TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Torun: Araç kiralama fiyatları 5 kat artacak

Türkiye’de araç kiralama fiyatlarının önümüzdeki yıl 5 kat artacağını öngördüğünü aktaran EGOD Başkanı Torun, otomotiv sektörünün içindeki değişime de dikkat çekerek, “Örneğin yedek parça piyasası, elektrikli araç ile neredeyse yok olacak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2022 09:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Torun: Araç kiralama fiyatları 5 kat artacak

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye’de bir yandan otomotiv fiyatları, öbür yandan akaryakıt fiyatları sürekli yükseliyor. Durum böyle olunca özellikle şirketler araç kiralamaya yöneldi. Öyle ki Türkiye’de şirketlerin birçoğu 24 ya da 36 ayı kapsayan sözleşmelerle araç kiralıyor. 2023 yılının başında sözleşme yapacak veya yenileyecek şirketleri ciddi fiyat artışları bekliyor. Türkiye’de araç kiralama fiyatlarının önümüzdeki yıl 5 kat artacağını öngördüğünü aktaran Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “Her araç başına ve toplamda 20 araç için 3 yıl önce 3 bin 500 TL aylık ödeme ile sözleşme yapılırken, 2023 Ocak ayı itibariyle aynı araç için 3 yıllık sözleşme her yıl revize edilme ayrıntısı eklenerek 18 bin 700 TL’den başlayan fiyatlarla yapılıyor” dedi.

MALİYETLER ARTIYOR

Araçların bakım, onarım, sigorta maliyetleri ve amortismanların ciddi giderler olmaya başladığını belirten Torun, “Bu durum kiralık araç sektöründe de sorunlara yol açıyor. Çünkü şirketler araç kiralamak dışında alternatif yollara başvurmak isteyebiliyor. Ayrıca son dönemde yedek parça ithal edilememesi, Avrupa’da yaşanan enerji ile ham madde sıkıntısı, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Çin’de devam eden karantina süreleri gibi birçok etken maliyetleri arttırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

YAŞ YÜKSELDİKÇE FİYATLAR DÜŞERDİ ANCAK…

Yüksek faiz, enflasyon, finansmana ulaşımında yaşanan zorluklar ve alım gücünün gün geçtikçe azalmasının 2’nci el otomobil satışlarını düşürdüğünü vurgulayan Torun, “Araç yaşı yükseldikçe fiyatlar düşerdi. Ancak şu an araç fiyatları düşmüyor. İnsanlar araçlarını ihtiyaç olmadığı sürece satmak istemiyor. Son zamanlarda fiyatların artmasıyla da Türkiye’deki ortalama araç yaşı 12’ye çıktı” ifadesine yer verdi.

SON 3 YILDA ARAÇ SATIŞI YÜZDE 8 DÜŞTÜ

 Araştırma şirketi Indicata’nın verilerini değerlendiren Torun, “Online 2’nci el pazarında, en büyük düşüşün temmuzda olduğu ve ağustosta da devam ettiği görülüyor. Eylül ayı içerisinde fiyatlarda da yüzde 1,5 bir düşüş oldu. 2022 Eylül ayında 136 bin 460 adet satış gerçekleşti. Bir önceki aya göre satışlarda yüzde 10 artış var. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 20 artış var. Ancak son 3 yılın ortalamasına göre ise yüzde 8 bir düşüş var. Bu rakamlar raporlardan alınan sonuçlar. Ancak pazar, 2’nci el satışlarında ciddi bir durgunluğun olduğunu söylüyor. Burada iki şey devreye giriyor birincisi fiyatların yüksek olması ikincisi finansmana ulaşmaktaki güçlükler. Ya kredi verilmiyor ya da 12-16 ay gibi kısa vadeler ile yüksek faiz oranları oluyor” dedi.

YEDEK PARÇA PİYASASI YOK OLABİLİR

Mercedes’in önümüzdeki yıl Türkiye bayilerindeki showroomları tamamen kapatarak sadece araçların satışlarını online olarak yapmayı planladığını aktaran Torun, “Bu bir yandan heyecan verici çünkü online satışta artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu teknolojiden yararlanılacak. Ancak diğer taraftan bu sektörde çalışanların işsiz kalmasına yol açacak. Otomotiv sektörü bir dönüşümün içinde. Artık otomobiller motorlu kara taşıtlarından ziyade akıllı teknolojik cihazlara dönüşüyor. Örneğin; yedek parça piyasası, elektrikli araç ile neredeyse yok olacak. Çünkü bir aracın ana bileşenleri 12 bin iken elektrikli araçlarda 5 bin. Bu parçaların birçoğunun değişmesi gerekmiyor. Yani klasik motor, yağ su bakımı gibi bir şeylere ihtiyaç duymuyor” yorumunda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.