TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tahıl üreticileri, verimli bir sezon bekliyor

Ege Bölgesi'nde nisan ayında etkili olan yağışlarla yüzü gülen Menemen Ovası'ndaki hububat üreticileri, hasat için gün sayıyor

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2023 12:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tahıl üreticileri, verimli bir sezon bekliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Ege Bölgesi'nde nisan yağışları normalin ve geçen senenin üzerinde gerçekleşti.
Bölgede bu süreçte uzun yıllar yağış ortalaması metrekareye 54 milimetre ölçüldü. Ege, geçen yıl nisanda 21,1 milimetre yağış aldı, bu senenin aynı döneminde ise yağış oranı 74,2 milimetre olarak gerçekleşti.
Yağışlarda normaline göre yüzde 37, geçen senenin nisan ayına göre yüzde 250 civarında artış oldu.
Sonbahar ve kış mevsimlerini kurak geçiren İzmir, Manisa ve Uşak'ta 20 barajın ortalama doluluk oranı, yağışlar sayesinde mart ayına göre nisanda yüzde 29,8'den yüzde 42,8'e çıktı.
Menemen Ovası'nda hasada hazırlanan tahıl üreticileri, verimli bir sezon bekliyor.

KURAKLIKLAR ÇİFTÇİLERİ DE ETKİLEDİ
Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, son 3-4 yıldır yaşanan kuraklığın çiftçileri de etkilediğini ifade etti.
Kuraklık nedeniyle asıl ürünleri olan pamuk yerine buğdaya yöneldiklerini belirten Altıntaş, şöyle konuştu: "Bölgemizde kuraklıktan dolayı kuru tarıma uygun olan buğday ekimi bölgemizde arttı. 220 bin dönüm arazimiz var. Bunun aşağı yukarı 80 bin dekarında buğday ekimi yapıldı. Nisan ayında yağan yağmurlar buğdaya çok iyi geldi. Bölgemizde şu anda hasat çok yaklaştı. 10-12 Haziran gibi biçerdöverler hasada başlayacaklar, iyi bir rekolte bekliyoruz. Ovamız pamuk üretim ağırlıklıydı. Yaklaşık 140 bin dekara yakın pamuk üretimi yapılıyordu."
Bölgede pamuk ekiminin de yapıldığını, şimdiye kadar bitkinin verimli büyüdüğünü ifade eden Altıntaş, etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören tarlalarla ilgili görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

EN BÜYÜK SIKINTI GİRDİ MALİYETLERİ
Çiftçi Onur Bütün de Menemen Ovası'nın tarımda teknolojiye ayak uyduran bir bölge olduğunu dile getirerek, en büyük sıkıntılarının ise girdi maliyetleri olduğunu anlattı.


Son yıllardaki kuraklığın aksine bu yıl özellikle ilkbaharda normalin üzerinde yağış aldıklarını belirten Bütün, "Bölgemiz son yıllarda yağış açısından çok sıkıntılı bir süreç geçirdi. Barajlarımızın doluluk oranları taban seviyelere kadar indi. Bununla birlikte kuru tarıma yönelmek zorunda kaldık ama bu yıl yağışlar önceki yıla göre daha etkili oldu, bu da bizi sevindirdi" dedi. AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.