TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİP’li kadınlar: Ücretsiz kreş her çocuğun, her ebeveynin hakkı

TİP'li kadınlar, 20 bin kadın çalışanı bulunan Migros’u kreş hakkı konusunda somut adım atmaya çağırdı

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2022 08:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TİP’li kadınlar: Ücretsiz kreş her çocuğun, her ebeveynin hakkı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

İzmir’de Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi kadınlar, kreş hakkı için basın açıklaması düzenledi. Şirinyer Migros önünde toplanan kadınlar, “Çocuklar kreşe, kadınlar işe, hayata” yazılı pankart açtı. Kadınlar adına açıklama yapan Aslı Yapar, 13.3 milyon kadının evde çocuk bakmak zorunda olduğu için iş arayamadığını belirtti. Çocukların sadece yüzde 2.8’inin kreş veya anaokuluna gidebildiğini dile getiren Yapar, şöyle devam etti: “Son on beş yılda AK Parti hükümeti çocuklara ücretsiz ve kaliteli kreş hizmeti sunmak bir yana, kamu kreşlerinin yaklaşık yüzde 80'ini kapattı. 4-6 yaş aralığındaki yarım milyondan fazla çocuğumuz tam da bu hizmet verilmediği için, ücretsiz ve güvenilir devlet kreşleri olmadığı için birçoğu denetimsiz Kuran kurslarına gönderiliyor. Patronlar işyerlerinde kreş açma yükümlülüğü olmasına rağmen, sembolik para cezalarını ödemeyi tercih ediyor. Ya da çalışan kadın sayısını düşük tutarak bu sorumluluktan kaçınıyor. Binlerce, on binlerce kadın işçi çalıştıran koca koca firmalar, markalar tek bir kreş bile açmıyorlar.”

20 BİN KADIN ÇALIŞAN VAR

Migros'un da bu firmalardan biri olduğunu söyleyen Yapar, “Migros 20 bin civarında kadın işçi çalıştırıyor. Çalışanlarının yüzde 40’ı kadın ve 30 yaş civarında. Çok sayıda anne var. Migros toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacağı ve kadın istihdam edeceği sözü vererek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 60 milyon euro kredi kullanıyor. 20 bin kadın çalışanı var ama hiçbir belge ya da beyanın da bir kez bile kreşin adı geçmiyor. Kadınları hem sömürüp hem de markanız için ‘vitrin’ haline getiremezsiniz” dedi.

SOMUT ADIM ATIN

Migros yetkililerine somut bir adım atma çağrısında bulunan Yapar, son olarak şunları kaydetti: “Çalışanlarınızın çocukları için kreş açın, ya da çalışanlarınıza çocuklarının kreşe gitmesini sağlayacak bir ödeme yapın. Yalnızca Migros’a değil, binlerce kadın çalışanıyla övünen hatta 8 Mart’larda bir bir reklam veren patronlara sesleniyoruz. Hepinizi tek tek ifşa edeceğiz! Türkiye İşçi Partili kadınlar olarak emeğimizden ve bu ülkenin geleceğinden çalan patronların huzurlarını kaçırmaya kararlıyız. Bizler ‘Yeter artık’ diyoruz, yeter artık! Bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Çarşıda, pazarda fiyatlar el yakarken gece gündüz çalışıp kazandığımız üç kuruş parayı da kreş parası olarak harcamayı kabul etmiyoruz. Özel kreşlere paramız yetmediği için çocuğumuzla birlikte eve kapanmak istemiyoruz. Kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın ebeveyn çalıştıran işyerlerinde kreş açılmasını sağlamak, açmayanı caydırıcı biçimde cezalandırmak devletin görevidir. Bizi işe, ekmeğe, hayata aç bırakanların; çocuklarımızı kreşe, oyuna, eğitime hasret bırakanların ne ‘fıtrat’ laflarını ne de ‘çağdaş, kadın dostu’ pozlarını kabul etmiyoruz. Çağdaş, nitelikli, ücretsiz kreş, her çocuğun, her anne babanın hakkıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.