TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi çarşı ayaklanıyor: Soyer’den Bakanlığa çağrı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarihi Kemeraltı çarşısı için UNESCO mesajı verirken Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 15:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarihi çarşı ayaklanıyor: Soyer’den Bakanlığa çağrı

TENZİLE AŞÇI
İzmir’in en önemli tarihi ve ticari değerlerinden olan ve dünyanın en büyük Açıkhava çarşısını barındıran Kemeraltı Çarşısı’na ilişkin CHP ve AK Parti arasındaki tartışmalar devam ederken Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu (TARKEM)’nun lansmanı gerçekleştirildi.
Kemeraltı’nda TARKEM tarafından mevcut deva eden ve yapılacak olan restorasyon çalışmalarının tanıtıldığı turun ardından gerçekleştirilen lansmana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ve İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu katıldı.
Lansmanda konuşan Soyer, Kemeraltı için UNESCO mirası için  ‘kesin’ mesajı verirken Kültür ve Turizm Baknalığı’na çağrıda bulundu.

SOYER: KEMERALTI BU ŞEHRİN TEMİNATIDIR
Keeraltı’nın uzun süredir deva eden makuz talihinin değişmeye başladığını belirten Başkan Soyer, “Çok mutlu ve heyecanlıyım. Bugün, çok önemli bir adım atılıyor doğanın ve hayatın bir ritmi vardır. Ama bazen o doğal akışta sıçramalar görürsünüz. Doğanın ve hayatın ritmi değişir. Bugün de 2 bin 500 yıllık Kemeraltı’nın ritminin değiştiği ve sıçramayla karşı karşıya olduğu bir gün. Dünyanın en eski Açıkhava çarşısı olarak Kemeraltı bu şehrin teminatıdır. Bu şehrin herhangi bir yerinde yepyeni siteler, yaşama alanları inşa edebilirsiniz ama Kemeraltı’nın başka bir hikayesi, ruhu, sesi vardır. Kemeraltı bu şehrin kalbidir. Eğer bu şehir 8 bin 500 yıllık miras ileri taşınacaksa Kemeraltı’yla taşınacaktır. O yüzden Kemeraltı herhangi bir iyileştirme değil, içinde yaşayanlar, esnafı ve binlerce yıllık tarihiyle beraber bir yenilenme yaşayacak” dedi.

“UNESCO İSMİYLE TAÇLANACAK”
Çarşının yenilenmesinin ardından UNESCO mesajı veren Soyer, “Burada artık başka bir yapı oluştu. İZBB, göv0desini ortaya koyuyor. Bu işin bizler açısından en zor kısmı finansman kısmıydı. Onu da bizim heyecanımıza ortak olarak sahiplenmiş bir İzmirli var. Bu hikayeyi bambaşka bir boyuta taşımamak için artık bir sebep tok. Artık Kemeraltı için bambaşka bir süreç başlıyor. O büyük adımın atıldığı gün bugün Geleceğin tasarımı başlıyor bugün. Bugün Türkiye’ye örnek bir model inşa ediliyor. Esnafımız buraya ortak olmalı. He kendi geleceğini güzelleştirmek hem de içinde yaşadığı Kemeraltı’nı iyileştirmek için. El birliğiyle hep birlikte İMC ile büyüyecek bir proje başlıyor. Bu bir soylulaştıra projesi ya da parası olanın içinde olacağı bir şey değil. Esnafın da içinde olacağı, geleceğe taşınacak bir model olacak. Bu tabii ki de UNESCO’nun ismiyle taçlanacak. Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da çok ciddi bir katkı vereceğine inanıyorum” diye konuştu. 

“24 SAAT YAŞAYAN…”
Soyer, sözlerini şöyle sonlandırdı; “İZBB’nin vizyonunda Kemeraltı 1 numaradır. 24 saat yaşayacak cıvıl cıvıl bir Kemeraltı İZBB’nin birinci önceliğidir O nedenle bu yol kesişmesinden çok mutluyuz. Biz, üzerimize düşeni güle oynaya yapaya deva edeceğiz.”

İNELER: DÜN VARDIK YARIN DA VAR OLACAĞIZ
TARKEM’in Kemeraltı çalışmaları hakkında bilgi veren TARKEM Genel Müdürü İneler, “Kemeraltı tarihi boyunca kimi zaman çok önemli olmuş kimi zamansa önemini yitirmiş bir yer. Burası, özellikle 1900’lü yıllardan sonra gerek ekonomik buhran gerek İzmir yangını alanın önemini kaybetmesine neden olmuş.2000’li yılların da başından itibaren ise alanda bir takım kamulaştırmalar çalışmalar yapılmış.  Geçtiğimiz 5 yıl boyunca da inanılmaz derece de ivmelenen Kemeraltı altına dönüşmüş. Biz 2000’li yılların başından beri bu alanda bazı iyileştireler görüyoruz. 2020 yılında bu alan, İzmir Liman Kenti adıyla UNESCO Dünya Mirası adayı olası. İnanıyoruz ki 2 yıl içerisinde buraya gönderilecek ve UNESCO Dünya Mirası olacak bir Kemeraltı’yla karşı karşıyayız. TARKEM bir ilki başardı. 2012 yılından bu yana çalışmalarının sürdürüyoruz. TARKEM ilk kez kamu-özel işbirliği yapısıyla çalışan bir yapı. Yüzde 51’i kamu ve STK’lar yüzde 49’u da özel. Temel misyonunu ilk 5 yıl planlamaya ayırmış, ikinci 5 yılda temel projeler yapmış ve 32ncü 5 yılda ise bölgesel boyuta taşımak istediğimiz bir TARKEM var. TARKEM’in pilot projeleri 21 yapıda sürdürülüyor. Liman kenti dediğimiz 2 bin 500 yıllık bir tarih var. İzmir, Türkiye’de en fazla tescilli yapıya sahip ikinci kent. Kendine has lezzetleri ve 10 bin iş yerinin olduğu bir yer. Havraların, kiliselerin, en nadir mimariye sahip camilerin olduğu yer tarihi Kemeraltı. Biz burayı korurken sadece yapı ölçeğiyle bakmıyoruz. Esnafı ve zanaatkârları da koruyarak bizim projelerimizin ayrılmaz bir parçası. Vardık, varız ve var olmaya deva edeceğiz. Çok yakın bir gelecekte Tarihi Kemeraltı ve çevresi yani Basmane ve Kadifekale, dünyanın tanıdığı, bildiği, turistlerin zaman geçirdiği bir yer olmaya aday” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.