TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi kongre maratonu: Soyer’den önemli mesajlar!

100 yıl sonra yeniden düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi için ikinci adım atıldı. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf temsilcilerinden oluşan kurumların katıldığı çalıştayda konuşan Soyer, 9 Eylül kutlamalarının umut ışığı olduğunu ve o umudun altını İktisat Kongresi’nin dolduracağını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2022 08:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarihi kongre maratonu: Soyer’den önemli mesajlar!

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2023’te “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 100 yıl sonra yeniden düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi için paydaş buluşmalarının ikinci adımı atıldı. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf temsilcilerinden oluşan kurumların uzmanlar düzeyinde katıldığı çalıştayda Türkiye ekonomisinin geleceğiyle ilgili anahtar soruların yanıtları arandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilk olarak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde İşçi Grubu’nun, ardından İzmir Ticaret Odası’nda Tüccar, Sanayici ve Esnaf Grubu’nun, son olarak da İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde ise Çiftçi Grubu’nun uzmanlarıyla bir araya geldi.

9 EYLÜL UMUT IŞIĞI OLDU

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen İşçi Çalıştayı’nda konuşan Başkan Soyer, 9 Eylül kutlamalarının bir umut ışığı olduğunu belirterek o umudun altını İktisat Kongresi’nin dolduracağını vurguladı. Başkan Soyer, “Geçen hafta CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ordu’daydık. Toplantımızı bitirdikten sonra Ordu’nun sokaklarında dolaştık. Sizi temin ederim ki Ordu’nun sokaklarında gördüğümüz, karşılaştığımız, selamlaştığımız herkes 9 Eylül organizasyonundan dolayı teşekkür etti. Bunu şunun için söylemek istedim; Türkiye’nin bu kasvetli ikliminde, yoksulluk derinleşirken hayat pahalılığı artarken İzmir’den bir umut ışığı doğdu. 9 Eylül, Türkiye’nin her yerinde ışık oldu. İktisat Kongresi de bu işin içeriğinde, o umudun altını dolduran İktisat Kongresi olacak. Geleceğin Türkiyesi planlaması İktisat Kongresi üzerinden şekillenecek” dedi.

TÜRKİYE’NİN BUNA İHTİYACI VAR

İşçi temsilcilerine, “Türkiye’nin gelecek siyasal iklimini belirleyecek olan bugün bu masaların etrafında oturan sizlersiniz” sözleriyle seslenen Başkan Soyer, “Türkiye’nin buna ihtiyacı var, bu objektif, bilimsel çalışmayla ortaya çıkacak verilere, analizlere ihtiyacı var. Hepimiz biliyoruz, o kadar sığ, o kadar çirkin o kadar seviyesiz tartışmalarla şekilleniyor ki bu siyasal iklim… Türkiye’de kimsenin buna ihtiyacı yok… Ama alternatifin ne olduğunu, neyin konuşulması gerektiğini, hangi sorulara nasıl cevaplar verilmesi gerektiğini emin olun ki bu masaların etrafında oturan sizler şekillendireceksiniz. Bugünün siyasal ikliminde, geleceğin siyasal iklimini belirleyecek olan sizlersiniz. O nedenle sizlerden; bir durup sakinleşip bugünün güncel sorunları, sıkıntıları üzerinden değil, Geleceğin Türkiyesi’nin inşası için nasıl düşünülmesi, davranılmasına dair çözümler bekliyoruz. Bugün sizi yoracak, uzun soluklu bir çalışma olacak. Sabrınıza sığınıyorum. Hepinizden rica ediyorum; bunu ciddiyet ve titizlikle ele almanızı… Ortaya koyacağınız her ifadeye çok değer veriyoruz. Geleceğin Türkiyesi’nin şekillenmesinde bugünün çok büyük katkısı olacak” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERE SORULAR YÖNELTTİ

Başkan Soyer, “Ekonomik demokrasinin İlkeleri işçilerin İş ve kazanç koşullarının iyileştirilmesi için nasıl kullanılabilir? İşçiler çalıştıkları yerin yönetiminde nasıl söz hakki elde edebilir? Kadın erkek işçi sayısının birbirine eşitlenmesini sağlamak için ne gibi tedbirler alınabilir? Sermaye gruplan ve işçi kuruluşları arasındaki doğrudan diyalog güçlendirilebilir mi? Bunun yöntemleri nelerdir? Çalışma, yer ve süre koşulların İyileştirilmesi ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki nedir? Bu koşulların iyileştirilmesi için hangi orta ve uzun vadeli hedefler konmalıdır? İşçi örgütlerinin Türkiye'nin makro ekonomik politikalarının belirlenmesine katkısı nasıl geliştirilebilir? Türkiye işçileri İle dünya işçileri arasında bağlar nasıl güçlendirilir? Dünya işçi örgütleriyle dayanışma ve eşgüdüm Türkiye ekonomisinin gelişimini destekler mi?” diye sordu.

BAŞKA BİR SİYASET MÜMKÜN

Başkan Soyer, İzmir İktisat Kongresi hazırlıkları kapsamında düzenlenen İşçi Çalıştayı’nın ardından İzmir Ticaret Odası’nda Tüccar, Sanayici ve Esnaf Grubu’nun uzmanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya katılanları tek tek selamlayan Başkan Soyer, “Bu sığ siyaset ikliminde, ayrışan kutuplaşan siyaset dünyasında başka bir siyasetin mümkün olduğunu göstermemiz lazım. Onu da sizler yapacaksınız. Bugünün siyasal ikliminde geleceğin iklimini belirleyecek bir çalışmadır bu. O nedenle bu çalışma hakikaten çok değerli. Kimse geleceğe dair kafa yormuyor. Kimsenin geleceğe dair çözüm önerisi yok. Herkes bugünün siyasal ikliminde nefes almaya çalışıyor. Sizlerin yazacağı her bir ifade emin olun ki yerini bulacak ve gelecek kuşaklara ışık tutacak. Her birinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

SONUÇ METNİ HAZIRLANACAK

Çalıştayda, Türkiye’nin ikinci yüzyılının ekonomisine yön verecek temel sektörler ve yöntemler hakkında moderatörler eşliğinde tartışmalar yapılacak. Farklı sektörleri temsil eden uzmanlar kırsal kalkınmadan tarımsal yatırım ve ihracata, sanayinin mekânsal planlamasından teknolojik dönüşüm ve işgücünün değişen niteliğine, toplumsal refahın adil paylaşımından toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar birçok önemli konuda bilgi ve birikimlerini paylaşacak. Çalıştayların ardından her paydaş grubu için ayrı bir sonuç metni hazırlanacak ve katılımcı kurumlarla paylaşılacak.

ÇİFTÇİ TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

Başkan Soyer, son olarak da İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde ise Çiftçi Grubu’nun uzmanlarıyla bir araya geldi. İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer’in de katıldığı çalıştayda konuşan Başkan Soyer, “100 yıl önce atalarımız bu memleketin istikbali ile ilgili oturup gelecek 100 yılın politikalarını oluşturmaya çalışmışlar. O kadar çok karar almışlar ki ve o günün koşullarında umut yüklenmişler. Bizim de görevimiz bu. Atalarımızın 100 yıl önce yaptığı çalışmayı şimdi yapmak bizim boynumuzun borcu. Şimdi sizler bugünün siyasal iklimini bir tarafa bırakarak geleceğin siyasal iklimini oluşturacak kararlar alacaksınız. Bugüne takılmayın bugünler geçecek. 5-10 yıl sonra kimin iktidar olacağını kim bilir. Hepinize emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

AK PARTİLİ KAYA’YA YANIT VERDİ

Çalıştayın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Soyer, yıkım süreci tamamlanan Buca Cezaevi’nin bulunduğu alanın akıbetiyle ilgili “Buca Cezaevi'nin yıkımı tamamlandı. Mevcut planlardaki yeşil alan miktarının azaltılarak inşaata alan ayrılmaya çalışıldığını görüyoruz, yapmayın. İzmir’in en büyük ilçesi Buca’nın betona değil yeşile ihtiyacı var. Burasının yeşil alan olması için her türlü işbirliğine hazırız” paylaşımı sonrası AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan gelen yanıta karşılık verdi. Başkan Soyer, AK Partili Kaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İşin gücün yalan! Hali hazırdaki planında yeşil alan yok, AVM var! Bunu yapan da CHP’li Büyükşehir, sizsiniz. Cezaevini yıktığımız gibi AVM planınızı da kaldıracağız. Derdin yeşil alan ise, 3,5 yıldır başkansın, elinden tutan mı var! Buca’ya 1m2 yeni yeşil alan kazandırmadın” sözlerine “Biz orayı rekreasyon alanı yapacağız”cevabını verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.