TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıp'ta yeni dönem: Robotik Rehabilitasyon

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Romatem sağlık grubu ortak çalışmasıyla 'Uluslararası Robotik Rehabilitasyon Sempozyumu' bugün düzenlenen programla gerçekleşti 

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 09:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tıp'ta yeni dönem: Robotik Rehabilitasyon

KEMAL ÖZKURT
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilimi Dalı ve Romatem Sağlık Grubu iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Robotik Rehabilitasyon Sempozyumu bugün düzenlenen oturumla gerçekleşti.  Sempozyumda, gelişen teknolojilerle birlikte modern tıbbın bir parçası haline gelen robotik teknolojiler, klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon konuları ele alındı. Sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Simin Hepgüler ve Prof. Dr. Belgin Erhan başkanlığında gerçekleşti.  Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Ege Tıp Fakültesi FTR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, "Rehabilitasyon sadece yaşam kalitesini yükseltmez, hastalıklara bağlı komplikasyonları da engelleyerek yaşam süresini uzatır" dedi. 


 
HERKES REHABİLİTASYONA İHTİYAÇ DUYABİLİR
Rehabilitasyonun  bir çocuk veya erişkinin günlük yaşam aktivitelerinde mümkün olduğunca bağımsız olmasını sağladığını ifade eden Kirazlı, "Rehabilitasyon alan bireyler anlamlı yaşam rollerine, eğitim ve iş hayatına, sosyal aktivitelere katılımı kolaylaşır.  Tüm dünyada rehabilitasyondan yarar görebilecek sağlık sorunlarına sahip 2.4 milyar insan bulunurken, bu sayının nüfus artışıyla birlikte sağlık durumlarındaki değişikliklere bağlı olarak, giderek artacağı tahmin ediliyor. Herkesin yaşamının bir döneminde rehabilitasyon gereksinimi olabilir. Bir kaza geçirebilir, hasta olabilir, ameliyat olabilir ya da sadece yaşlanmaya bağlı olarak fonksiyonlarımızda kayıplar yaşayabiliriz. Bu sebeple rehabilitasyon sadece yaşam kalitesini yükseltmez, hastalıklara bağlı komplikasyonları da engelleyerek yaşam süresini uzatır" diye konuştu.



ROBOTİK TEKNOLOJİLERLE ETKİN SONUÇLAR ALMAK MÜMKÜN
Öte yandan İnme, omurilik yaralanmaları, serebral palsi gibi nörolojik hastalıklarda, ortopedik nedenli yürüme bozuklukları ve daha birçok sorunda geleneksel fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile çok başarılı sonuç aldıklarını dile getiren Kirazlı, "Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte artarak modern tıbbın bir parçası haline robotik teknolojiler, klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile birlikte kullanıldığında çok daha hızlı, etkin ve iyileşme sonuçları almamızı mümkün kılıyor" dedi. 

"GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİREREK ÇOK DAHA VERİMLİ TEDAVI SEÇENEKLERİ GELİŞTİREBİLİRİZ"
Sempozyumda Kirazlı'nın ardından kürsüye çıkan Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sağlık Grubu Medikal Direktörü Doç. Dr. Hülya Şirzai, sağlık sektöründe özel kuruluşların, bilimsel çalışmalar ve toplum sağlığı yararına üzerine düşen görevleri yapması gerektiğine dikkat çekti. Bilimsel alanda, tıp fakülteleri ve kamu hastaneleri ile Romatem olarak her zaman iş birliği yapmaya hazır olduklarına değinen Şirazi, "Güçlerimizi birleştirerek çok daha verimli tedavi seçenekleri geliştirebiliriz. Bu sempozyumda bilgilerimizi, deneyimlerimizi ve hasta hikayelerimizi paylaşarak daha iyi neler yapabileceğimizi konuşacağız. Tıbbın her branşında olduğu gibi fizik tedavi ve rehabilitasyonda da gelişmeler baş döndürücü. Özellikle pandemi dönemi bize online, uzaktan hasta tedavi edilebileceğini, konsültasyon yapılabileceğini öğretti. Robotik teknolojiler, bizim tedavi süreçlerimizi hızlandırırken ve kolaylaştırırken, hastalarımızın da çok daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor” diyerek, Romatem Grubu'nun sağlık sektöründeki faaliyetlerinden bahsetti. 



SAĞLIK SEKTÖRÜNDE SANAL GERÇEKLİK UYGULAMASI
Rehabilitasyonda sanal gerçeklik uygulamalarından bahseden, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bölümü  Dr. Öğr. üyesi Faik Kartelli, " Bu tedavi yöntemiyle,  nöropskiyatri bozuklularda sanala gerçeklik ile bilişsel tedavi, şizofren ve  sanal gerçeklik sigara bırakma tedavisi gibi projeler gerçekleştirdik. Bu yöntemlerle ciddi sonuçlar aldıklarını ve sanal gerçekliği rehabilitasyona entegre ederek sağlık sektöründe farklı bir projeye imza attık" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.