TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihte bugün ne oldu? 24 Eylül

Tarihler 24 Eylül'ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2023 19:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 24 Eylül

Türkiye ve dünyada 24 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

24 EYLÜL TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

ismet inönü

İSMET İNÖNÜ DOĞDU

Mustafa İsmet İnönü[1] (24 Eylül 1884, İzmir - 25 Aralık 1973, Ankara[3]), Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin 2. cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Dönemi'ndeki ilk başbakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk genelkurmay başkanı.

1884 yılında İzmir'de doğan Mustafa İsmet, 1903 yılında Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn'dan birincilikle mezun olarak Osmanlı ordusuna katıldı. I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya ve Filistin cephelerinde savaştı. 1920 yılında Anadolu'ya geçti. Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekili (Genelkurmay Başkanı) olarak I ve II. İnönü muharebelerini kazandı. Büyük Taarruz'a Batı Cephesi Komutanı sıfatıyla katıldı. Mudanya Mütarekesi'nde ve Lozan Antlaşması'nda Türk heyetine başkanlık yaptı ve antlaşmaları imzaladı. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı oldu. 1934'te, İnönü muharebelerindeki başarılarından dolayı İnönü soyadını aldı.

belucistan

BELUCİSTAN DEPREMLERİ

2013 Belucistan depremleri Eylül 2013'te güneybatı Pakistan'da, Belucistan eyaletinde oluşan depremlerdir. Ana şok, 24 Eylül 2013 tarihinde Pakistan'ın güneybatısındaki Awaran şehri yakınlarında 7.7 Ml büyüklüğünde olan çok kuvvetli depremdi. En az 825 kişi öldüğü gibi, yüzlerce kişi de yaralandı. 1 dakika süren deprem Karachi'den, Lahor'a ve Hyderabad'a kadar geniş bir bölgede hissedildi ve panik yarattı. 28 Eylül 2013 tarihinde bu sefer 6.8 Ml büyüklüğünde bir deprem 14 kilometre kadar kuzeyde oldu ve 22 kişi öldü.

Deprem sonucunda Umman Denizi'nde Gvadar kıyı şeridinden yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 15-20 metre yükseklikte 22.726 m² yüzölçümüne sahip bir ada oluştu. Yüzeyi balçık ve sert kayalardan oluşan adaya Zelzele Adası adı verildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.