırılır.

vecchiosarayi_ilkses

Vecchio Sarayı

Vecchio Sarayı’nın ilk adı, Palazzo della Signoria idi. Burada yaşayan Medici Ailesi, Plazzo Pitti isimli başka bir saraya taşındığına, anlamı eski saray olan Palazzo Veccdio ismini aldı. O zamandan beri de Vecchio Sarayı olarak tanınıyor. Michelozzo tarafından tasarlanan ve 1470 yılında sarayın avlusuna işlenen zarafet timsali oyma sütunlar ve duvar süslemeleri ile görenleri kendine hayran bırakan avlusu, buraya ziyarete gelen herkesi etkisini altına almaktadır. Vecchio Sarayı’nın birçok noktasında Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Giorgio Vasari gibi birçok ünlü ressam ve heykeltıraşın imzası bulunur.

bargellomuzesi_ilkses

Bargello Müzesi

Palazzo del Popolo yani Halk Sarayı olarak da anılan Bargello Müzesi, Floransa’da yer alan en eski devlet binası olma özelliği gösterir. 1255 yılında inşa edilen Bargello, Capitano del Popolo’nun ikametgahı için yapıldı. Floransa Şehir Konseyi Yüksek Sulh Yargıcı Podesta için kullanılan yapının özgün adı bu nedenle Podesta Sarayı’dır. Hapishane olarak da bir dönem kullanılmış, ancak Grand Dük Kutsal Roma İmparatoru Peter II. Leopold tarafından hapishane kaldırılınca bu işlevi sonlanmıştır.

akademigalerisi_ilkses

Galleria dell’Accademia (Akademi Galerisi)

Floransa’da 1784 yılında Lorraine Büyük Dük Peter Leopold tarafından güzel sanatlar öğrenim merkezi olarak kurulan Galleria dell’Accademia, kurulduğu ilk yıllar yalnızca akademi öğrencilerinin eserlerinin sergilendiği bir merkezdi. Ancak bu durum 18. yüzyıl sonlarına doğru değişti. Napolyon’un desteği ile birçok resim toplandı ve böylelikle galeri zenginleşti. Bugün bir müze olan ve içerisinde Michelango, Giambologna, Bartolini, Ghirlandaio ve Allori gibi önemli sanatçıların eserleri yer alan Galleria dell’Accademia’da ünlü Davut Heykeli (David) gibi ölümsüz eserler bulunuyor.

michelangelomeydani_ilkses

Michelangelo Meydanı

Floransa’nın en fazla turist çeken noktalarından biri olan Michelangelo Meydanı, kentin panoramik görüntüsünün izlenebildiği muhteşem bir manzaraya sahiptir. Pek çok önemli tarihi yapının görülebildiği meydan, ünlü Mimar Giuseppe Poggi tarafından tasarlandı ve ünlü ressam, heykeltıraş Michelangelo di Lodovico Buonarroti’ye ithaf edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.