TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süt Tozu

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2022 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2022 08:29

Sene 1948..

İkinci Dünya Savaşı yeni bitmiş, ABD kesenin ağzını açmış, savaşta ekonomisi çöken ülkelere yardım etmek için Marshall planını devreye sokmuştu. Neden mi? Tabi ki menfaatleri için.. Çünkü bu ülkeleri Sovyetler’e kaptırmak istemiyordu. Türkiye dahil 16 Avrupa ülkesine yardımlar gönderiyordu ve gönderdikleri içinde en önemli ürün “süt tozu”ydu.

***

Belki de her şey o süt tozuyla başladı, kim bilir? Hibe ettiği bu süt tozlarının, okullarda çocuklara içirilmesini zorunlu tutuyorlardı. Teneke kutularda gelen süt tozları, öğretmenlerce kaynatılan suyla karıştırılarak öğrencilere içiriliyordu.

***

Süt gibiydi, tadı biraz farklıydı sadece ve süt gibi de hemen bozulmuyordu. Bu özelliği halk tarafından çok sevilince hemen satmaya başladılar bizimkilere süt tozunu. ABD bizi öz kardeşi gibi sevdiği için (!) babasının hayrına baya da ucuz verdi o dönem. Sütün litresi 100 kuruşken, süt tozunun kilosu 30 kuruştu.

***

Halk, her şeyiyle kendisini cezbeden bu ürünün bağımlısı olmuştu. Hem Amerikan malıydı, kaliteliydi de. Süt tozu varken süt kullanmak çok ilkel bir davranıştı hatta. Süt mandıraları iflas etmiş, üretici ölmüş kimsenin umurunda değildi. Hem sadece süt tozu gelmiyordu.

***

Para geliyordu, margarin geliyordu, Amerikan bezi geliyordu, bisküvi geliyordu hatta hurda savaş gemileri, tanklar bile geliyordu, biraz dandikti ama olsun. Ne güzel bir ülkeydi bu Amerika...

***

Tüm bunların karşılığında İncirlik gibi askeri üsler alındı, petrol arama faaliyetlerimiz durduruldu, minicik uçak fabrikalarınız kapatıldı. Siz zahmet edip yorulmayın, üretmeyin ben size hepsini beleş vercem diyordu adeta.

***

Bizimkiler Allah Amerika ‘ya zeval vermesin diye dua ederken Amerika yardım ayağıyla kendine bağımlı hâle getirmişti ülkeyi çoktan. Bedavayı görünce yelkenleri suya indiren, milli çıkar olgusunu kaybetmiş, tembel bir toplum yaratıldı.

***

“Radyasyonlu” olduğu için kendi halkına yedirmediği içirmediği her şeyi bizim halkımıza “yedirdi” Amerika… O tarihten sonra Türkiye’de ilk kez çocuk felcine rastlandı ve ABD bize büyük paralara çocuk felci aşısı sattı…

Hikâye tanıdık geldi mi?

***

Mutlu ve farkında bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.