TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toplum Sağlığı Ve Egzersiz Alışkanlığı

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2022 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2022 08:26

En genel tanımıyla, fiziksel aktivite iskelet kaslarının yarattığı bedensel hareketler sonucu enerji tüketimi olarak bilinir. Fiziksel aktivite sürecinin sağlıklı sürdürülebilmesi için bireyin yaptığı egzersizle fiziksel uygunluk içinde olması gereklidir çünkü fiziksel uygunluk yani; dayanıklılık, elastikiyet ve güç isteyen bu egzersiz sürecinde, bireyin fiziksel açıdan uyum içinde olması bireyin sağlığı adına önemlidir. Birçok bilimsel araştırmada, toplumların sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşabilmesi için düzenli fiziksel aktivitenin toplum sağlığı adına olumlu kazanımlar konu edilmektedir. Bu nedenle yaşam için spor, belli bir bilimsel yöntem ve düzen içinde yapılması gereken bir fiziksel aktivite disiplini olarak önerilmektedir.

Dünya genelinde yapılan istatistiksel araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığınbilimsel yöntemlerleispat edilmiş somut fizyolojik ve metabolik katkılarına karşın, özellikle erişkin bireylerin günlük fiziksel aktiviteye yeteri kadar zaman ayıramadıkları gözlemlenmektedir. Yine bu yapılan istatistiklerin ışığında kadınlararasında düzenli egzersiz alışkanlığının erkeklere göre daha az olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, toplumun sağlıklı yaşama verdikleri önem ve dikkat düzeyi arttıkça, günlük spor aktivitelerine yönelim tercihinin de artmakta olduğu gösterilmiştir.

Toplum sağlığı ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı arasındaki olumlu ilişkiyi konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının toplum sağlığı için ciddi risklerden olan obezite, osteoporoz (kemik erimesi), kardiyovasküler(kalp ve damar) hastalıklar, hipertansiyon, kas ve iskelet sistemi problemleri, diyabet (şeker hastalığı), depresyon, gibi kronik hastalıklar için etkin bir tedavi yöntemi olabileceği vurgulanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik bir hastalık olarak tanımlanan obezite küresel bir sorun olarak tüm dünyada toplum sağlığı adına artmakta eğilimde olan birproblem olarak kabul edilmektedir. Sadece fizikseldeğil ama aynı zamanda ruhsal sorunlara neden olabilen bu enerji metabolizması bozukluğunun önlenmesi ve tedavisinde düzenli egzersiz alışkanlığı önemli bir tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Düzenli egzersiz alışkanlığı bireyin ideal kilosunu korumada yardımcı olduğu gibi iskelet sisteminin (kemikler, kaslar ve eklemlerin) sağlıklı, güçlü olmasını ve yaşlanmayla ortaya çıkabilecek olan ortopedik sorunların ve olası osteoporoz (kemik erimesi) riskinin de azalmasını sağlayabileceği gösterilmiştir. Bununla birlikte özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar) sistemi üzerinde olumlu etkilerle birlikte kalp sağlığını korumak için de egzersiz doğal ve etkin bir tedaviyöntemi olarak önerilmektedir. Ve aynı zamanda, çağımızın hastalığı olarak tanımlanan stres ve depresyon probleminden korunma ve tedavisinde günlük sportif aktivitelerinin olumlu sonuç verdiğini gösteren çeşitli klinik araştırma çalışmaları mevcuttur.

Sonuç olarak, toplum sağlığı açısından düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı, bireylerin sadece metaboliksağlıklarını korumak için değil ama aynı zamanda aşırı kilo, obezite ve son yıllarda yaygınlaşan hareketsiz yaşam nedeniyle görülme sıklığıartmakta olan birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam için fiziksel olarak aktif kalmaya özen göstererekdüzenli bir fiziksel aktiviteplanlamasıyla toplumsağlığını korumak ve geliştirmekmümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.